Αξιολογήθηκε επιτυχώς η 5η Ταξιαρχία Πεζικού(ΦΩΤΟ)

Η επιχειρησιακή αξιολόγηση της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού (5η ΤΑΞΠΖ), που φέρει την ιστορική ονομασία «V Μεραρχία Κρητών», η πρώτη μετά την προσφάτως ολοκληρωθείσα αναδιοργάνωσή της, πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το χρονικό διάστημα από το Σάββατο 9 έως και την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της ασκήσεως «Μίνωας ’13» που διεξήχθη ακριβώς για το σκοπό αυτό.

Το σημαντικό με αυτήν ήταν ότι η 5η ΤΑΞΠΖ αναδιοργανώθηκε σε Αερομεταφερόμενο Σχηματισμό (όχι αλεξιπτωτιστών), ο οποίος με τη χρήση μεταφορικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων

της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού, μπορεί να μεταφερθεί άμεσα και με ταχύτητα σε οποιοδήποτε σημείο απαιτηθεί στη ζώνη ευθύνης της, που σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του ΓΕΕΘΑ που ρωτήθηκαν σχετικώς είναι «ολόκληρος ο νότιος τομέας του Αιγαίου». Και…πέραν αυτού (π.χ. η Κύπρος, οψέποτε αυτό απαιτηθεί) θα προσθέταμε εμείς. «Πρόκειται ουσιαστικά για μία «Νότια 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία», που αντί να εδρεύει στη Νέα Σάντα, όπως η 71η, εδρεύει στην Κρήτη», πρόσθεσε με νόημα η ίδια πηγή.

Χαρακτηριστικό της ασκήσεως «Μίνωας ’13» ήταν ότι σε αυτήν προκλήθηκε και συμμετείχε μεγάλος αριθμός εφέδρων, ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις προγραμματισμένες επιχειρησιακές δραστηριότητές της, που πραγματοποιήθηκαν σε σημεία της Κρήτης, καθώς και σε δύο νησιά των Δωδεκανήσων, όπου αναπτύχθηκε τμήμα της Ταξιαρχίας με ελικόπτερα Chinook και αεροσκάφη C-130H.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα