Oι ελεγκτές του ΣΔΟΕ σηκώνουν τα... μανίκια τους

Τους δρόμους έχουν εντολή να πάρουν οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ το 2014, καθώς περισσότερους από 200.000 ελέγχους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας σχεδιάζει εντός του έτους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με στόχο να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να περιορισθεί η φοροδιαφυγή.
Σε τρεις τομείς φαίνεται πως θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι αυτή τη χρονιά , καθώς η γενική γραμματεία εσόδων είναι πλέον σε θέση να γνωρίζει με βάση στατιστικέ τους κλάδους και τους τομείς με τ μεγαλύτερα ποσοστά εισφοροδιαφυγής και

φοροδιαφυγής.
Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η φορολογική διοίκηση θα «απλώσει τα δίχτυα της» σε κάθε κατεύθυνση, με έμφαση στους προληπτικούς ελέγχους για την ορθή απόδοση των παρακρατούμενων φόρων και την έκδοση φορολογικών στοιχείων, τον έλεγχο βιβλίων σε μεγάλες επιχειρήσεις και τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.
Στόχος εκτεταμένων ελέγχων για το 2014 θα είναι φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα στους αυτοαπασχολούμενους, καθώς και σε όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και είναι μέτοχοι σε εταιρείες. Μάλιστα, για το 2014 υπολογίζεται να διενεργηθούν 10.000 στοχευμένοι έλεγχοι στις τρεις παραπάνω κατηγορίες.


Ειδικότερα και σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι 200.000 έλεγχοι θα αφορούν:

Εμβάσματα. Από τις 24.710 περιπτώσεις εμβασμάτων (που είχαν προκύψει από τον αλγόριθμο του υπ. Οικονομικών) έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε 46! Τους πρώτους εννέα μήνες είχαν ολοκληρωθεί μόλις δύο και μέσα σε διάστημα ενός μήνα και μετά τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ολοκληρώθηκαν 44 ακόμη.Προληπτικοί έλεγχοι. Περισσότεροι από 150.000 προληπτικοί έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν το 2014 σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, κάθε εβδομάδα θα διενεργούνται 3.000 έλεγχοι σε καταστήματα λιανικής, κέντρα διασκέδασης, μπαρ και ταβέρνες, καθώς και σε γιατρούς και δικηγόρους.Ειδικοί έλεγχοι σε κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή. Στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού θα βρεθούν το 2014 τα φυσικά πρόσωπα υψηλού πλούτου, καθώς και όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα ή είναι μέτοχοι σε επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, γιατροί και δικηγόροι θα συνεχίσουν να βρίσκονται ψηλά στη λίστα. Από αναλύσεις μέσω διασταυρώσεων διαπιστώθηκε ότι αρκετοί φορολογούμενοι με εισοδήματα μόνο από ακίνητα φοροδιαφεύγουν, όπως και φυσικά πρόσωπα που είναι μέτοχοι σε επιχειρήσεις. Προέκυψε ακόμη ότι αρκετά φυσικά πρόσωπα πληρώνονται μέσω πιστωτικών καρτών που είναι στα ονόματα των επιχειρήσεων και δεν καταβάλλουν φόρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα