Αρβανιτόπουλος στα Παραπολιτικά 90.1: Ωρίμασε η ώρα για αναθεώρηση του άρθρου 16

Στην εκπομπή "Secret" με τους Θανάση Φουσκίδη, Ανθή Βούλγαρη και Δημήτρη Κουνιά φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων τόσο για τις Ευρωεκλογές και τα μετεκλογικά σενάρια, όσο και για το μείζον ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Φυσικά, ο Υπουργός εστίασε στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, σημειώνοντας πως "ωρίμασε η ώρα για τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων".

Όσον αφορά στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε

πως έρχονται σε μία κρίσιμη συγκυρία, καθώς το πρώτο μισό της κυβερνητικής θητείας έχει συμπληρωθεί και έχει έρθει η απαρχή της εξόδου από την κρίση, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα. "Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, δεν υπάρχει άγχος γι' αυτό. Θα δοθεί το κατάλληλο πολιτικό μήνυμα. Εδώ και 4-5 χρόνια οι θυσίες είναι μεγάλες, άρα λογικό είναι ο κόσμος να έχει κουραστεί με τα κόμματα. Τα σημάδια της κρίσης είναι πολύ βαθιά, παρά τη σταθεροποίηση με τις τεράστιες προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησης, αλλά αρχίζει η προσδοκία για την ανάπτυξη. Να συνυπολογίσουμε ότι γεμίσαμε μόνοι μας την καρδάρα, δεν πρέπει να χύσουμε το γάλα. Τα χειρότερα είναι πίσω μας, δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα".

Ακόμη, ο Υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στο μέλλον της κυβερνητικής συνοχής μετά τις εκλογές, παρά την πορεία της Νέας Δημοκρατίας και πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ. "Η σύνθεση της βουλής είναι δεδομένη, έχει προκύψει από εθνικές εκλογές. Συνεπώς, δεν έχει σχέση με τις εθνικές εκλογές αν η Ελιά δεν πάει καλά στην Ευρωκάλπη. Δεν θα τρίξει η καρέκλα του Βενιζέλου, ούτε η σταθερότητα της κυβέρνησης", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, προσέθεσε πως η ΔΗΜΑΡ έσφαλε πολιτικά φεύγοντας από την κυβέρνηση, καλώντας τη να επιστρέψει. "Ήταν δική τους επιλογή, μπορεί και πρέπει να αναθεωρήσουν. Είχαμε καλή συνεργασία στην τρικομματική κυβέρνηση. Υπήρχε προγραμματική σύγκλιση για την έξοδο από την κρίση", είπε χαρακτηριστικά.

Σημαντικότερη, όμως, ήταν η τοποθέτησή του για τη συνταγματική αναθεώρηση, τονίζοντας πως οι προηγούμενες αναθεωρήσεις δεν ήταν αρκετά θαρραλέες, αποκαλύπτωντας πως θα πέσει στο τραπέζι εκ νέου το ζήτημα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. "Υπάρχουν πολλά θεσμικά ζητήματα, όπως η μείωση των βουλευτών ή ο περιορισμός των θητειών. Η πολιτική έχει γίνει επάγγελμα, ενώ πρέπει να τη βλέπουμε ως χρέος και προσφορά. Άρα 2 τετραετείες θητείες είναι υπεραρκετές για έναν πολιτικό να προσφέρει όσα μπορεί. Επίσης, είναι ώριμη η ώρα να προσωρήσουμε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τα ιδρύματα που θα προκύψουν από αυτό πρέπει να είναι σοβαρά, να διασφαλίσουμε ότι θα υπόκεινται σε σοβαρούς όρους. Στις προτάσεις από τον πρωθυπουργό θα είναι και αυτό μέσα. Αυτό συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη δυτική χώρα. Ιδρύματα με ορισμένα κριτήρια με ποιοτική εκπαίδευση. Πρώτο μας μέλημα είναι να υπάρχουν ανταγωνιστικά κρατικά ιδρύματα. Η δωρεάν γνώση να είναι διασφαλισμένη".

Όσον αφορά στο θέμα των "αιώνιων" φοιτητών, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι η κατάσταση είναι αντιπαραγωγική, γι' αυτό και πρέπει να ληφθούν μέτρα. "Η χρονική διάρκεια των σπουδών μας είναι πολύ μεγάλη. Δεν έχω τίποτα με τους αιώνιους φοιτητές, αλλά η διαιώνιση είναι αντιπαραγωγική για τους ίδιους, την οικογένειά τους και την οικονομία. Έχουν χάσει την επαφή με το αντικείμενο και γίνονται λιγότερο παραγωγικοί όταν βγουν στην εργασία".

Τέλος, ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος κατάγεται από τον Πειραιά, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους στηρίζει την προσπάθεια του Γιάννη Μώραλη στον Δήμο Πειραιά, τονίζοντας παράλληλα πως ορθώς η Νέα Δημοκρατία δεν έδωσε χρίσμα στη συγκεκριμένη περιοχή. "Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να ικανοποιούν κομματικά κριτήρια, άρα καλώς η Νέα Δημοκρατία δεν έχει δώσει χρίσμα στον Πειραιά. Υπάρχει ελευθερία επιλογής, δεν καταφέρομαι εναντίον κανενός. Ο συνδυασμός του Γιάννη Μώραλη έχει την προοπτική να κάνει αλλαγές που δεν έγιναν την τελευταία δεκαετία. Ήταν ευχάριστη έκπληξη, καθώς στρατεύει δυνάμεις και εγγυάται ότι μπορεί να γίνει όχι μόνο το αυτονόητο, αλλά και το αδιανόητο στην πόλη μου, τον Πειραιά", ήταν τα ακριβή λόγια του.

Keywords
Τυχαία Θέματα