Αγνοείται το "καυτό" ντοσιέ των Ολυμπιακών Αγώνων

Του Σπύρου Νάννου-Εφημερίδα Παραπολιτικά

Υπάρχει… ντοσιέ «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004» στην Εισαγγελία που χειρίστηκε την υπόθεση της Siemens; Αυτό το καίριο ερώτημα έρχεται εκ νέου στην επιφάνεια, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες και την απόφαση της Δικαιοσύνης να απαγγείλει βαριές κατηγορίες σε 64 πρόσωπα που διαδραμάτισαν «ρόλο» εκείνη την εποχή (για τη σύμβαση με τον ΟΤΕ).

Στην πρώτη… αξιολόγηση, ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός Γαληνός Μπρης καταλήγει στην απόλυτη παραδοχή ότι μίζες εκατομμυρίων ευρώ διακινήθηκαν στο παρασκήνιο της σύμβασης ΟΤΕ-Siemens για την ψηφιοποίηση του δικτύου του Οργανισμού, με κάποιους αποδέκτες να έχουν αποκαλυφθεί και άλλους -τους περισσότερους- να παραμένουν στο σκοτάδι. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες τι γίνεται; Οι Γερμανοί των «μαύρων» ταμείων της Siemens ήταν ξεκάθαροι απέναντι στη γερμανική Δικαιοσύνη, ειδικά για το θέμα των Ολυμπιακών, τονίζοντας πως υπήρχε ντοσιέ των Αγώνων της Αθήνας με πολλά… χρήματα και αποδέκτες πολιτικά κόμματα! Είπαν ακόμα και ονόματα… Και για να είμαστε πιο ακριβείς, πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα η αναφορά πως η δωροδοκία -τότε- ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στις καταθέσεις ενός από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία στον κόσμο, της Debevoise & Plimpton LLP, που «ξεσκόνισε» Ελληνες και Γερμανούς.

Και επειδή μιλάμε για… νόμους, ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ, από τους διαχειριστές των «μαύρων» ταμείων της Siemens (στη Γερμανία), ήταν ξεκάθαρος για το πώς έβλεπαν τη… Δικαιοσύνη! Στις καταθέσεις-φωτιά (στην Debevoise & Plimpton LLP, στις 23, 24 και 30 Ιανουαρίου 2008) είχε αναφερθεί στο τι συνέβαινε, στα κλειστά στόματα και στα ανύπαρκτα νομικά προβλήματα στην Ελλάδα! Η δήλωσή του τα έλεγε όλα: «Δεν με ανησυχούσαν τα νομικά προβλήματα στην Ελλάδα, γιατί εδώ τα πράγματα ήταν πολύ πολιτικοποιημένα για να διωχθεί κάποιος, ιδιαίτερα λόγω του ότι πολλά άτομα είχαν πράγματα να κρύψουν».

Επίσης, ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς διευθυντές τότε, ο Ράινερ Νιντλ, στην κατάθεσή του στην Debevoise & Plimpton LLP στις 17 Δεκεμβρίου του 2007, ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους γίνονταν οι προμήθειες της εταιρείας προς υποστήριξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Siemens στην Ελλάδα: «Οι προμήθειες ήταν αναγκαίες για την εξασφάλιση της σύμβασης και το κόστος τους είχε συνυπολογιστεί στην τελική τιμή προς τον πελάτη». Και πώς κατέληξε; «Η δωροδοκία ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά…

«ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ»

Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων τα λαδώματα είχαν την τιμητική τους, όπως και οι… προκαταβολές σε πρόσωπα που μπορούσαν να «διευκολύνουν» στο να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα εμφανίζονταν για τη… Siemens. Για παράδειγμα, ο Γιάγκεμαν (δεν είναι στους 64), από τα «κεφάλια» της Siemens, σε σχέση με τα λαδώματα στη χώρα μας, αναφέρει στις 15/11/2006 πως «δεν γνώριζα ακριβώς τι γινόταν με τις προμήθειες. Θεωρούσα, πάντως, πιθανό ότι με τα χρήματα αυτά πληρώνονται πρόσωπα τα οποία βρίσκονται σε καίριες θέσεις, δηλαδή υπό περιστάσεις και πολιτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.

Η πρακτική, όμως, διαφέρει από χώρα σε χώρα. Το ότι παραδίδονταν χρήματα στην Ελβετία το γνωρίζω φυσικά…». Επίσης, στην κατάθεσή του στην Debevoise & Plimpton LLP ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς διευθυντές της Siemens AG, ο Μίχαελ Μπέγιερ, υπογράμμισε με τη σειρά του τις αυξημένες προμήθειες που δίνονταν στη χώρα μας από τη μητρική εταιρεία, ακόμη και τις προκαταβολές για τα επόμενα έτη, δείχνοντας καθαρά πώς δούλευε το «σύστημα» στην Ελλάδα και λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν πίστευε στα μάτια του! Εξήγησε, μάλιστα, ότι ο λόγος για τον οποίο το ύψος των καταβολών προμηθειών ήταν τόσο μεγάλο ήταν ότι είχαν δοθεί προκαταβολές για τα επόμενα έτη! Ο ρόλος Χριστοφοράκου στη διακίνηση των μιζών Και πάμε στο «ψητό»!

Στην απολογία του, ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ, στις 17/11/2006 ανέφερε τη δωροδοκία στα πολιτικά κόμματα. Το απόσπασμα είναι χαρακτηριστικό: «Η εταιρεία Placid Blue Corp. θα είναι για εσάς σχετικά νέα. Στην εταιρεία αυτή κατατίθεντο κάθε χρόνο κατόπιν αιτήματος του κ. Χριστοφοράκου -ο κ. Χριστοφοράκος είναι διευθυντής του υποκαταστήματος της Siemens στην Ελλάδα- το 2% του πλήρους όγκου του κύκλου εργασιών της Siemens Com. Griechenland, επομένως μαζί και των πρώην ICM. Η Placid Blue Corp. είναι μια εταιρεία με έδρα το Μονακό, με λογαριασμό στην τράπεζα ABN Amrobank στο Μονακό. Οταν αυτές οι πληρωμές του 2% ήταν ξανά απαραίτητες, ο Χριστοφοράκος πήγαινε παλαιότερα στο Bernsau και μετά στον Kutscenreuter, οι οποίοι στη συνέχεια έδιναν εντολή για πληρωμή. Εκτιμώ ότι με αυτόν τον τρόπο διατίθεντο εδώ μεταξύ 1 και 4 εκατ. ευρώ ετησίως. Μια φορά μου είπε κάποιος, και μάλιστα πιθανότατα ο ίδιος ο κύριος Χριστοφοράκος, ότι παραλήπτες των χρημάτων αυτών, τα οποία διακινούνταν μέσω της Placid Blue Corp., ήταν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Από έναν λογαριασμό της BVI Gesellschaften διοχετεύτηκαν θυμάμαι χρήματα σε μια εταιρεία Fairways.

Τα χρήματα αυτά εκτιμώ ότι ήταν περίπου 2 έως 3 εκατ. ευρώ. Προφανώς χρησίμευαν -σε κάθε περίπτωση με ενημέρωνε ο Χριστοφοράκος σχετικά- για τις πληρωμές προμηθειών σχετικά με το πρόγραμμα C4Ι της Αθήνας». Και συνέχιζε: «Το C4I ήταν ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα της Siemens. Τότε εξοπλίσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο Χριστοφοράκος είπε ότι έπρεπε να πληρώσει το υπουργείο Αμυνας, το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Αθλητισμού και ένα ακόμη υπουργείο για να δοθεί η ανάθεση στη Siemens και στην κοινοπραξία. Δεν φαντάζομαι να έβαλε στην τσέπη του ο Χριστοφοράκος τα λεφτά αυτά, γιατί, όταν πάγωσαν οι λογαριασμοί στην Ελβετία, ο Χριστοφοράκος πήγε εντελώς απεγνωσμένος στον Kutscenreuter και του είπε ότι εκκρεμούν ακόμα υποχρεώσεις πληρωμών. Ο Kutscenreuter κατάφερε να ξεφορτωθεί τον Χριστοφοράκο και τότε ο Χριστοφοράκος πρέπει να ήταν τόσο απεγνωσμένος, ώστε προμηθεύτηκε τιμολόγια συμβούλων για να αξιοποιήσει πηγές χρημάτων. Ομως, αυτό δεν το γνωρίζω επακριβώς. Το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί στα υπουργεία για τη σχετική υπόθεση ανερχόταν σε περίπου 10 εκατ. ευρώ». Ο Σίκατσεκ, τέλος, ανέφερε σε άλλη απολογία του (24/11/2006) πως «υπάρχει ένα ντοσιέ “Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας”, το οποίο άνοιξα εγώ και το οποίο περιέχει μεταξύ άλλων και πρωτόκολλα συζητήσεων και λεπτομερείς καταγραφές των εμπλεκομένων στην Ελλάδα»...

Αίσθηση προκαλεί και η απολογία του Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, επίσης διαχειριστή των «μαύρων» ταμείων της Siemens, πως τα έργα της εταιρείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες τα επιθεώρησαν όλα τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου στο πλαίσιο των επισκέψεων. Η ερώτηση παραμένει: Υπάρχει στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης αυτό το… ντοσιέ;

Keywords
Τυχαία Θέματα