Αυτοί είναι οι νεότεροι Πρόεδροι Βουλής στην ελληνική ιστορία

Του Γιώργου Λυκουρέντζου


Νεότερη Πρόεδρος της Βουλής αλλά μόνο στη Μεταπολίτευση είναι η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία εξελέγη σήμερα το πρωί Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Στο παρελθόν και ειδικότερα τη μετεπαναστατική περίοδο υπήρξαν επιφανείς Έλληνες οι οποίοι διετέλεσαν είτε σε θέση Προέδρου Εθνοσυνέλευσης είτε σε θέση

Προέδρου Βουλής σε ηλικία νεότερη από αυτή της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι μιλάμε για μια άλλη εποχή κατά την οποία η εκλογή στα ύπατα πολιτειακά αξιώματα ήταν σύνηθες φαινόμενο για νεαρούς σε ηλικία πολιτικούς και ότι αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την επιτυχία της κ. Κωνσταντοπούλου η εκλογή της οποίας σήμερα έσπασε μια παράδοση δεκαετιών.

Νεότερος όλων ο Φαναριώτης πρίγκιπας Δημήτριος Υψηλάντης, αδερφός του Αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρου Υψηλάντη. Ο Δημήτριος Υψηλάντης γεννήθηκε το 1794 στην Κωνσταντινούπολη και το 1821 με την έναρξη της Επανάστασης επανάστασης ανέλαβε να αντιπροσωπεύσει τον αδελφό του, Αλέξανδρο Υψηλάντη ως πληρεξούσιος του Γενικού επιτρόπου Αρχής στην Πελοπόννησο. Στις 15 Ιανουαρίου του 1822 και σε ηλικία μόλις 28 ετών εξελέγη Πρόεδρος του Βουλευτικού στην Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.

Αμέσως νεότερος Πρόεδρος της Βουλής ο Θρασύβουλος Ζαΐμης, γιος του αγωνιστή της Επανάστασης Ανδρέα Ζαΐμη. Ο Θρασύβουλος Ζαΐμης γεννήθηκε στην Κερπινή Καλαβρύτων το 1825 και το 1854 σε ηλικία μόλις 29 ετών εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Ο Ζαΐμης εξελέγη τέσσερις φορές Πρόεδρος της Βουλής (1854, 1860, 1874 και 1975) αλλά και δύο φορές Πρωθυπουργός 1869 και 1871).

Πρόεδρος της Βουλής σε ηλικία νεότερη της Ζωής Κωνσταντοπούλου υπήρξε και ο Επαμεινώνδας Δεληγεώργης ο οποίος εκτός από το ότι συγκαταλέγεται στους νεότερους ηλικιακά Προέδρους της Βουλής μέχρι σήμερα διατηρεί και το ρεκόρ του νεότερου Πρωθυπουργού της χώρας αφού ανέλαβε την Πρωθυπουργία σε ηλικία μόλις 35 ετών. Ο Δεληγεώργης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1829 και ήταν γιος του μεγάλου αγωνιστή του ’21 από το Μεσολόγγι Μήτρου Δεληγεώργη. Στις 13 Απριλίου του 1863 σε ηλικία 34 ετών εξελέγη πρόεδρος της Β’ Εθνοσυνέλευσης με ψήφους 119 έναντι 115 του Ιωάννη Μεσσηνέζη και παρέμεινε στο αξίωμα μέχρι τις 13 Αυγούστου του ίδιου έτους.

Έναν χρόνο νωρίτερα ο ανθυποψήφιος του Δεληγεώργη το 1863 Μεσσηνέζης είχε εκλεγεί και αυτός Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης σε ηλικία ίδια με αυτή της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο Ιωάννης Μεσσηνέζης γεννήθηκε στο Αίγιο το 1822 και ήταν γιος του μεγαλεμπόρου και ήρωα της επανάστασης Λέοντα Μεσσηνέζη. Ο Μεσσηνέζης σπούδασε Νομικά σε Αθήνα και Παρίσι ενώ υπήρξε από τις μορφές της Β’ Εθνοσυνέλευσης της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος το 1862 σε ηλικία 40 ετών.

Keywords
Αναζητήσεις
proedroi voulis
Τυχαία Θέματα