Δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε; (VIDEO)

Αν προσπαθείτε επί ματαίω να αδυνατίσετε και συχνά καταστρέφετε τη δίαιτα σας καταναλώνοντας τεράστιες μερίδες φαγητών ή τσιμπολογώντας μπροστά στην τηλεόραση, τότε η επιστήμη προτείνει 10 tips που θα σας λύσουν τα χέρια (και θα σας κλείσουν το στόμα).

Το Quirkology είναι μία σειρά βίντεο που γράφει, σκηνοθετεί και παρουσιάζει ο ψυχολόγος Ρίτσαρντ Γουάιζμαν και περιλαμβάνει έξυπνα κόλπα που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και απαντούν σε θεμελιώδεις απορίες πάντα μέσω της επιστήμης.

Σε αυτά τα πλαίσια, ο Γουάιζμαν, αναγάγει την

αλόγιστη μηχανική κατανάλωση τροφής σε «ψυχολογικό» θέμα και παρουσιάζει έξυπνους τρόπους να «ξεγελάσουμε» το μυαλό μας προκειμένου να περιορίσουμε τις ποσότητες τροφής που καταναλώνουμε.

Τρώτε σε μικρά πιάτα

Ετσι, οπως εξηγεί ο Γουάιζμαν, η ίδια ποσότητα φαγητού ξαφνικά φαίνεται μεγαλύτερη, αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού μας.

Φάτε με το χέρι που «δεν σας βολεύει»

Οταν τσιμπάτε σνακ, πιέστε τον εαυτό σας να τρώει με το αριστερό χέρι (αν είστε δεξιόχειρες, ή το δεξί για τους αριστερόχειρες). Ετσι η διαδικασία γίνεται πιο δύσκολη και σίγουρα λιγότερο μηχανική.

Πίνετε από ψηλά ποτήρια

Ισχύει περίπου το ίδιο με τα πιάτα. Η ποσότητα του υγρού φαίνεται ως μεγαλύτερη (ή τουλάχιστον έτσι την «διαβάζει» ο εγκέφαλος) και ο κορεσμός έρχεται συντομότερα.

Βάλτε καθρέφτη στην κουζίνα

Κοιτάζοντας το είδωλο σας συχνά και ειδικά όταν τρώτε, σας κάνει να ανησυχείτε περισσότερο για την εικόνα και τη σιλουέτα σας. Επίσης ο καθρέφτης δίνει «προοπτική» κάνοντας το φαγητό να φαίνεται διπλάσιο, ξεγελώντας τον εγκέφαλο ακριβώς όπως προαναφέραμε με τα πιάτα και τα ποτήρια.

Μασήστε τσίχλα όταν θέλετε να φάτε κάτι

Ξεγελάει τον οργανισμό κάνοντας τον να νομίζει ότι τρώει και περιορίζει έτσι την αλόγιστη κατανάλωση φαγητού.

Τρώτε πιο αργά

Οταν τρώτε γρήγορα ο οργανισμός και ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να συνειδητοποιήσει ότι «χορτάσατε». Αντίθετα, όσο πιο αργά τρώτε, τόσο πιο πιθανό είναι να σας κοπεί η όρεξη στη μέση του γεύματος.

Χρησιμοποιείστε κόκκινα πιάτα

Το κόκκινο χρώμα είναι συνυφασμένο στον εγκέφαλο μας με κάτι αρνητικό ή απαγορευτικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιο πιθανό να «εξαφανίσουμε» το φαγητό από ένα πράσινο ή λευκό πιάτο παρά από ένα κόκκινο.

Μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση

«Χαζεύοντας» τρώτε ασυναίσθητα πολύ περισσότερο. Αντίθετα αν είστε «συγκεντρωμένοι» στο φαγητό σας, έχετε επίγνωση του τι τρώτε και προσέχετε περισσότερο.

Φωτογραφήστε τα ανθυγιεινά φαγητά που τρώτε

Κοιτάζοντας τα συνειδητοποιείτε τι ακριβώς τρώτε και πόσο κακό είναι για την υγεία σας και σας κόβετε η όρεξη για αυτό.

Μειώστε την ποικιλία

Οταν βλέπουμε πολλά διαφορετικά φαγητά μπροστά μας, συχνά θέλουμε να τα δοκιμάσουμε όλα. Ενα έξυπνο tip λοιπόν είναι να κόψουμε μία μικρή μερίδα συγκεκριμένου φαγητού σε πολλές μικρότερες και να τις απλώσουμε ώστε να φάμε μικρή ποσότητα αλλά να νιώθουμε ότι φάγαμε πολύ.

Keywords
Τυχαία Θέματα