Άγριο σφυροκόπημα Νικήτα Κακλαμάνη σε Βενιζέλο

Την μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλου και του ανεξάρτητου βουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη έχει προκαλέσει η ρηματική διακοίνωση του ΥΠΕΞ προς την Κύπρο με την οποία η ελληνική αρχή διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις της Κύπριας ευρωβουλευτού Ελ.Θεοχάρους περί απαράδεκτης αδράνειας από μέρους της ΕΕ και ειδικότερα του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ευάγγελου Βενιζέλου,

σχετικά με το έγγραφο της Άγκυρας στο οποίο αναφερόταν "ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα". Όλα ξεκίνησαν όταν λίγες ημέρες μετά την ρηματική διακοίνωση του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή αφήνοντας διατυπώνοντας με σαφή τον υπαινιγμό το ερώτημα αν ο κ. Σαμαράς ήταν ενήμερος για τη ρηματική διακοίνωση ή αν ο κ. Βενιζέλος έδρασε αυτοβούλως, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά μετά την δικτατορία Ιωαννίδη που η ελληνική πλευρά προβαίνει σε τέτοια διπλωματική ενέργεια προς την Κύπρο. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Κακλαμάνη από μόνο του το γεγονός της ρηματικής διακοίνωσης προκαλεί εκ του μη όντος θέμα στις σχέσεις Ελλάδος- Κύπρου.

«Το να φτάσουμε στο σημείο ως ΥΠΕΞ της μητέρας πατρίδας να «απαιτήσουμε» από την Λευκωσία να συνετίσει μια ευρωβουλευτή μέσω ρηματικής διακοίνωσης μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, σε μια εποχή που κανείς δεν θέλει να θυμάται» είχε γράψει χαρακτηριστικά στην ερώτησή του ο κ. Κακλαμάνης ερωτώντας παράλληλα αν ο κ. Βενιζέλος αντιλαμβάνεται ότι με τέτοιου είδους αψυχολόγητες (;) ενέργειες υποβιβάζει τη σχέση Αθήνας-Λευκωσίας σε επίπεδο τυπικών διακρατικών σχέσεων δύο διαφορετικών εθνών-κρατών.

Η απάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ ήρθε λίγες ημέρες αργότερα και χαρακτηρίστηκε από το έντονο ύφος με τον κ. Βενιζέλο να απαντά με πολλά υπονοούμενα πως ο κ. Κακλαμάνης χρησιμοποιεί την εξωτερική πολιτική της χώρας σε πολιτικό παιχνίδι μικρών κύκλων που δεν επιθυμούν τη συνεργασία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ γιατί προτιμούν μια συνεργασία ΝΔ και διαφόρων εκδοχών της ακροδεξιάς.

«Από το κείμενο της ερώτησης του κ. βουλευτή προκύπτει και η αναπαραγωγή της περίεργης θεωρίας περί αποκλίσεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών στα θέματα αυτά. Δημοσιογραφικά, αυτή αναπαράγεται από μικρούς κύκλους που δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τη συνεργασία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και δηλώνουν την προτίμησή τους σε μια συνεργασία ΝΔ και διαφόρων εκδοχών της ακροδεξιάς. Είναι αδιανόητο ότι κάποιοι εμπλέκουν σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι και την εξωτερική πολιτική της χώρας» απαντά χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ως προς τη ρηματική διακοίνωση ο Βενιζέλος χαρακτηρίζει ανυπόστατους και ψευδείς τους ισχυρισμούς περί κρίσης στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου τονίζοντας ότι αυτοί καλλιεργούνται μόνο από κύκλους που δυστυχώς, επιδιώκουν τη δημιουργία προβλημάτων στις σχέσεις των δύο χωρών, γιατί στην πραγματικότητα διαφωνούν με τη γραμμή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη στήριξη που προσφέρει σ΄ αυτήν και στους χειρισμούς του η Ελληνική Κυβέρνηση.

Όπως εξάλλου υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Κύπρου , «η πραγματικότητα είναι τελείως αντίστροφη. «Τις αρμονικές και αδελφικές σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου επεχείρησε να διαταράξει η Κυπρία Ευρωβουλευτής που έλαβε το λόγο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την παρουσίαση του απολογισμού της Ελληνικής Προεδρίας από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η άσκηση κριτικής από την Κύπρια Ευρωβουλευτή στην Ελληνική Προεδρία για δήθεν ελλιπή αντίδραση στις τουρκικές έγγραφες θέσεις δεν συνιστά στην ουσία της κριτική κατά του προσώπου του Έλληνα ΥΠΕΞ αλλά άδικη και αβασάνιστη κριτική κατά της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας» τονίζει ο κ. Βενιζέλος λέγοντας πως η απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν έκφραση ικανοποίησης και ευχαριστιών προς την Ελληνική Προεδρία για τη διαχείριση του Συμβουλίου Σύνδεσης, αλλά και για όλη τη συνεργασία στα διεθνή fora.

Στην απάντηση του κ. Βενιζέλου ανταπάντησε ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης τονίζοντας ότι εξέθεσε τον Πρωθυπουργό δρώντας εν αγνοία του και προκαλώντας ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου. «Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οι «μικροί κύκλοι» που απεργάζονται συνεργασίες της ΝΔ και διαφόρων «εκδοχών της ακροδεξιάς» δεν είναι φυσικά ένας πολιτικός με την ιστορία, την εμπειρία και τη δημοκρατική συνέπεια του ερωτώντος βουλευτή. Είναι προφανές πως μία τέτοια επισήμανση, σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, μόνο ως περίεργη μπορεί να χαρακτηριστεί. Φυσικά ότι άλλοι κύκλοι απεργάζονται και σενάρια συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ αλλά και διαφόρων εκδοχών της αριστεράς, αυτό γιατί δεν το αναφέρει το ΥΠΕΞ; Η ουσία όμως παραμένει: ο πρωθυπουργός της χώρας γνώριζε την πρωτοβουλία της επίδοσης ρηματικής διακοίνωσης στην Λευκωσία ή όχι;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης και καταλήγει: «Στην ουσία εμπλακήκατε σε ένα «μικροκομματικό» παιχνίδι στην Κύπρο, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Αθήνας στα μάτια του Κυπριακού ελληνισμού λαμβάνοντας καταφανέστατα θέση υπέρ της μίας πλευράς, ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ επενέβη απροκάλυπτα σε ένα άλλο ανεξάρτητο κράτος, με στόχο να «αποκτήσει» άλλοθι για τις τελευταίες του αποφάσεις στο Κυπριακό. Αυτό θεωρείται υπεύθυνη εθνική πολιτική; Με τις αναφορές για τη στάση και τις ενέργειες ή μη-ενέργειες σε διάφορα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ουσιαστικά αφήνετε έκθετο τον πρωθυπουργό, ενώ «νίπτετε τας χείρας σας» για τις δικές σας ευθύνες. Εάν όλα αυτά δεν συνιστούν μικροκομματικές επιλογές σε θέματα ασφαλείας ολοκλήρου του έθνους, τότε οι λέξεις έχουν χάσει πλέον το νόημά τους…»

Keywords
Τυχαία Θέματα