Δαβάκης προς Αμερικανούς: "Ελάτε να συνεργαστούμε στις στρατηγικές θαλάσσιες μεταφορές"

Πρόσκληση προς τις ΗΠΑ για στενότερη συνεργασία της με την Ελλάδα στον κρίσιμο τομέα των Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών, μέσω του «Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών» (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) του ΓΕΕΘΑ, ως αναγνώριση των υπηρεσιών που παρέχει η χώρα μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, απηύθηνε σήμερα ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Θανάσης

Δαβάκης κατά τη συνάντησή του με τον Διευθυντή Θεμάτων Εμπορικής Ναυτιλίας (Maritime Administrator) του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ, Paul Jaenichen. Ο Αμερικανός ανώτατος αξιωματούχος βρίσκεται στη χώρα μας προκειμένου να συμμετάσχει ως επίσημος προσκεκλημένος, στο ετήσιο σεμινάριο του ΝΑΤΟ για την Ποντοπόρο Ναυτιλία, που διοργανώνεται στην Αθήνα υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ και συντονίζει το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ.

Από την πλευρά του, ο Θ.Δαβάκης επεσήμανε στον Αμερικανό ανώτατο αξιωματούχο ότι «ο δανεισμός των 100 πλοίων “Liberty” σε Έλληνες εφοπλιστές, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, αποτέλεσε τη βάση της αναγέννησης της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας μετά την καταστροφή που αυτή είχε υποστεί, κυρίως στον Ατλαντικό», τόνισε ο ΥΦΕΘΑ, προσθέτοντας: «Η ενέργεια αυτή βοήθησε την Ελλάδα, το ελληνικό Έθνος να σταθεί στα πόδια του και συνέβαλλε στο «Ελληνικό θαύμα» μετά το σχέδιο Μάρσαλ».

Με τη σειρά του ο κ. Jaenichen επεσήμανε τη συμβολική αξία του πλοίου-μουσείου “Hellas Liberty”, το οποίο βρίσκεται στο μόνιμο εκθετήριό του στο λιμάνι του Πειραιώς, και το οποίο – όπως σημείωσε – οι ΗΠΑ θεωρούν διαχρονικό μνημείο Ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, που συνέβαλε τα μέγιστα στη νικηφόρο έκβαση του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Θεοδοσίου ΠΝ, ο πρόεδρος της ΝΑΤΟϊκής Ομάδος Εργασίας Ποντοπόρου Ναυτιλίας Kevin Tokarski, ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Πατέρας και ο Ελληνοαμερικανικής καταγωγής Γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα