Αύξηση στις ταυτοποιήσεις αγνοουμένων

Τα οστά 485 αγνοουμένων από το μαρτυρικό για τον Ελληνισμό καλοκαίρι του 1974 και την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο είχαν ταυτοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ). Μάλιστα, τα μέλη της Επιτροπής διατύπωσαν εκ νέου την ανάγκη αυξήσεως των ανθρώπινων αλλά και οικονομικών πόρων της Επιτροπής, προκειμένου η διαδικασία των ταυτοποιήσεων να συνεχιστεί με γοργότερους ρυθμούς και ο αριθμός

τους να φτάσει τον τεθέντα στόχο των 180 ετησίως.

Το έργο της ΔΕΑ παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Λευκωσία και ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Σύμφωνα με το μέλος της ΔΕΑ, Paul-Henri Arni, το 2013 ήταν η πιο επιτυχής χρονιά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ταυτοποιήσεων.

Όπως ανέφερε, ενώ ο μέσος όρος ήταν 60 ετησίως, το 2013 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 140. Ο Paul-Henri Arni μίλησε για “σοβαρή αύξηση” των ταυτοποιήσεων το 2013, από 51 το 2011 και 23 το 2012.

«Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε τις 180 ταυτοποιήσεις ετησίως», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «ο χρόνος κυλά ενάντια στο έργο της Επιτροπής, καθώς οι συγγενείς των αγνοουμένων και οι μάρτυρες φεύγουν από τη ζωή». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η Επιτροπή έχει εντοπίσει τα σημεία στα οποία θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία προκειμένου να φτάσουν οι ταυτοποιήσεις τις 180 ετησίως, ωστόσο επισήμανε ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται μια αύξηση του προϋπολογισμού της κατά 30% ή ένα εκατομμύριο ευρώ επιπλέον των 2.9 εκατ. που έχει λάβει για το τρέχον έτος.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα