Χρίστος Δήμας: "Το μείζον θέμα είναι η ουσία των προτάσεων μας"

Τον κίνδυνο να υπάρξει εσωστρέφεια επισήμανε ο Χρίστος Δήμας στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ο βουλευτής Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά "Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαι ο μικρότερος σε ηλικία σε αυτήν την αίθουσα. Σκεφτείτε, ότι η δική μου γενιά είναι η πρώτη γενιά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα που παρέλαβε μια χώρα σε χειρότερη κατάσταση από ότι την παρέλαβε η προηγούμενη γενιά"κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα.

Διαβάστε την ομιλία του:

"Στις

25 Ιανουαρίου η ΝΔ υπέστη μια μεγάλη ήττα. Αυτό είναι μια διαπίστωση που οφείλουμε όλοι να κάνουμε αν θέλουμε να μιλάμε ειλικρινά. Για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τη ΝΔ εκεί που ανήκει και να επανακτήσει τα πρωτεία δεν αρκούν μόνο λόγια ούτε καν συνέδρια.

Δεν νομίζω κανείς αυταπατάται ότι ένα συνέδριο θα λύσει τα προβλήματά μας. Ούτε όμως και μία συνδιάσκεψη. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να γίνουν, δεν είναι όμως αυτά που θα μας ξανακάνουν να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαι ο μικρότερος σε ηλικία σε αυτήν την αίθουσα. Σκεφτείτε, ότι η δική μου γενιά είναι η πρώτη γενιά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα που παρέλαβε μια χώρα σε χειρότερη κατάσταση από ότι την παρέλαβε η προηγούμενη γενιά.

Σκεφτείτε πως πράγματι ο λόγος για τον οποίον απομακρύνθηκαν οι νέοι από την ΝΔ, είναι η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που έπρεπε να εφαρμόσουμε. Όμως, θέλω να σταθώ σε κάτι που δεν είναι ενδεικτικό της αποστροφής της ΝΔ στους νέους. Στην προεκλογική μας εκστρατεία επενδύσαμε στον φόβο. Δυστυχώς δεν εστιάσαμε όσο έπρεπε στην υπεράσπιση του κυβερνητικού μας έργου.

Κύριε Πρόεδρε, η καλύτερή σας ομιλία τους τελευταίους μήνες έγινε μετά τις εκλογές, στις προγραμματικές δηλώσεις, όπου υπερασπιστήκατε το κυβερνητικό έργο και δεν περιγράψατε τι θα γινόταν στην χώρα εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Όταν επενδύεις στον φόβο καταφέρνεις να χάνεις τους νοικοκυραίους και να εστιάζεις την προσοχή σου σε αυτούς που φοβούνται κυρίως να μην χάσουν ότι έχουν, κατά κύριο λόγο δηλαδή στους συνταξιούχους.

Πράγματι, στους συνταξιούχους τα πήγαμε καλά. Καταντήσαμε όμως την ΝΔ ένα κόμμα γερόντων και απομακρύναμε την νεολαία η οποία στην πλειοψηφία της έλεγε πως δεν είχε τίποτα να χάσει και γιατί να μην δοκιμάσει κάτι διαφορετικό που επένδυε – έστω και ψευδώς – στην ελπίδα. Ναι έπρεπε να προειδοποιήσουμε για τις συνέπειες των λόγων του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές, δεν έπρεπε όμως να είναι το κεντρικό μας μήνυμα. Αυτό ήταν σημάδι αδυναμίας.

Σήμερα συζητάμε τα αίτια της εκλογικής ήττας. Δεν πρέπει όμως σήμερα να είναι η απαρχή της εσωστρέφειας και της εσωκομματικής γκρίνιας. Πρέπει να είναι η εκκίνηση μιας διαφορετικής προσέγγισης στην πολιτική. Σήμερα από τον ρόλο της αντιπολίτευσης δεν πρέπει μόνο να στοχεύουμε στο να αποδείξουμε στους πολίτες ότι εμείς σας τα λέγαμε από τότε ή ότι εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει. Οι εκλογές τελείωσαν. Σήμερα πρέπει να προστατεύσουμε την χώρα και να επιδιώξουμε ως αντιπολίτευση να προτείνουμε εναλλακτικές προτάσεις βασιζόμενες στον ρεαλισμό και την ιδεολογική μας πεποίθηση.

Η αποξήλωση του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνεται μέρα με την μέρα, εμείς πρέπει πλέον να κοιτάξουμε μπροστά και όχι πίσω. Μόνο με την ουσία των προτάσεών μας θα ξανακερδίσουμε τους νέους και θα πάψουμε να είμαστε ένα κόμμα γερόντων. Σε αντίθεση με τα άλλα πολιτικά κόμματα, η ΝΔ έχει αποδείξει πως προτάσσει πάντοτε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Ακόμη κι αν έπρεπε να πάει κόντρα στο ρεύμα και να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Για να μπορέσουμε όμως να επαναφέρουμε την ΝΔ εκεί που ανήκει, απαιτείται σύνεση και ενότητα. Σύνεση σημαίνει πως πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε – όσο μπορούμε – την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη με κάθε μέσο και μετά να συζητήσουμε τα εσωκομματικά. Ενότητα, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ολισθηρά λάθη του παρελθόντος και της διάσπασης του κόμματος.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, μαζί μπορούμε να ξανακάνουμε την ΝΔ πρώτη δύναμη. Η συνδιάσκεψη σωστή κίνηση είναι, το μείζον θέμα όμως είναι η ουσία των προτάσεών μας και κυριότερα η απαίτηση όλων των ψηφοφόρων μας να κρατήσουμε ψηλά πρώτα την χώρα και μετά την παράταξη. Όταν αυτό διασφαλιστεί τότε μπορούμε να ανοίξουμε εκτενέστερα την συζήτηση για το μέλλον του κόμματος μας ."

Keywords
Τυχαία Θέματα