Χιονοθύελλες σαρώνουν ευρωπαϊκές χώρες

Οι ισχυροί άνεμοι και οι χιονοπτώσεις που πλήττουν από χθες τμήματα της Σλοβενίας προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της χώρας.

Χιόνια έχουν καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα της Κροατίας. Σε κατάσταση επαγρύπνησης παραμένουν οι αρχές της Αλβανίας, στο νότιο τμήμα της χώρας, που επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες.

Περίπου έξι φορτηγά βγήκαν εκτός πορείας, λόγω του χιονιού, στον αυτοκινητόδρομο Όμπρεζε-Λιουμπλιάνα, γύρω από την πόλη Μπρέζιτσε, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Συνεργεία έκτακτης ανάγκης καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε να

αποκατασταθεί η κυκλοφορία.


Η εταιρεία αυτοκινητοδρόμων (DARS) απαγόρευσε την κυκλοφορία φορτηγών που εισέρχονται από τις γειτονικές χώρες, την Κροατία και την Ουγγαρία.
Λόγω της χιονοθύελλας έχουν κλείσει τμήματα του αυτοκινητόδρομου Λιουμπλιάνα - Κόπερ γύρω από την πόλη Ποστόινα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και άλλα τμήματα στα δυτικά και στα νοτιοδυτικά.

Ο επικεφαλής τεχνικών υπηρεσιών της DARS, Αντρέι Σέβερ προειδοποίησε ότι η ορατότητα έχει μειωθεί στα πέντε μέτρα εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και ότι η κυκλοφορία των φορτηγών θα επιτραπεί, όταν υποχωρήσουν οι άνεμοι στα δυτικά.

Η χιονόπτωση είναι μέχρι στιγμής πιο περιορισμένης έντασης απ΄ ό,τι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, με εξαίρεση το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έπεσε χιόνι ύψους 20 εκατοστών και πνέουν σφοδροί άνεμοι.

Κλειστό, λόγω των θυελλωδών ανέμων, είναι από χθες το μοναδικό λιμάνι της Σλοβενίας, στην πόλη Κόπερ. Δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα δεν λειτούργησαν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Τα χιόνια αναμένεται να επεκταθούν από τον νότο στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, δήλωσε ο Αντρέι Βελκάβαρχ από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Σλοβενίας και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται στα νοτιοδυτικά.

Τα χιόνια και οι άνεμοι θα υποχωρήσουν από αύριο, αλλά η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους -9 βαθμούς Κελσίου τις πρώτες πρωινές ώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα