Δείτε τα μεγαλύτερα υπόγεια κύματα στο πλανήτη (VIDEO)

Δεκάδες ερευνητές από πέντε χώρες συνεργάστηκαν στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για τα λεγόμενα «εσωτερικά κύματα», κύματα σε ύψος ουρανοξύστη που διαδίδονται κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών. Για πρώτη φορά, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσομοιώσουν το σχηματισμό, τη διάδοση και τη σταδιακή εξαφάνιση αυτών των υποθαλάσσιων τεράτων.

Εσωτερικά κύματα υπάρχουν σε όλους τους ωκεανούς, ωστόσο η νέα, διεθνής μελέτη στο περιοδικό Nature εξετάζει αυτά που θεωρούνται

τα μεγαλύτερα του κόσμου. Είναι τα κύματα του πορθμού του Λουζόν, μιας στενής λωρίδας θάλασσας που χωρίζει τις Φιλιππίνες από την Ταϊβάν και συνδέει τον Ειρηνικό Ωκεανό με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τα εσωτερικά κύματα στον πορθμό του Λουζόν διακρίνονται σε αυτή τη δορυφορική εικόνα της NASA (Πηγή NASA Goddard Space Flight Center )

Κύματα σε ύψος ουρανοξύστη καταγράφηκαν στο βυθό του Ειρηνικού

Η νέα μελέτη αξιοποιεί μεταξύ άλλων μετρήσεις από πλωτήρες στερεωμένους με σχοινιά στο βυθό, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι τα κύματα του Λουζόν φτάνουν σε ύψος τα 500 μέτρα και διαδίδονται με ταχύτητες έως και 11 χιλιόμετρα την ώρα.

Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι τα κύματα αυτά σχηματίζονται από την αλληλεπίδραση της παλίρροιας με δύο στρώματα νερού, ένα βαρύ στρώμα από ψυχρό νερό χαμηλής αλατότητας και ένα υπερκείμενο στρώμα θερμού, πιο αλμυρού νερού.

Η καλύτερη κατανόηση αυτών των γιγάντιων κυμάτων, επισημαίνουν οι ερευνητές, θα βοηθούσε στη βελτίωση των μαθηματικών μοντέλων του παγκόσμιου κλίματος.

Δείτε το Video:

Keywords
Τυχαία Θέματα