Χέλμουτ Σμιτ: O Ζισκάρ Ντ' Εστέν ήθελε την Ελλάδα στην ΕΕ

Αίσθηση αναμένεται να προκαλέσει η αναφορά στις συνθήκες ένταξης της Ελλάδας στην Κοινή Αγορά που έκανε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ στο βιβλίο του «Η δική μου Ευρώπη», αποσπάσματα του οποίου προδημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα Die Zeit.

Ειδικότερα, ο παλαίμαχος πολιτικός του SPD σε ένα σημείο του βιβλίου γράφει ότι ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός όσον αφορά την ένταξη της Ελλάδας

στην Κοινή Αγορά, και σημειώνει ότι αυτός που επέμενε στην ένταξη της χώρας μας ήταν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Σμιτ, ο Ντ' Εστέν θεωρούσε ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορούσε να στηριχθεί καθώς μόλις είχε βγει από τη δικτατορία.

«Εγώ δεν θεωρούσα ότι η Ελλάδα ήταν αρκετά ώριμη ώστε να γίνει δεκτή στην Κοινή Αγορά, αλλά ο Ζισκάρ ήταν πεπεισμένος: τώρα μόλις βγήκαν από τη δικτατορία, ομοίως οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, τώρα πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, ώστε να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η άποψη ακόμη και σήμερα έχει νόημα για εμένα», αναφέρει ο κ. Σμιτ.

Η αναφορά αυτή έγινε σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου του πρώην καγκελαρίου, στο οποίο μεταφέρεται συζήτηση του πρώην Καγκελάριου με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα