Από το "success story" (του Σαμαρά) στο "comeback" (του Βαρουφάκη)

Του Μάνου Οικονομίδη


Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας που (εδώ και χρόνια) απειλεί να… πάρει μαζί της στον γκρεμό την ευρωζώνη, και εκ των πραγμάτων να μεταδώσει το συστημικό “κρυολόγημα” στο σύνολο της οικονομίας του πλανήτη, από τη στιγμή που επιβιώνουμε σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, αποτελεί αυτονόητα “θέμα” για τα ΜΜΕ. Διεθνή και εγχώρια.

Όταν μάλιστα μιλάμε για τον Υπουργό Οικονομικών μιας κυβέρνησης “της Αριστεράς”, με μάλλον εναλλακτικό προφίλ, άρτια γνώση της αγγλικής, και κυρίως στρατηγική επίγνωση του πώς να

εντυπωσιάζει με τη στοχευμένη χρήση της, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα.

Κάπως έτσι, η σημερινή ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στο Συνέδριο του Economist στην Αθήνα, έγινε “talk of the town”. Στην τελική ευθεία άλλωστε (όπως θέλουμε να ελπίζουμε) της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους που εξελίχτηκαν πρωτίστως σε δανειστές, όσα θα έλεγε σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης, θα αποτελούσαν αναπόφευκτα πυξίδα για την ταχύτητα των εξελίξεων που έχουμε μπροστά μας.

Τι είπε λοιπόν ο Υπουργός Οικονομικών; Εμφανίστηκε και πάλι αισιόδοξος για “τελική λύση”, φρόντισε ωστόσο να αποφορτίσει το κλίμα, αποσυνδέοντας τη δική του (επομένως και της κυβέρνησης) υπογραφή, από ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο ουσιαστικά θα επικυρώνει τη συνέχιση της ανατροφοδοτούμενης κρίσης. “Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε ένα Μεσοπρόθεσμο, που πάλι δεν θα βγαίνει”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι το υπόδειγμα της εσωτερικής υποτίμησης έχει αποτύχει, και κατά συνέπεια πρέπει να… ξεχαστεί, επικαλούμενος ως “ζωηρό” παράδειγμα το οξύμωρο να μειώνεται το εργασιακό κόστος, αλλά να μην παρατηρούνται σοβαροί ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών.

Επεσήμανε ότι και οι ίδιοι οι εταίροι, παρόλο που κατανοούν τα πραγματικά προβλήματα αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, παραδέχονται ότι θα δυσκολεύονταν να περάσουν από τα Κοινοβούλιά τους, λύσεις που θα συνιστούσαν “δύσκολες επιλογές” για τις κυβερνήσεις τους.

Τόνισε ότι, ακόμη κι αν… εξαφανιζόταν το ελληνικό χρέος, το πρόβλημα της ανάπτυξης δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με βιώσιμους όρους. Προσθέτοντας ότι θα πρέπει να απεγκλωβιστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την τοξικότητα των “κόκκινων” δανείων, και την ίδια στιγμή να υπάρξει ένας “ανασχεδιασμός” του ελληνικού χρέους. “Το κούρεμα είναι μια κακή λέξη, και άλλωστε ούτε το 2012 την χρησιμοποιήσαμε, μιλώντας για PSI”, ήταν η εύγλωττη αποστροφή του.

Φυσικά, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα μπορούσε να αποφύγει την επανάληψη έννοιας-ατάκας. Θυμίζοντας σχηματικά το “success story”, μια φράση που είχε ενσωματώσει στη δημόσια ρητορική ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

“Comeback”… ήταν η αντίστοιχη “κορώνα” του Γιάνη Βαρουφάκη. Και την επανέλαβε αρκετές φορές, για να μην διώξει κάθε αμφιβολία ότι… ήθελε να πάρουμε και να εμπεδώσουμε το μήνυμα.

ΓΙΑ ΕΚΤ

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποστροφή της σημερινής ομιλίας του Γιάνη Βαρουφάκη στο Συνέδριο του Economist, αφορούσε φυσικά το ενδεχόμενο μετάθεσης αποπληρωμής ελληνικών ομολόγων που έχουν διακρατηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και για τα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει… ρευστό το καλοκαίρι.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν και δεν έχουν “κουρευτεί”, αξιοποιώντας για τον σκοπό αυτό χρήματα τα οποία θα δανειστεί από τους θεσμούς.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Γιάνη Βαρουφάκη, το ποσό των 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα απαιτηθεί τους δυο τελευταίους μήνες του καλοκαιριού, θα μπορούσε να “παγώσει” και η αποπληρωμή να μετατεθεί για το απώτερο μέλλον, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί συνολικά για τα ελληνικά ομόλογα τα οποία διατηρεί στην κατοχή της η Φρανκφούρτη, και ανέρχονται στο ύψος των 27 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα