Oι φυλές της ΝΔ και οι νέοι γαλάζιοι... λοχαγοί

Των Δημήτρη Κουνιά, Θανάση Φουσκίδη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Νέα δεδομένα και διαφορετικές ισορροπίες δημιούργησε στο εσωτερικό της Ν.Δ. η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, η οποία αφενός μεν συρρίκνωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, αφετέρου δε άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για πολυεπίπεδες ζυμώσεις, με φόντο τη βαριά ήττα και το μέλλον της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης. Είναι πλέον σαφές ότι το μωσαϊκό των «γαλάζιων» βουλευτών, καθώς και το γενικότερο εσωκομματικό κλίμα που επικρατεί από το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τον Αντώνη Σαμαρά

και το περιβάλλον του, στους οποίους αποδίδεται τεράστια ευθύνη τόσο για την προεκλογική στρατηγική όσο και για τα σκληρά οικονομικά μέτρα, τύπου ΕΝΦΙΑ, που σημάδεψαν τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης διακυβέρνησης. «Είναι ξεκάθαρο ότι από τη στιγμή που θα περάσει το πρώτο διάστημα αναμονής έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα όλες οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο κομματικό παρασκήνιο θα βγουν μαζικά στην επιφάνεια και όχι μόνο εν είδει επίσημων δηλώσεων, όπως τώρα», τονίζει έμπειρος παράγοντας της Συγγρού.

«ΕΛΕΓΧΟΣ». Εξάλλου, αν ρίξει κανείς μια ματιά στους 76 εναπομείναντες βουλευτές του μέχρι πρότινος βασικού κυβερνητικού εταίρου, θα διαπιστώσει πως κάθε άλλο παρά με επιτυχία στέφθηκε η προεκλογική προσπάθεια των επιτελών του πρώην πρωθυπουργού να «ελέγξουν» τη σταυροδοσία στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εσωστρέφειας και αμφισβήτησης της ηγεσίας, λόγω της διαφαινόμενης (τότε) ήττας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Κ.Ο. της Ν.Δ. που προέκυψε από τις πρόσφατες κάλπες κάνει λόγο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για ανάγκη επιστροφής της κομματικής ρητορικής στα μονοπάτια του πολιτικού Κέντρου (του «μεσαίου χώρου», όπως είχε επικρατήσει να ονομάζεται την περίοδο Καραμανλή), γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σταθερά προσανατολισμένη προς τα δεξιά στρατηγική της τέως πρωθυπουργικής αυλής. Την ίδια ώρα, αποκτά πλειοψηφικό χαρακτήρα το αίτημα για έναρξη διαδικασιών ευρύτερης ανασυγκρότησης της «γαλάζιας» παράταξης, με επανεξέταση όλων των βασικών εσωκομματικών ζητημάτων από μηδενική βάση, εξελίξεις οι οποίες όμως δείχνουν να μεταφέρονται μετά από δύο μήνες, καθώς φαίνεται να διαμορφώθηκε στο εσωτερικό της Ν.Δ. μια άτυπη συμφωνία όλων των πλευρών για εσωκομματική ηρεμία ενόψει των σημαντικών σταθμών της χώρας.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται τόσο σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και στο στελεχιακό δυναμικό συνθήκες ομαδοποίησης, με φόντο την επόμενη ημέρα στη Νέα Δημοκρατία, με πρωταγωνιστές αρκετούς από τους εν δυνάμει δελφίνους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πέριξ του Μάκη Βορίδη συσπειρώνονται αρκετοί βουλευτές, αλλά και στελέχη του κόμματος, οι οποίοι, αν και συνεχίζουν να ανήκουν στην ευρύτερη προεδρική ομάδα, αποτελούν τακτικούς συνομιλητές του πρώην υπουργού Υγείας. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για τον Αδωνι Γεωργιάδη, τον Γιώργο Στύλιο, την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, τον Θανάση Μπούρα, τον Χρήστο Κέλλα και τον Θανάση Πλεύρη.

Κοινούς προβληματισμούς για την πορεία του κόμματος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μοιράζεται άλλη ομάδα βουλευτών και στελεχών, ορισμένοι από τους οποίους έχουν αναφορές στην παλιά μητσοτακική πτέρυγα της Ν.Δ. Σε αυτούς συγκαταλέγονται, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης, η Σοφία Βούλτεψη, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Γιάννης Πλακιωτάκης (που εξελέγη γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας), ο Κώστας Τζαβάρας, ο πρώην υφυπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης και οι πρώην βουλευτές Κυριάκος Βιρβιδάκης και Γιάννης Κοντογιάννης, που ζήτησε χωρίς περιστροφές άμεσες διαδικασίες για αλλαγή αρχηγού, ενώ συνομιλητής του είναι εσχάτως o αβερωφικός πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, που στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του εμφανίζεται αυστηρός κριτής της προεκλογικής στρατηγικής. Με αρκετούς εντός της Κ.Ο. της Ν.Δ. έχει τακτικές επαφές και η Ντ. Μπακογιάννη, που ακολουθεί προσεκτική τακτική. Ισχυρές δυνάμεις διατηρεί εδώ και χρόνια, λόγω και της θητείας του ως γενικού γραμματέα του κόμματος, και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (τακτικοί συνομιλητές του είναι ο Γ. Τραγάκης, ο νεοεκλεγείς βουλευτής Στ.Γκίκας, αλλά και ο Δάνης Τζαμτζής). Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αμέσως μετά τις εκλογές έγινε αποδέκτης έντονης δυσφορίας για ανυπαρξία «πυξίδας» στην ηγεσία της παράταξης από ιστορικά μεσαία στελέχη του κόμματος, αρκετά από τα οποία του έχουν διατυπώσει προτάσεις για ανάληψη της μεταβατικής προεδρίας της Ν.Δ. σε περίπτωση που στο άμεσο μέλλον αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα να κινηθούν διαδικασίες διαδοχής.

ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΔΕΣ. Την ίδια ώρα, τον δικό τους βηματισμό επιχειρούν να ανοίξουν το τελευταίο διάστημα, αποκτώντας επιρροή στο στελεχιακό δυναμικό του κόμματος, και άλλοι κορυφαίοι πρώην υπουργοί, όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, που έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με μεγάλη μερίδα καραμανλικών στελεχών, και ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος διατηρεί ισχυρά ερείσματα και εντός της ΟΝΝΕΔ με τη βοήθεια του πρώην γραμματέα της ΔΑΠ ΤΕΙ, Πέτρου Αρβανιτάκη. Παράλληλα, αρκετοί είναι αυτοί που κινούνται αυτόνομα συμμετέχοντας στις εσωκομματικές ζυμώσεις. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι πρώην υπουργοί Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Μάριος Σαλμάς, Σίμος Κεδίκογλου και Κώστας Κουκοδήμος, καθώς και οι βουλευτές Γεωργία Μαρτίνου, Χρίστος Δήμας, Στ. Γιαννάκης, Γ. Αντωνιάδης, η πρώην βουλευτής Δ. Αυγερινοπούλου, αλλά και ο επικεφαλής των «γαλάζιων» ευρωβουλευτών, Μανώλης Κεφαλογιάννης, που δέχεται εισηγήσεις να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και μια νέα ομάδα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από εκπροσώπους της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς, οι οποίοι ασκούν ιδιαίτερα προωθημένη κριτική στην ηγεσία για τα αίτια της ήττας, διατυπώνοντας το αίτημα για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι πρώην υπουργοί Γεράσιμος Γιακουμάτος, Κατερίνα Παπακώστα, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Αργύρης Ντινόπουλος, Γιάννης Μιχελάκης και Πάνος Παναγιωτόπουλος, καθώς και οι Φωτεινή Πιπιλή, Τάνια Ιακωβίδου, Ασημίνα Σκόνδρα, Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Μιχάλης Ταμήλος. Επίσης, ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Δημήτρης Κιουτσούκης, ο οποίος με παρέμβασή του ζήτησε αλλαγή αρχηγού, καθώς, όπως ανέφερε, «κατά τις πρόσφατες εκλογές η κεντροδεξιά δημοκρατική παράταξη υπέστη μια βαριά ήττα, ασύμβατη με την ιστορία της και δυσανάλογη με την προσφορά της, η οποία μεταφράζεται ως μια δομική και όχι συγκυριακή αμφισβήτηση του ελληνικού λαού προς την πολιτική που άσκησαν η ηγεσία της παράταξης».


Η «προεδρική φρουρά» μετρά απώλειες στο εσωτερικό

Μπορεί η πίεση προς την πλευρά της Συγγρού να αυξάνεται καθημερινά από μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού της Ν.Δ. για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αφορούν την ανασυγκρότησή της μετά τη βαριά ήττα της 25ης Ιανουαρίου, ωστόσο μέχρι στιγμής η κομματική ηγεσία δεν φαίνεται να επιθυμεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η στάση αυτή ωστόσο είναι δύσκολο να τηρηθεί για πολύ, δεδομένου ότι δεν επετεύχθη ο στόχος του επιτελείου Σαμαρά να εξασφαλίσει μέσα από τις εκλογές μια «ελεγχόμενη» Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αμφισβήτησης της κεντρικής στρατηγικής, ενώ και οι επικεφαλής αρκετών ΝΟΔΕ ανά την επικράτεια, όπως αποκάλυψε προ ημερών το parapolitika.gr, δεν συμμερίζονται τις παραινέσεις της Συγγρού για αναβολή των όποιων εσωτερικών διεργασιών αποτίμησης του αποτελέσματος της κάλπης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πέριξ του Μεσσήνιου αρχηγού δεν συσπειρώνονται βουλευτές και στελέχη που αποτελούν τη λεγόμενη «προεδρική φρουρά». Σε αυτήν περιλαμβάνονται, εκτός από την ομάδα Βορίδη και τα μέλη του κεντρικού επιτελείου της Συγγρού υπό τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, οι πρώην υπουργοί Δημήτρης Σταμάτης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Νότης Μηταράκης, Γιάννης Βρούτσης, Κώστας Σκρέκας, αλλά και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Καραγκούνης, όπως και οι Ανδρέας Κατσανιώτης, Φωτεινή Αραμπατζή, Κώστας Βλάσης και οι βουλευτές Επικρατείας Θ. Φορτσάκης, Ν. Κεραμέως και Βασίλης Οικονόμου. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι αποτυχόντες να περάσουν το κατώφλι της Βουλής, παλιοί συνεργάτες και πολιτικοί φίλοι του πρώην πρωθυπουργού Δημοσθένης Δαββέτας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Στράτος Σιμόπουλος, Παναγιώτης Κοκκόρης, Ακης Γεροντόπουλος, Φαήλος Κρανιδιώτης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Αγγελος Τσιγκρής, Μίλτος Χρυσομάλλης και οι πρώην βουλευτές Γιάννης Καράμπελας, Κ. Παπασιώζος, Νίκος Ταγαράς, Διονύσης Σταμενίτης, Ελενα Μακρή-Θεοδώρου και Ευθύμιος Καρανάσιος.


Οι καραμανλικοί έβγαλαν τα… όπλα από τα θηκάρια

Η πλειοψηφούσα πτέρυγα εντός της Ν.Δ. συνεχίζει να είναι αυτή των καραμανλικών, κάτι που επιβεβαιώνει τις ισχυρές ρίζες με τις οποίες συνδέεται το κόμμα με το παρελθόν του. «Γαλάζια» στελέχη με αναφορές στον ιδρυτή της παράταξης, αλλά και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή συμμετέχουν το τελευταίο διάστημα σε συνεχείς ζυμώσεις, γεγονός που δηλώνει τον προβληματισμό τους για την από δω και πέρα πορεία του κόμματος, αλλά και την απογοήτευση για τη μετεκλογική στρατηγική που έχει υιοθετήσει η Συγγρού, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ριζικής ανασυγκρότησης της Ν.Δ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, που ασκεί αυστηρή κριτική, και ο πρώην ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης, ο οποίος προ ημερών με δηκτικό τρόπο ανέφερε πως «ζουν σε άλλο κόσμο όσοι πιστεύουν σε ανασύνταξη προοπτικής, χωρίς καμία αυτοκριτική, καταλογισμό ευθυνών, αλλαγές προσώπων και πολιτικών». Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι βουλευτές Ν. Κακλαμάνης, Γ. Κουμουτσάκος, Αννα Καραμανλή, Γ. Βλάχος, Γ. Ανδριανός, Ευ. Μπασιάκος, Τ. Κοψαχείλης, Δ. Κυριαζίδης, Μ. Κόνσολας, Αν. Δημοσχάκης, Κ. Τζαβάρας, Κ. Γκιουλέκας, Στ. Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Θ. Καράογλου, Σ. Αναστασιάδης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Κ. Τσιάρας, Γ. Γεωργαντάς, Γ. Κασαπίδης, Θ. Δαβάκης, Μ. Χαρακόπουλος, Αλ. Κοντός, Ευ. Στυλιανίδης, Κωστής Αχ. Καραμανλής, Χρ. Σταϊκούρας και Γ. Βαγιωνάς. Σε αντίστοιχες διαβουλεύσεις και γεύματα, με παρόντα ακόμα και τον κ. Καραμανλή, συμμετέχουν επίσης οι πρώην υπουργοί Κώστας Αρβανιτόπουλος και Ανδρέας Λυκουρέντζος, αλλά και οι Αθανάσιος Νταβλούρος, Ανδρέας Κουτσούμπας, Ανδρέας Μαρίνος, Αντώνης Μπέζας, Φ. Πατριανάκου, Κ. Κλειτσιώτης, Σπ. Ταλιαδούρος, Ηλίας Βλαχογιάννης, Κ. Κουτσογιαννακόπουλος και Ασπασία Μανδρέκα. Παράλληλα, εντύπωση έχει προκαλέσει η επαναδραστηριοποίηση του πρώην υπουργού Θόδωρου Ρουσόπουλου, την ώρα που στο εσωτερικό της Ν.Δ. κινείται έντονα ήδη από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο πρώην γραμματέας Λ. Ζαγορίτης. Την ίδια ώρα κινητικότητα στο καραμανλικό στρατόπεδο αναπτύσσει και ο Απ. Τζιτζικώστας.

Ακολουθούν αναλυτικά τα 61 ονόματα που έχουν διαρρεύσει:

A.Dan Azoumi:Έμπορος διαμαντιών
A.K.Gulamali: Κατασκευάστρια όπλων
Alejandro Andrade: Πολιτικός
Alfred Taubman: Δισεκατομμυριούχος
Aliko Dangote: Βιομήχανος
Alvaro Noboa: Πολιτικός
Arlette Ricci: Κληρονόμος
Belhassen Trabesi: Επιχειρηματίας
Carlos Hank Rhon: Δισεκατομμυριούχος
Christain Slater: Ηθοποιός
Diane v. Fursten: Σχεδιάστρια μόδας
Diego Forlan: Ποδοσφαιριστής
Edmond J. Safra: Τραπεζίτης
Edouard Stern: Τραπεζίτης
Elle MacPherson: Μοντέλο
Emilio Botin: Τραπεζίτης
Fana Hlongwane: Κατασκευαστής όπλων
Fernando Alonso: οδηγός της Formula 1
Flavio Briatore: Ιταλός επιχειρηματίας
Frank Giustra: Επιχειρηματίας
Fumihiko Maki: Αρχιτέκτονας
Gad Elmaleh: Ηθοποιός
Georges Frem: Πολιτικός
His Holiness Karekin II: Θρησκευτικός ηγέτης
Heikki Kovalainen: Οδηγός της Formula 1
Helmut Newton: Φωτογράφος
Ian Lloyd McKay: Δικαστής
Jacques Dessange: Ιδιοκτήτης αλυσίδας κομμωτηρίων
Jaime Camil Garza: Δισεκατομμυριούχος
Jean-Yves Ollivier: Γάλλος επιχειρηματίας και διαπραγματευτής
Joan Henrietta Collins: Ηθοποιός
John Michael Magnier: Ιδιοκτήτης αλόγων κούρσας
Johnson Nduya Muthama: Κενυάτης πολιτικός
Jonathan Kollek: Ισραηλινός επιχειρηματίας
Joseph Paul Fok: Δικαστής από το Χονγκ Κονγκ
Kartini Muljadi: Δικηγόρος και πρώην δικαστής από την Ινδονησία
Kerry Packer: Αυστραλός μεγιστάνας των ΜΜΕ
King Abdullah II ben al-Hussein: Βασιλιάς της Ιορδανίας
King Mohammed VI: Βασιλιάς του Μαρόκο
Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: Επιχειρηματίας
Li Xiaolin: Κινέζα επιχειρηματίας
Marat Safin: Τενίστας
Mortimer David Sackler: Αμερικανός ψυχίατρος
Narcisa de Leon Escaler: Διπλωμάτης από τις Φιλιππίνες
Paradorn Srichaphan: Τενίστας
Patrick Bédié: Ιβοριανός επιχειρηματίας
Phil Collins: τραγουδιστής
Prince Bandar bin Sultan bin Abdul Aziz Al Saud: Σαουδάραβας διπλωμάτης
Rachid Mohamed Rachid: Πρώην υπουργός Εμπορίου της Αιγύπτου
Rajan Biharilal Raheja: Ινδός κατασκευαστής
Ralph Sonnenberg: Διευθυντής της ολλανδικής εταιρείας Hunter Douglas Group
Rami Makhlouf: Ο πιο πλούσιος άνδρας της Συρίας
Roger Boka: Επιχειρηματίας από τη Ζιμπάμπουε
Salman bin Hamad Al-Khalifa: Πρίγκιπας του Μπαχρέιν
Saïd Ali Coubèche: Πρώην υπουργός Οικονομικών στο Τζιμπουτί
Sultan Qaboos Bin Said: Σουλτάνος του Ομάν
Sultanah Kalsom: Βασιλική οικογένεια Μαλαισίας
The Flick Family: Οικογένεια Γερμανών επιχειρηματιών
Timur Kuanyshev: Μεγιστάνας πετρελαίου
Valentino Garavani: Σχεδιαστής μόδας
Valentino Rossi: Οδηγός μοτοσυκλετών

Keywords
νεα δημοκρατια, φαήλος κρανιδιώτης, σαμαρας, ενφια, τσιπρας, ψηφοδελτια, νέα, χατζηδακης, βουλη, εκλογες, επιρροή, υπουργοι, ολγα, οννεδ, δαπ, τει, δακε, προσφορες, νοδε, parapolitika, σημαίνει, ακης, φαήλος, ελενα, αννα, gad, kovalainen, newton, lloyd, Johnson, paul, λαυρεντιαδης, david, leon, aziz, hunter, douglas, rossi, Αντωνης Σαμαρας, υπουργειο εσωτερικων, κικιλιας, γκιουλεκας, κακλαμανης, πετρελαιο, εφημεριδα δημοκρατια, αιγυπτος, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, στρατος, σταυρος δημας, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, 25η μαρτιου, θανασης γιαννακοπουλος, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, νίκος αναστασιάδης, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, βουλευτες, δαπ, δημοκρατια, ηγεσια, ηθοποιος, ηττα, ονοματα, πιεση, ωρα, hunter, ανδριανος, ακης, αννα, αρβανιτακη, τει, βλαχος, βοηθεια, βραδυ, γεγονος, γεωργια, δακε, διαστημα, δομικη, δυναμικο, εγινε, ελενα, επιρροή, επιτυχια, ερχεται, εσωτερικων, ευθυνη, εφημεριδα, ιδια, ηρεμια, υφυπουργος, ινδος, κλιμα, κομμα, λογο, ματια, μηνες, μιλτιαδης, νοδε, ομαδα, οδηγος, οικογενεια, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, οννεδ, περιβαλλον, πριγκιπας, πρωταγωνιστες, σοφια, τεως, συγγρου, φαήλος κρανιδιώτης, φαήλος, φοντο, χρηστος, χριστος, χριστοδουλος, αυστηρος, aziz, douglas, δημητρης, david, newton, φιλοι, γκικας, χωρα, ιδιαιτερα, leon, kovalainen, κωστας, lloyd, μια ματια, paul, οργανα, parapolitika, rossi, σημαίνει, υγειας, yves
Τυχαία Θέματα