Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Υπέρ της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων είναι η τάση που διατυπώνεται μέχρι στιγμής -σύμφωνα με πληροφορίες- στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν και άλλες διασκέψεις μέσα στο επόμενο διάστημα μέχρι την οριστική απόφαση της Ολομέλειας.

Σε περίπτωση που εκδοθεί απόφαση η οποία θα κρίνει αντισυνταγματική την επίμαχη εισφορά, δεν

θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα, δηλαδή η δικαστική απόφαση θα αποκλείει την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία έχει αποδοθεί από τους συνταξιούχους μέχρι την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας.

Έτσι με τον τρόπο αυτό δεν θα δημιουργηθεί «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να πρέπει να εξευρεθούν ισοδύναμα. Αντίθετα, σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να καλυφθεί για το μέλλον με ισοδύναμα το κενό που θα δημιουργηθεί μόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, λόγω της αδυναμίας εφαρμογής αντισυνταγματικού νόμου που επιβάλει την εν λόγω εισφορά.

Πρέπει ακόμα να διευκρινιστεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο το απασχολεί το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα και όχι για τους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Σ.Σ.

Keywords
Τυχαία Θέματα