Wall Street Journal: Τελματωμένη η ενοποίηση της ευρωζώνης

Τα προβλήματα, τις αντιρρήσεις και τις αντιθέσεις των κρατών μελών του ευρώ σε μια περαιτέρω πολιτική και οικονομική ενοποίηση παρουσιάζει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο αποκαλύπτει τα όσα διενήχθησαν σε ένα τρίωρο δείπνο που διεξήχθη προχθές Τετάρτη στις Βρυξέλλες και στο οποίο μετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι από τις 28 χώρες της ΕΕ και εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Σημειώνεται πως στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις 12 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επανέφερε προτάσεις για την ενοποίηση της ευρωζώνης στις οποίες περιλαμβάνονται η ενδεχόμενη καθιέρωση προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και νέοι ευρωπαϊκοί θεσμοί που θα υπηρετούν το ενιαίο νόμισμα.

Οι προτάσεις βασίζονται σε σχέδιο του 2012 που μιλούσε για την καθιέρωση κοινού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, διασυνοριακής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, και κοινής έκδοσης χρέους, σε αντάλλαγμα μεγαλύτερης εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας.

Οι ιδέες αυτές αποτυπώθηκαν σε οκτασέλιδο αναλυτικό σημείωμα, το οποίο διανεμήθηκε στους ηγέτες της ΕΕ, έδειξαν ότι ο Γιούνκερ σκοπεύει να πιέσει για περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης, παρά το εντεινόμενο κλίμα κατά των Βρυξελλών σε πολλά κράτη-μέλη. Το υπόμνημα δεν διατύπωνε συγκεκριμένες προτάσεις και έθετε σειρά ερωτημάτων, ο δε Γιούνκερ το παρουσίασε ως ένα βήμα της διαδικασίας που είχε αιτηθεί τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι για την εκκίνηση των προσπαθειών ενοποίησης.

Οι Γιούνκερ και Ντράγκι μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και τον επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχουν δεσμευθεί να παρουσιάσουν ένα πλήρες σχέδιο με νέα μέτρα ενοποίησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal η προετοιμασία για το εν λόγω σχέδιο ξεκίνησε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, σε ένα τρίωρο δείπνο που παρέστησαν ανώτεροι αξιωματούχοι από όλες τις 28 χώρες της ΕΕ και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμικών οργάνων.

Στο δείπνο καταδείχθηκε πως πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ δεν είναι έτοιμες για περαιτέρω αλλαγές. Τρεις υπάλληλοι εξοικειωμένοι με τις συνομιλίες της Τετάρτης που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν πως «υπήρχε μεγάλη απόκλιση απόψεων γύρω από το τραπέζι».

Περίπου 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου, φάνηκαν να ευνοούν έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης, αλλά και τη δημιουργία μιας κεντρικής αρχής που θα εκδίδει κοινού χρέους.

Ωστόσο, η Γερμανία ξεκαθάρισε ότι τέτοια μέτρα θα υπάρξουν μόνον σε αντάλλαγμα κανόνων που θα δεσμεύουν τις χώρες σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό κατά την Wall Street Journal συνεπάγεται μεγάλη παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας που πολλές κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να κάνουν.

Από την πλευρά της η Βρετανία υποστήριξε τα σχέδια ένταξη στην ευρωζώνη (αν και δεν έχει καμία πρόθεση να συμμετάσχει σε αυτά), εφόσον περιλαμβάνουν και την πρόβλεψη εξόδου από το ευρώ.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal το κύριο σημείο τριβής είναι ότι οι συνθήκες της ΕΕ πιθανότατα θα πρέπει να αλλάξουν και κανένας από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση της Τετάρτης δεν έδειξε καμία διάθεση για την αλλαγή των συνθηκών σύντομα. «Αυτή η διαδικασία θα απαιτούσε χρόνια διαπραγματεύσεων και υπόκειται σε δυνητικά επισφαλή δημοψηφίσματα σε πολλές χώρες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα