Eντυπωσιακές φωτογραφίες από την άσκηση "Θαλάσσιος Γρύπας" (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Ο στόχος, ένα παροπλισμένο παλαιό ρυμουλκό του Στόλου, βυθίστηκε από τα πλήγματα πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού και από αεροσκάφη της ΠΑ, αλλά οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους που ανέμεναν στη… «σειρά» για να εκτελέσουν και αυτοί τις βολές με άλλα οπλικά συστήματα παρέμειναν στην αναμονή καθώς το πλοίο-στόχος βυθίστηκε με εντυπωσιακό τρόπο.

Όλα αυτά συνέβησαν σήμερα, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας διεξαγωγής της ασκήσεως «Θαλάσσιος Γύπας 2013» στο θαλάσσιο χώρο του Πεδίου Βολής Κρήτης, υπό τα όμματα των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ

Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Ευάγγελου Τουρνά, αλλά και των Τούρκων. Οι τελευταίοι σήμερα ολόκληρη την ημέρα (και βοηθούσης και της κακοκαιρίας βεβαίως) απογείωσαν ένα και μόνο αεροσκάφος που εισήλθε στο Νότιο Αιγαίο, δηλαδή στο «ύψος» που πραγματοποιούνταν οι βολές, και αυτό – συμπτωματικώς βεβαίως – ήταν αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235!

Πιο συγκεκριμένα. Σήμερα το πρωί, οι τρεις Αρχηγοί επιβαίνοντες στη φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ», βρέθηκαν στο θαλάσσιο χώρο του ΠΒΚ και παρακολούθησαν την άσκηση «Θαλάσσιος Γρύπας 2013». Στη διάρκειά της εκτελέστηκαν με απόλυτη επιτυχία βολές εναντίον πλωτού στόχου βλημάτων επιφανείας – επιφανείας τύπου Penguin Μk.2 Mod.3 από πυραυλάκατο του Αρχηγείου Στόλου και αέρος - επιφανείας τύπου AGM-65 Maverick από αεροσκάφη F-16 και F-4E PI-2000 του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας της ΠΑ, με αποτέλεσμα τη βύθιση του παλαιού ρυμουλκού-στόχου.

Δεν εκτελέστηκαν, τουλάχιστον σήμερα, οι προγραμματισμένες βολές βλημάτων AGM-114K1 Hellfire από τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64DHA και AH-64Α+ APACHE, των 1ου και 2ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και βόμβες GBU-12 από αεροσκάφη F-16, λόγω ακριβώς της βυθίσεως του στόχου. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «Οι βολές αυτές θα επαναπρογραμματιστούν και θα εκτελεστούν το προσεχές διάστημα», οπότε έτσι θα είναι και οι υπόλοιποι…ικανοποιημένοι.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα