Από διαιτητής ποδοσφαίρου στο γήπεδο της πολιτικής ο Ανδρέας Μαρίνος

Του Σταύρου Παπαντωνίου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Για σχεδόν 20 χρόνια ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαρίνος, αλώνιζε τα γήπεδα με τη σφυρίχτρα στο στόμα. Στην ηλικία των 19 ετών, το 1983, αφού τελείωσε τη σχολή διαιτητών ποδοσφαίρου της Ηλείας, ξεκίνησε να σφυρίζει στο τοπικό πρωτάθλημα, ξεκινώντας μία πορεία που ούτε ο ίδιος γνώριζε πού θα τον βγάλει. Πολύ σύντομα ο Ανδρέας Μαρίνος άρχισε να ανεβαίνει κατηγορία και το 1989 ξεκίνησε να σφυρίζει στα εθνικά πρωταθλήματα και συγκεκριμένα στη Δ’ Εθνική. Η μεγάλη του αγάπη, που ήταν το ποδόσφαιρο,

τον έκανε να ασχολείται για ώρες με τη διαιτησία και να προσπαθεί να βελτιώνεται συνέχεια, κάτι που τον έφερε ένα βήμα πριν από τα μεγάλα σαλόνια. Το 1991 άρχισε να σφυρίζει στη Β’ Εθνική και έγινε επόπτης στην πρώτη εθνική κατηγορία. Το ταξίδι στα μεγάλα σαλόνια κράτησε 8 χρόνια, μέχρι το 1999, όταν κρέμασε τη σφυρίχτρα και αφοσιώθηκε στην επαγγελματική του πορεία ως εφοριακού στη ΔΟΥ του Πύργου.



ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Ολα αυτά τα χρόνια η Ηλεία δεν έπαψε ποτέ να παίζει σημαίνοντα ρόλο στη διαδρομή του. Μόλις σταμάτησε να σφυρίζει, ο Α. Μαρίνος έγινε πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ Ηλείας μέχρι το 2005, ενώ έως δύο χρόνια πριν, όταν ο δρόμος του τον έφερε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ήταν γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος. Στη συνέχεια, εκλέχτηκε πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Ηλείας, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα, αφού οι δεσμοί με την ιδιαίτερη πατρίδα του είναι πάντα πολύ ισχυροί.

Η πορεία στα ελληνικά γήπεδα δεν ήταν καθόλου εύκολη. Μετά από τόσα χρόνια, ο Ανδρέας Μαρίνος παραδέχεται πως έκανε λάθη, καθώς ένας διαιτητής δεν μπορεί να μην υποπέσει σε σφάλματα. «Δεν επηρέασα όμως ποτέ τον αγώνα», λέει υπερήφανος και τονίζει πως ουδέποτε παραπέμφθηκε στην Πειθαρχική Επιτροπή.

Η πολιτική και η διαιτησία έχουν ωστόσο κοινά στοιχεία, καθώς, όπως λέει, πρέπει να είσαι πάντα σε ετοιμότητα και να μην υποτιμάς τον αγώνα. «Δύσκολος αγώνας είναι αυτός που τον υποτιμάς», λέει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει πως ως διαιτητής χρησιμοποιούσε το διαγώνιο σύστημα, με το οποίο είχε την καλύτερη δυνατή ορατότητα, ώστε να έχει την καθαρότερη εικόνα για κάθε φάση. «Ειδικά όταν δίνεις την εσχάτη των ποινών, πρέπει να είσαι απόλυτα βέβαιος», αναφέρει.


ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Ο Ανδρέας Μαρίνος αποκαλύπτει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως στη Βουλή υπάρχουν πολλοί που ξέρουν από μπάλα και συχνά-πυκνά στήνουν συζητήσεις στο εντευκτήριο. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, βουλευτής Καβάλας, ο οποίος επίσης υπήρξε ρέφερι σε μικρές κατηγορίες. Οι κ.κ. Στύλιος, Νταβλούρος, Βλάχος και Κυριαζίδης είναι άλλες περιπτώσεις βουλευτών που γνωρίζουν καλά τα μυστικά της «στρογγυλής θεάς» και συχνά ανταλλάσσουν απόψεις. Οσον αφορά τις αμφισβητούμενες φάσεις; «Πάντα με ρωτάνε οι βουλευτές, καθώς ξέρουν ότι έχω άποψη», λέει ο Ανδρέας Μαρίνος μνημονεύοντας τον δάσκαλό του στη διαιτησία, Τιμολέοντα Λάτσιο.

Η συζήτηση δεν μπορεί να μην πάει στην πολιτική, με όρους ωστόσο ποδοσφαιρικούς. Η κουβέντα με τον πρώην διαιτητή γίνεται πραγματικά απολαυστική, αφού είναι από τους βουλευτές που δεν μασάνε τα λόγια τους. «Θα έδινα πέναλτι στο υπουργείο Οικονομικών με τις αποφάσεις τις οποίες παίρνει και μάλιστα θα του έδινα και αποβολή», λέει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά τη δυσαρέσκειά του για όσα γίνονται από το οικονομικό επιτελείο.



Η αναζήτηση σκόρερ

Ο πρώην ρέφερι αναφέρει χαρακτηριστικά ότι θα έβγαζε από το τσεπάκι του κόκκινη κάρτα στον Αλέξη Τσίπρα για τον λαϊκισμό του και γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει καμία εσωτερική συνεννόηση. Γνωστός για τα αισθήματα που τρέφει για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, λέει πως είναι ένας μεγάλος Ελληνας, που «αποτελεί χρυσή εφεδρεία από τον πάγκο». Για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναφέρει πως είναι καλός προπονητής, «αλλά έχει πολλούς χασογκόληδες», ενώ για τον Βαγγέλη Βενιζέλο σηκώνει το σημαιάκι του. «Είναι πολλές φορές οφσάιντ, πρέπει να μαζευτεί», λέει χαρακτηριστικά. Για το κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία, λέει πως βάζει πολλές φορές αυτογκόλ και πρέπει να βρει έναν καλό σκόρερ. Σε ερώτηση για τον κόσμο της παράταξης, απαντά χαρακτηριστικά: «Αυτός είναι το διαχρονικό μας δεκάρι. Εκεί στηριζόμαστε». Οσο για τις οπαδικές προτιμήσεις, μην περιμένετε απάντηση. «Είμαι Εθνική Ελλάδος» λέει, αναφέροντας ωστόσο ότι, ως γέννημα-θρέμμα της Ηλείας, δεν μπορεί να μην αγαπά τις ομάδες του νομού του…

Keywords
Τυχαία Θέματα