Δείτε τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 σας
Η ταλαιπωρία δεν έχει τέλος για τους Έλληνες φορολογούμενους.
Περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων "έχασαν" την έκπτωση που δικαιούνται κατά περίπτωση από τον ΕΝΦΙΑ, εξαιτίας λαθών στη συμπλήρωση του Ε9.
Χθες, Παρασκευή, άνοιξε η εφαρμογή του Taxisnet για τις διορθώσεις που οδηγούν σε μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Σύμφωνα με την Καθημερινή, έξι είναι οι σημαντικότερες και πιο συνηθισμένες περιπτώσεις λαθών στο έντυπο Ε9.
ΔΕΙΤΕ
1. Κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση ΕΝΦΙΑ 20%): Αφορά ακίνητα που καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και χωρίς ρεύμα.
Συμπληρώνονται αθροιστικά οι ενδείξεις:
- στη στήλη 32 του πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 8 «κενό κτίσμα»
- στη στήλη 30 του πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη «ΝΑΙ» ότι είναι δηλαδή ηλεκτροδοτούμενο αφού ηλεκτροδοτούμενο θεωρείται κάθε ακίνητο στο οποίο υπάρχει παροχή ρεύματος (μετρητής ρεύματος) ανεξάρτητα αν η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί.
- στη στήλη 31του πίνακα 1 αναγράφεται ο αριθμός παροχής ρεύματος.
2. Ημιτελές ακίνητο (έκπτωση ΕΝΦΙΑ 60%): Για ακίνητο το οποίο δεν είναι αποπερατωμένο, δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό, συμπληρώνονται αθροιστικά οι ενδείξεις:
- στη στήλη 10 του Πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 99 «ημιτελές κτίσμα»
- στη στήλη 30 του Πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή, αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και
- στη στήλη 32 του Πίνακα 1 συμπληρώνεται κωδικός 8 «κενό κτίσμα».
Δεν συμπληρώνεται, η στήλη 32 αν πρόκειται για κτίσμα που έχει μεν αποπερατωθεί, αλλά αναγράφεται ως ημιτελές γιατί έχει μερική έλλειψη στέγης ή έχει υποστεί ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.
3. Όροφος κατοικίας
Πολλοί ξέχασαν να δηλώσουν τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητό τους με αποτέλεσμα η εφορία να υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ λαμβάνοντας υπόψη ότι το ακίνητο βρίσκεται στον έκτο όροφο πολυκατοικίας ανεβάζοντας κατά πολύ τον σχετικό συντελεστή.
Για να διορθώσουν λάθη... ορόφου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ανατρέξουν στη στήλη 11 του πίνακα 1 για τα κτίσματα και να γράψουν τον σωστό κωδικό. Οι κωδικοί είναι Υ για υπόγειο, Ο για ισόγειο, 1 για πρώτο όροφο, 2 για δεύτερο κ.ο.κ . Για μεζονέτες αναγράφεται ο υψηλότερος όροφος. Αν δηλαδή πρόκειται για μεζονέτα δεύτερου και τρίτου ορόφου, ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τον αριθμό 3.
4. Συνιδιοκτησία
Για τα κτίσματα η συνιδιοκτησία δηλώνεται στη στήλη 16 (πίνακας 1), για τα οικόπεδα στη στήλη 20 (πίνακας 1), για τα γήπεδα στη στήλη 19 (πίνακας 2). Προσοχή, το ποσοστό συνιδιοκτησίας δηλώνεται με πέντε δεκαδικά ψηφία.
Βοηθητικοί χώροι που έχουν έκπτωση 90% στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κύριους χώρους:
α) Οι βοηθητικοί χώροι αναγράφονται ως προς την επιφάνειά τους στη στήλη 13 του πίνακα 1.
β) Οι θέσεις στάθμευσης δηλώνονται με τον κωδικό 6 στη στήλη 9 του πίνακα 1. Θέση στάθμευσης είναι ο ιδιωτικός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων όπως προσδιορίζεται είτε από την οικοδομική άδεια είτε από τον τίτλο κτήσης, που αποτελεί αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία. Εφόσον η θέση στάθμευσης δεν είναι αυτοτελής οριζόντια ιδιοκτησία, αναγράφεται ως βοηθητικός χώρος (με τον κωδικό 5 προσδιορίζονται αποθήκες0βοηθητικοί χώροι). Αν δεν πρόκειται η επιφάνεια της θέσης στάθμευσης από την οικοδομική άδεια ή τον τίτλο αυτής, η επιφάνεια θεωρείται ότι είναι 20 τ.τμ εκτός αν η πραγματική επιφάνεια είναι μεγαλύτερη.
γ) Οι βοηθητικοί χώροι-θέσεις στάθμευσης που δεν είναι αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες, βρίσκονται στους κοινόχρηστους ή κοινόκτητους χώρους πολυκατοικίας και δεν ανήκουν ως παρακολούθημα σε οριζόντια ιδιοκτησία της πολυκατοικίας δεν αναγράφονται στο Ε9.
δ)Το πατάρι αν έχει λειτουργική ενότητα με το λοιπό κτίσμα προσαυξάνει την επιφάνεια του κύριοι ή βοηθητικού χώρου ανάλογα με τη χρήση του. Πατάρια-κύριοι χώροι δηλώνονται ως προς τα τετραγωνικά τους στη στήλη 12 ενώ τα πατάρια-βοηθητικοί χώροι στη στήλη 13.
5. Κατοικία ενός αγροτεμαχίου
Στη στήλη 17α αναγράφεται η επιφάνεια κατοικιών, στη στήλη 17β η επιφάνεια αποθηκών και γεωργικών κτισμάτων, στη στήλη 17γ η επιφάνεια επαγγελματικών ή ειδικών κτιρίων και στη στήλη 17 αναγράφεται το άθροισμα της επιφάνειας όλων των κτισμάτων. Στην περίπτωση που έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου κατά τον υπολογισμό ΝΕΦΙΑ, θεωρείται ότι στο αγροτεμάχιο βρίσκεται κατοικία, με αποτέλεσμα ο φόρος να είναι πολύ υψηλός.
6. Γεωργικά κτίσματα τα οποία απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ
Οι βοηθητικοί χώροι και τα μαντριά γεωργών και κτηνοτρόφων για να εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει αν δηλωθούν: Στον κωδικό 51 δηλώνονται στον πίνακα 1 στήλη 9 τα ειδικά κτίρια γεωργικής χρήσης, με τον κωδικό 52 τα ειδικά κτίρια κτηνοτροφικής χρήσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Πώς η ελληνική οικονομία έγινε το αστέρι της Ευρώπης
Ποια τράπεζα “χρυσώνει” τους εργαζόμενούς της για να αποχωρήσουν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πλούταρχος: Άφησε άφωνη τη Δούρου από το ποσό μαμούθ που ζήτησε
- Πάτρα: Εντοπίστηκε 20χρονη - Την έψαχναν οι γονείς της εδώ και επτά μήνες
- Ο πολλά βαρύς Νίκος Οικονομόπουλος: Οι δηλώσεις που δεν μας άρεσαν καθόλου
- Ποιον θα πνίξει η καταιγίδα που έρχεται;
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Βασίλης Ζήσης
- Απολύθηκε ο Κλαούντιο Ρανιέρι από την Εθνική Ελλάδας
- Τα πιθανά χαρακτηριστικά του νεκρού της Αμφίπολης
- Αγνοείται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Πτώμα άνδρα εντοπίστηκε στο Θερμαϊκό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Παραπολιτικά
- Δείτε τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 σας
- Πάρε κόσμε: Πωλούνται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από… 850 ευρώ (πίνακας)
- ΣΟΚ: Γουρούνι σκότωσε μωρό επειδή του πείραξε τα νεογέννητα μικρά του
- Η όμορφη φοιτήτρια από την Κρήτη "νίκησε" το Χάρβαρντ
- Πρόσωπο παγκοσμίου βεληνεκούς φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα
- Επέτειος συμπλήρωσης 25 Χρόνων από την ίδρυση της 332 Μοίρας
- Τι σχεδιάζουν Χατζηδάκης και Στυλιανίδης;
- Ουκρανοί έριξαν το μαλαισιανό Boeing (ΒΙΝΤΕΟ)
- Το "καρφί" του Κωσταράκου για όσους λυπήθηκαν με την εκλογή του
- Τελευταία Νέα Παραπολιτικά
- Δείτε τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 σας
- Παιδί- θαύμα άφησε άφωνους τους προγραμματιστές της Microsoft
- Η όμορφη φοιτήτρια από την Κρήτη "νίκησε" το Χάρβαρντ
- Το "καρφί" του Κωσταράκου για όσους λυπήθηκαν με την εκλογή του
- Επέτειος συμπλήρωσης 25 Χρόνων από την ίδρυση της 332 Μοίρας
- Το "φάουλ" του Χαρδούβελη που ράγισε το γυαλί με το Μαξίμου
- Πάρε κόσμε: Πωλούνται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από… 850 ευρώ (πίνακας)
- Διασημος τραγουδιστης ζητησε 1 εκατ. απο τη Ρένα Δούρου
- Πρόσωπο παγκοσμίου βεληνεκούς φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα
- Στο Φανάρι ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι τελευταίες νύχτες της Γης
- Η Τουρκία θα εκπαιδεύσει την αντιπολίτευση στη Συρία
- Πρέβεζα: Τραγική κατάληξη για τον 58χρονο που αγνοούνταν
- Θαυμάστρια έκλεψε το εσώρουχο μέλους των One Direction
- ΟΙ... ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΖΙΟΒΙΝΚΟ
- Αμφίπολη: Από τους αρχαιολόγους στους ανθρωπολόγους
- Σούρλας: Ώρα ευθύνης για τα εγκλήματα θρησκευτικού μίσους
- Αγόρασε σπίτι σε τιμή ευκαιρίας που είχε όμως μέσα ένα...
- Πούτιν και Κάμερον τα είπαν για τη σχέση Δύσης – Ρωσίας



