Άρχισε η διεθνής άσκηση "Αργοναύτης 2014"

Ξεκίνησε χθες Δευτέρα και θα διαρκέσει ως τις 23 Μαΐου, η διεθνής πολυεθνική - πολιτικοστρατιωτική άσκηση συνεργασίας (CIMIC), με την επωνυμία «Αργοναύτης 2014», που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Υπουργείο Αμύνης της Κύπρου, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως. Η άσκηση θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις, σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της επαρχίας Λάρνακας, εντός του FIR και της Αποκλειστικής Οικονομικής

Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας σε βασικά αντικείμενα Ερεύνης – Διασώσεως (Search And Rescue/SAR).

Σύμφωνα με Κυπριακές πηγές, η άσκηση σχεδιάστηκε από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, την Εθνική Φρουρά, την Πολιτική Άμυνα και την Αστυνομία της Κύπρου, σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες και υπουργεία, και θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων από την Ελλάδα και το Ισραήλ, καθώς και άλλες χώρες της περιοχής με παρατηρητές.

Από Ελληνικής πλευράς, στην άσκηση συμμετέχει η Πολεμική Αεροπορία με ένα αεροσκάφος C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγος Μάχης και έναν παρατηρητή, ενώ στη διάρκειά της θα δοκιμαστεί το σχέδιο αντιμετωπίσεως κρίσεως στη Μέση Ανατολή, άσκηση SAR, καθώς και αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Πιο συγκεκριμένα. Στο πλαίσιο της ασκήσεως «Αργοναύτης 2014» θα δοκιμασθούν τα υφιστάμενα Εθνικά (Κυπριακά) Σχέδια «Νέαρχος» και «Εστία», που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών SAR εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας. Το σενάριο θα καλύψει, επίσης, όλες τις ασύμμετρες απειλές στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον (τρομοκρατία, πειρατεία, διαχείριση κρίσεων κλπ), οι οποίες απαιτούν αρμονική και αποτελεσματική πολιτικοστρατιωτική συνεργασία (CIMIC).

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα