Απίστευτες εικόνες κατάρρευσης από το Μέγαρο Τσίλλερ (ΦΩΤΟ)

Χειρότερη κι από τις αρχικές εκτιμήσεις διαπιστώθηκε πως είναι η κατάσταση διατήρησης της οικίας του σπουδαίου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ.

Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων και η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού λόγω της πολύ κακής κατάστασης του κτιρίου προχωρούν σε επικαιροποίηση της αρχικής μελέτης και εργάζονται πυρετωδώς για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του κτηρίου εντός χρονοδιαγράμματος, μέσα στο 2015. Φαίνεται πάντως πως η πυρκαγιά που είχε καταστρέψει μεγάλο μέρος του Μεγάρου Τσίλλερ - Λοβέρδου

αποτέλεσε όχι μόνο κατάρα αλλά και ευχή, καθώς ήταν η αιτία για την αποκάλυψη των περίτεχνων αρχικών οροφών του Τσίλλερ, κάτω από τις ψευδοροφές του επόμενου ιδιοκτήτη του.Η αποκατάσταση του άρχισε το 2011 με τη σύνταξη της αρχιτεκτονικής μελέτης, ενώ το 2013 το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με τις εργασίες να ξεκινούν τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί η αποκάλυψη του ζωγραφικού διακόσμου και η πρώτη στερέωσή του, η ενίσχυση των δαπέδων με νέα μεταλλική κατασκευή και η ενίσχυση των τοιχοποιών με ενέματα.

Προϋπολογισμός

Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι 3,6 εκατομμύρια ευρώ για τη Διεύθυνση Αναστήλωσης και 1,7 εκατομμύρια ευρώ για τη Διεύθυνση Συντήρησης. Όπως υπογραμμίζει η προϊσταμένη του Τμήματος Έργων της Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Πόπη Δήμου, το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η ιστορία του κτηρίου

Το Μέγαρο Τσίλλερ, οικοδόμημα του ώριμου νεοκλασικισμού στη νεότερη Ελλάδα, βρίσκεται στην οδό Μαυρομιχάλη 6 στην Αθήνα απέναντι από το κτήριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής της οδού Ακαδημίας. Ήταν η ιδιωτική κατοικία του Γερμανού αρχιτέκτονα Έρνστ (Ερνέστου) Τσίλλερ. Τον Ιούνιο του 1876, ο Τσίλλερ παντρεύτηκε στη Βιέννη με την Σοφία Δούδου, κόρη του Έλληνα εμπόρου Κωνσταντίνου Δούδου από την Κοζάνη. Μετά το γάμο του εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα, έγινε Έλληνας υπήκοος και έζησε στην Αθήνα επί εξήντα χρόνια, μέχρι τον θάνατό του. Στο Μέγαρο αυτό έζησε ο Τσίλλερ με την οικογένειά του μέχρι το 1912, οπότε αγοράστηκε σε πλειστηριασμό από τον Κεφαλλονίτη τραπεζίτη, φιλότεχνο και συλλέκτη έργων τέχνης Διονύσιο Π. Λοβέρδο (1878 - 1934), προσωπικότητα της προπολεμικής Αθήνας, για να το χρησιμοποιήσει ως κατοικία του. Ένα μέρος της κατοικίας Λοβέρδου χρησιμοποιήθηκε ως Μουσείο, όπου στέγασε τη συλλογή του από βυζαντινές εικόνες.

Διαβάστε επίσης:

Τέθριππο από τη Βιέννη στο Μουσείο Ακρόπολης την 28η Οκτωβρίου

Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ στην πρώτη θέση πωλήσεων από το 1964!

Πλημμύρισε από κόσμο ο Μακεδονικός Τάφος της Ξάνθης (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Μία ανάσα πριν τον τέταρτο θάλαμο οι αρχαιολόγοι της Αμφίπολης

Η Νατάσα Θεοδωρίδου συναντάει στη σκηνή τον Γιώργο Θεοφάνους

Τζέιμς Ρομ: «Οι Έλληνες θα απογοητευτούν για την Αμφίπολη εάν…»

Keywords
Τυχαία Θέματα