Χατζηδάκης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κόψει τα σχοινιά με την Ευρώπη"

Συνέντευξη στον Γιάννη Κουρτάκη

Στις παρεµβάσεις που ετοιµάζει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη µείωση των τιµών, αλλά και στις διαφορετικές προσεγγίσεις του ΠΑΣΟΚ σε µια σειρά από τις σχετικές προβλέψεις αναφέρεται ο αρµόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, µε συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Μεταξύ άλλων, σηµειώνει ότι η προστασία του καταναλωτή θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη συγκυβέρνηση τη δεδοµένη

χρονική στιγµή, ενώ εκφράζει την ανάγκη για δηµιουργικούς συµβιβασµούς. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόµενο κυβερνητικής συνεργασίας ανάµεσα σε Ν.∆. και ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι για να γίνει αυτό πραγµατικότητα, θα πρέπει πρώτα να βρεθεί ένας κοινός παρονοµαστής. Παράλληλα, επισηµαίνει ότι το δηµοσκοπικό προβάδισµα του κόµµατος του Αλέξη Τσίπρα είναι τέτοιο που µε βάση την εµπειρία του προοιωνίζεται νίκη της κυβερνητικής παράταξης.

Κύριε υπουργέ, γίνεται αρκετή συζήτηση για τη µείωση των τιµών. Αλήθεια, υπάρχει πολιτική βούληση να δηµιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει η συγκεκριµένη µεταρρύθµιση;

Εµείς ως κυβέρνηση δεν µπορούµε εκ των πραγµάτων να αυξήσουµε τους µισθούς. Αντιθέτως, µπορούµε να µειώσουµε τις τιµές. Αυτή είναι η πιο ουσιαστική κοινωνική πολιτική που µπορεί να ασκηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης. Μέχρι τώρα υιοθετήσαµε καινούργιες αγορανοµικές και υγειονοµικές διατάξεις, διευρύναµε τις εκπτωτικές περιόδους, ανοίξαµε την κεντρική αγορά της Αθήνας στο κοινό, αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Γι’ αυτό παραγγέλθηκε η µελέτη στον ΟΟΣΑ, κατά τα πρότυπα της Αυστραλίας και άλλων κρατών διεθνώς, που ακολούθησαν τις υποδείξεις του οργανισµού στο συγκεκριµένο θέµα. Στόχος είναι να αντιµετωπιστούν τα, νοµοθετηµένα ουσιαστικά, καρτέλ, τα οποία προστατεύουν συγκεκριµένες κοινωνικές οµάδες. Και εδώ γίνονται περίπου 250 επιµέρους παρεµβάσεις.

Το ΠΑΣΟΚ προβάλλει συγκεκριµένη αντίδραση όσον αφορά, για παράδειγµα, το γάλα. Με δεδοµένο ότι είναι ένας κυβερνητικός εταίρος, τον οποίο είδαµε να στυλώνει τα πόδια στην περίπτωση του «20ευρου» για την είσοδο στα νοσοκοµεία, αν τεθεί θέµα, θα υπαναχωρήσετε;

Εγώ δεν έχω στην τσέπη µου ούτε τα δύο κόµµατα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ούτε τους 153 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, ούτε την τρόικα. Το θέµα είναι πολυπαραγοντικό, θα γίνει διάλογος. Στο 90%, ίσως και στο 95% των σηµείων -διότι θα γίνουν δεκάδες διαφορετικές παρεµβάσεις- υπάρχει σύµπτωση απόψεων. Υπάρχουν και ορισµένες αποκλίνουσες απόψεις. Για µένα είναι θεµιτές, λογικές και χρήσιµες. Στόχος µας είναι µέσα από τον διάλογο να καταλήξουµε σε κάτι που θα είναι πράγµατι ωφέλιµο για τον καταναλωτή. Εάν σήµερα δεν στηρίξουµε τον καταναλωτή σε αυτή τη µεγάλη κρίση, διερωτώµαι πότε θα το κάνουµε.

Αν το ΠΑΣΟΚ επιµείνει, µπορεί ο πολιτικός προϊστάµενος που φέρνει µια µεταρρύθµιση να παραµένει στη θέση του και να συνεχίζει τη διαδροµή του στο υπουργικό γραφείο;

Είναι άτοπο να µπούµε σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις. Ξαναλέω ότι συµφωνούµε σε ένα πολύ µεγάλο ποσοστό και είµαστε εδώ µε επιχειρήµατα να πείσουµε για την ορθότητα της θέσης µας. Τα µη συνταγογραφούµενα φάρµακα στην Ελλάδα και στις άλλες τρεις χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη που έχουν ένα κλειστό σύστηµα σαν το δικό µας είναι ακριβότερα κατά 27,6% σε σχέση µε τις χώρες που έχουν ανοιχτό σύστηµα. Αυτό το επιχείρηµα προσπαθούµε να εξηγήσουµε και παράλληλα παρουσιάζουµε µοντέλα που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα οποία προσπαθούν να συνδυάσουν το άνοιγµα της αγοράς µε την προστασία της δηµόσιας υγείας, για τα µη συνταγογραφούµενα φάρµακα.

∆εν πήρα απάντηση πάντως στο ερώτηµα. Σας ρωτώ ευθέως: Η παραίτηση υπάρχει στο συρτάρι των υπουργών;

Ο,τι παρουσιάζω δεν το παρουσιάζω ως θέση για λόγους πολιτικού προφίλ, δογµατικής εµµονής, ούτε για λόγους εγωισµού. Το παρουσιάζω για λόγους συνειδησιακούς. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή µας απέναντι στους Ελληνες πολίτες, ιδιαίτερα απέναντι στους φτωχότερους, να πέσουν οι τιµές περισσότερο. Προσπαθούµε να εξηγήσουµε τις θέσεις µας σε έναν καλόπιστο διάλογο µε τα υπόλοιπα υπουργεία και µε όλους εκείνους που θα συνδιαµορφώσουν την τελική θέση. Ενα πράγµα δεν µπορώ να φανταστώ: ότι στον τόπο µας θα διαµορφωθεί κίνηµα υπέρ της ακρίβειας.

Στην περίπτωση που δεν περάσει από τη Βουλή, τι θα κάνετε;

Κανέναν, νοµίζω, δεν απασχολεί το πολιτικό µέλλον οιουδήποτε από µας. Αυτό που απασχολεί τους Ελληνες είναι να κάνουµε όλοι τη δουλειά για την οποίαν έχουµε τοποθετηθεί. Οι υψηλοί τόνοι δεν ωφελούν, ούτε ο διάλογος µέσω εφηµερίδων µε τους συναδέλφους. Πιστεύω στη δύναµη των επιχειρηµάτων µας. Και 13 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συµµετείχα σε δηµιουργικούς συµβιβασµούς. Υπογραµµίζω τη λέξη «δηµιουργικούς».

Ο πρωθυπουργός έχει δει τη µελέτη του ΟΟΣΑ;

Ο πρωθυπουργός έχει µια γενική εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής και δίνει µια δύσκολη µάχη, µια µάχη ίσως χωρίς προηγούµενο εδώ και 18 µήνες, για να αποµακρυνθεί η χώρα από τον γκρεµό και να µπει σε µια καινούργια πορεία. ∆εν έχω καµιά αµφιβολία ότι αναγνωρίζει την προστιθέµενη αξία αυτής της µελέτης, αλλά φυσικά αντιµετωπίζει το θέµα από τη δική του οπτική γωνία και χωρίς δογµατισµούς.

Υπάρχει χρονοδιάγραµµα σχετικά µε το πότε θα έρθει στη Βουλή;

Φαντάζοµαι, διότι σας είπα ότι υπάρχει µια διάδραση τόσο µεταξύ των κοµµάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση όσο και µεταξύ των συναρµόδιων υπουργείων, ενώ θα υπάρξει και διάλογος µε την τρόικα. Ο χρονικός ορίζοντας είναι περίπου ένας µήνας από τώρα που µιλάµε.

Και αυτοµάτως θα δούµε φάρµακα στα ράφια των σούπερ µάρκετ;

Οταν θα δείτε την τελική ρύθµιση, θα µπορείτε να βγάλετε και τα συµπεράσµατά σας σε σχέση µε αυτό που θα συµβεί. Τόσο για τα φάρµακα όσο και για το γάλα, το ψωµί, τα απορρυπαντικά, το τσιµέντο, τα ξενοδοχεία…

Υπό τις επικρατούσες συνθήκες, προσωπικά, θα επενδύατε στην Ελλάδα;

Εγώ θεωρώ ότι τώρα είναι ο χρόνος που το έξυπνο χρήµα πρέπει να έρθει στην Ελλάδα, διότι τώρα θα υπάρξουν µεγαλύτερες αποδόσεις. Πιστεύω ότι έχουµε ολοκληρώσει τον κύκλο της ύφεσης και µπαίνουµε σε µια καινούργια πορεία. Θεωρώ, δε, ότι η χώρα δεν έχει κανέναν λόγο για να αυτοκτονήσει. Θεωρώ επίσης ότι τα κόµµατα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν επενδύσει σε αυτή την πολιτική, έχουν διανύσει το 80% της διαδροµής και πρέπει να διανύσουν και το υπόλοιπο κοµµάτι, για να δουν τους καρπούς της προσπάθειας να πιάνουν τόπο, τόσο για τα ίδια όσο κι, ακόµη περισσότερο, για την πατρίδα µας.

Πάντως, στις δηµοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, για να µην κινδυνολογούµε…

Η δική µου εκτίµηση είναι ότι δυστυχώς απέναντί µας δεν έχουµε µια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, αλλά ένα κόµµα το οποίο επιδιώκει να πάρει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ λαϊκισµού. Φαίνεται ότι τα καταφέρνει... Αυτό που δεν µπορούµε να το αφήσουµε να πετύχει είναι να δηµιουργήσει απρόβλεπτες και εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις για την πατρίδα µας.

Αν καταλαβαίνω καλά, διαφωνείτε µε όσους αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόµενο µετεκλογικής συνεργασίας µε τον ΣΥΡΙΖΑ;

∆εν θα ήµουν αντίθετος να συνεργαστούµε µε οποιαδήποτε δύναµη µε την οποία µπορεί να βρεθεί ένας κοινός παρονοµαστής για την πορεία της χώρας µας, στο πλαίσιο της Ευρώπης και της κοινής λογικής. ∆υστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κόβει -έχει κόψει µάλλον εδώ και καιρό- τα σκοινιά µε την Ευρώπη και µε µια λογική προοπτική της χώρας και επιδιώκει να βρει λύση στο πεδίο του πολιτικού σουρεαλισµού.

«Ο προπονητής επιλέγει πάντα τις θέσεις των παικτών»

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, αφήνει όλα τα σενάρια ανοικτά για το πολιτικό του µέλλον, ακόµη και να κατέβει ως υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής, χρησιµοποιώντας λίγη ποδοσφαιρική ορολογία.

Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης των πολιτικών δυνάµεων;

Από την πλευρά µας, δεν έχουµε κλείσει ποτέ την πόρτα σε καµιά δύναµη µε την οποία µπορεί να βρεθεί ένας κοινός παρονοµαστής. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι µια πολιτική δύναµη η οποία πιστεύει πως µπορεί ταυτοχρόνως να µηδενίσει το έλλειµµα, να αυξήσει τους µισθούς, να περικόψει το δηµόσιο χρέος, να ικανοποιήσει κάθε κοινωνικό αίτηµα, να χαρίσει τα δάνεια και γενικότερα να πατήσει ένα κουµπί µε το οποίο θα διαγραφούν όλα τα προβλήµατα και θα δηµιουργηθεί ένας παράδεισος µπροστά µας. Γι’ αυτό µιλάω για ένα κόµµα το οποίο αρχίζει να κινείται σχεδόν στον χώρο του πολιτικού σουρεαλισµού.

Πάντως, αυτή η στάση φαίνεται πως έχει µεγαλύτερη δηµοφιλία από τη δική σας πολιτική συµπεριφορά.

Το αν ένα κόµµα αξιωµατικής αντιπολίτευσης προηγείται µε µία ή δύο µονάδες στις δηµοσκοπήσεις, οι δηµοσκόποι θα σας πουν ότι αυτό συνήθως οδηγεί το κυβερνητικό κόµµα να ξανακερδίσει τις εκλογές. Να υπενθυµίσω ότι και πέρσι, περίπου τέτοιο καιρό, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν µπροστά και µετά τα πράγµατα άλλαξαν. Αλλά ακόµη περισσότερο: οι δηµοσκόποι κάνουν τη δουλειά τους κι εµείς τη δικιά µας. Για µας, το καλύτερο αποτέλεσµα θα είναι το αποτέλεσµα της δουλειάς µας. Οσο σταθεροποιούµε την οικονοµία και δηµιουργούµε τις προοπτικές για την ανάπτυξη, τόσο καλύτερα υπηρετούµε τη χώρα. Και αυτό θα µετρήσει τελικά.

Υπάρχει ενδεχόµενο για τρίτο Μνηµόνιο;

Οι διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα είναι σε εξέλιξη και σε σχέση µε το Μνηµόνιο ισχύουν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονοµικών.

Θα βλέπατε ενδεχόµενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;

Οχι, δεν έχουµε κανέναν λόγο να πάµε στις κάλπες. Αυτό θα οπισθοδροµούσε την προσπάθειά µας, θα έθετε εν αµφιβόλω τα επιτεύγµατά µας, θα δηµιουργούσε ένα αρνητικό κλίµα στις αγορές. Αλλά, εκτός αυτού, εµείς πρέπει να ολοκληρώσουµε τη δουλειά για την οποία εκλεγήκαµε. Εκλεγήκαµε µε δύο στόχους: να παραµείνει η χώρα στο ευρώ, πράγµα που δεν ήταν αυτονόητο. Ο στόχος αυτός επετεύχθη. Και να αποχαιρετήσει η χώρα το Μνηµόνιο. Θα έχουν διαµορφωθεί οι βασικές προϋποθέσεις για τον δεύτερο στόχο σε έναν περίπου χρόνο. Γιατί να πάµε σε εκλογές νωρίτερα;

Αλήθεια, θα σας ενδιέφερε η µετακίνηση σε µια ευρωπαϊκή θέση;

Είµαι προσηλωµένος σε αυτό που κάνω, έχω µπροστά µου συγκεκριµένα νοµοσχέδια να ολοκληρώσω και συγκεκριµένες προτεραιότητες που πρέπει να προχωρήσουν: το νοµοσχέδιο για την εξωστρέφεια, που πάει στη Βουλή. Το νοµοσχέδιο για τις τιµές που συζητήσαµε. Το νοµοσχέδιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων µετά από έναν χρόνο προετοιµασίας µε την Παγκόσµια Τράπεζα, που φέρνει τα πάνω κάτω στις αδειοδοτήσεις. Και το νοµοσχέδιο για τις δηµόσιες συµβάσεις, που αλλάζει συνολικά το σχετικό πλαίσιο, εκσυγχρονίζοντάς το και κάνοντάς το πιο διαφανές. Είναι πολλή η δουλειά και πρέπει τη δουλειά αυτή να την τελειώσω.

Πώς αντιµετωπίζετε την άποψη που θέλει τη Χρυσή Αυγή να τίθεται εκτός νόµου;

Αυτά είναι αποφάσεις της ∆ικαιοσύνης. ∆εν µπορώ να υπεισέλθω σε αυτό. Η δική µου εκτίµηση είναι ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να τεθεί απέναντι στον νόµο για όποιες έκνοµες ενέργειες. Και παράλληλα θα πρέπει ακόµη περισσότερο να καταδειχθεί ότι όλες αυτές οι κοσµοθεωρίες δεν αποτελούν λύση για τα προβλήµατα του µέσου Ελληνα, αλλά ένα ακόµα πρόβληµα, που µπορεί να µας οδηγήσει δεκαετίες πίσω.

Αν σας ζητούσε ο πρωθυπουργός να επιστρατευθείτε στη µάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα τον ακούγατε;

Είπα, έχω δουλειά να κάνω. Ολοι µας είµαστε στρατιώτες της παράταξης και όλοι καλούµαστε να δώσουµε τον καλύτερό µας εαυτό από συγκεκριµένες θέσεις. Ο προπονητής σε µια οµάδα αποφασίζει ποια είναι η θέση των παικτών µέσα στο γήπεδο. Για µένα έχει αποφασίσει ότι η θέση είναι αυτή εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα