O Kασαπίδης σε ρόλο αγρότη!

Του Δημήτρη Κουνιά, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κάθε φορά που επιστρέφει από την Αθήνα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, έχει πάντα µέσα στο αυτοκίνητό του ένα ζευγάρι γαλότσες και αγροτικά σύνεργα. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, εξάλλου, δεν είναι ένας συνηθισµένος πολιτικός. Ηπιων τόνων, µε αιχµηρό και ενίοτε εκτός κοµµατικών γραµµών λόγο, που το 2012 τον οδήγησε στην έξοδο από τη Νέα

∆ηµοκρατία, έχει αποφασίσει να κινείται ανάµεσα στους διαδρόµους του εθνικού Κοινοβουλίου και τα χωράφια του.

Η ιδιότητα του αγρότη, µάλιστα, του έχει φέρει τα τελευταία χρόνια αρκετές επιτυχίες, καθώς κατάφερε -ύστερα από πολλές προσπάθειες- να καταστήσει την Κοζάνη τη σηµαντικότερη στη χώρα µας περιοχή καλλιέργειας αρωµατικών φυτών, όπως τριαντάφυλλα και λεβάντα, αλλά και παραγωγής υψηλής ποιότητας ροδέλαιου, που εξάγεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

«Η σκέψη για την καλλιέργεια τριαντάφυλλου µπήκε στο µυαλό µου όταν ήµουν παιδί. Ξεκίνησε σαν όνειρο που γεννήθηκε διαβάζοντας για το εθνικό προϊόν της Βουλγαρίας στο µάθηµα της Γεωγραφίας στην ∆’ Τάξη του ∆ηµοτικού. Μελέτησα την ιδέα περισσότερο όσο ήµουν φοιτητής», αναφέρει στα «Π» ο κ. Κασαπίδης. Και συνεχίζει: «Ασχολήθηκα, όµως, σοβαρά από το 2002, ως γεωπόνος. ∆ηµιουργήσαµε µια οµάδα παραγωγών 50 ατόµων, µε στόχο να παράγουµε προϊόντα µε εξειδικευµένη χρήση, όπως είναι τα φαρµακευτικά αρωµατικά».

Η προσπάθεια ατόνισε προσωρινά, όταν ο ίδιος έβαλε υποψηφιότητά στις νοµαρχιακές εκλογές και, ακολούθως, στις εθνικές, αλλά το ενδιαφέρον του παρέµεινε αµείωτο.

«ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ».

Ετσι, η πρώτη επιτόπια επαφή µε την καλλιέργεια του συγκεκριµένου -ασυνήθιστου για την Ελλάδα- αγροτικού προϊόντος έγινε τον Ιούνιο του 2004, όταν ταξίδεψε στη Νοτιοανατολική Τουρκία, στη Γιορτή των Ρόδων. Το επόµενο βήµα έγινε το 2005, µε δυο ταξίδια στη Βουλγαρία, στις πόλεις Κάρλοβο και Καζανλούκ. «Εκεί βρήκα, µε αρκετές δυσκολίες, τα πρώτα µοσχεύµατα».

Στο µεταξύ, στην Κοζάνη, ήδη από το 2004 ο ανεξάρτητος βουλευτής είχε ξεκινήσει να καλλιεργεί στο Βόιο δοκιµαστικά 8 στρέµµατα βιοµηχανικής τριανταφυλλιάς, από τα οποία προέκυψε το 2006 η πρώτη σοδειά και το ροδέλαιο που παρήχθη εξετάστηκε από το Πανεπιστήµιο Αθηνών. Τα αποτελέσµατα ήταν ξεχωριστά, καθώς, σύµφωνα µε τις αναλύσεις της Φαρµακευτικής Σχολής, το ροδέλαιο Κοζάνης κρίθηκε ποιοτικά ανώτερο από το αντίστοιχο της Βουλγαρίας, το οποίο µέχρι τότε θεωρούνταν το καλύτερο στον κόσµο!

«Η εξέλιξη αυτή µας έδωσε δύναµη για να προχωρήσουµε στην εµπορική παραγωγή. Ετσι, στήσαµε τα αποστακτήρια». Η προσπάθεια, ωστόσο, του κ. Κασαπίδη µε άλλους συµπολίτες του έγινε αντικείµενο επιθέσεων από πολιτικούς του αντιπάλους. «Προσπαθούσαν να πλήξουν εµένα προσωπικά και απαξίωναν την πρωτοβουλία. Ελεγαν ότι κοροϊδεύω τον κόσµο».

Ο Μακεδόνας πολιτικός, όµως, όχι µόνο δεν πτοήθηκε, αλλά προετοίµασε και την είσοδο στην αγορά της χώρας µας του ροδόνερου, ενώ, για την καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και της εµπορίας των αιθέριων αυτών ελαίων συστάθηκε αγροτικός συνεταιρισµός. «Το ροδόνερο είναι ένα προϊόν το οποίο διοχετεύεται στην αγορά σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι ποσότητες είναι ελάχιστες. Απλώς τώρα γίνεται έρευνα αγοράς, για να δούµε πού θα προσανατολιστούµε. Πάει στη Γαλλία, στην Ελβετία και στην Κύπρο», αναφέρει ο κ. Κασαπίδης.

«ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ». Σηµειώνεται ότι οι εκτάσεις αρωµατικών φυτών αυξάνονται κάθε χρόνο -όπως και η ζήτηση. «Στην Κοζάνη υπάρχουν 150 στρέµµατα µε τριαντάφυλλο, που καλλιεργούν τα µέλη του συνεταιρισµού, και 150 στρέµµατα µε λεβάντα. Εγώ έχω 11 στρέµµατα τριαντάφυλλα και 15 στρέµµατα λεβάντα, ενώ κάνω και πειράµατα µε δυόσµο, µέντα και καλόµηλο», αναφέρει.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής αποκαλύπτει, παράλληλα, πως το προϊόν που βγαίνει από τα αρωµατικά φυτά της Κοζάνης έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όχι µόνο ελληνικών αλλά και ξένων εταιρειών που χρησιµοποιούν ως πρώτες ύλες το ροδέλαιο και το ροδόνερο. «Το ροδόνερο και το ροδέλαιο είναι η πρώτη ύλη για τα καλά καλλυντικά. Είναι αναντικατάστατο στην αγορά. Εχουν δείξει ενδιαφέρον µεγάλες εταιρείες καλλυντικών. Πήγα πριν από τέσσερα χρόνια στη Γαλλία και το δειγµάτισα σε µια µεγάλη εταιρεία, αλλά µας ζήτησαν 50 λίτρα ροδέλαιο, που σηµαίνει ότι έπρεπε να είχαµε αναπτύξει 400 στρέµµατα καλλιέργειας», επισηµαίνει.
Οσο για τα άτοµα που απασχολούνται, αυτά φθάνουν τα 50 σήµερα. «Είναι µια λύση για την κρίση. Μόνο κέρδος θα έχει το κράτος να τη στηρίξει, αλλά, δυστυχώς, δεν γίνεται τίποτα». Σηµειώνεται ότι οι τιµές του ροδέλαιου φτάνουν έως τα 5.000 ευρώ το κιλό! ∆εν αποκαλείται τυχαία και «ρευστός χρυσός».

Μέσω της εφηµερίδας µας, πάντως, ο κ. Κασαπίδης καλεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να στηρίξει την προσπάθεια όλων των αγροτών που ασχολούνται µε τα αρωµατικά φυτά. «Θα µπορούσε κάποια υπηρεσία του υπουργείου να έχει τράπεζα πληροφοριών, για να βοηθηθούν οι ενδιαφερόµενοι. ∆εν χρειάζονται πολλά λεφτά, αλλά προσωπική εργασία από τον καθέναν και το κάθε χωράφι να καλλιεργηθεί. Αλλά αυτό θέλει µια κατεύθυνση», τονίζει και υπογραµµίζει ότι ο µόνος που βοήθησε σε αυτήν την προσπάθεια ήταν ο Χρήστος Φώλιας, όταν βρέθηκε στην θέση του υφυπουργού Οικονοµικών επί κυβέρνησης Καραµανλή.

«∆εν πάω για περιφερειάρχης»

Τα σενάρια που τον εµφανίζουν εν δυνάµει υποψήφιο περιφερειάρχη ∆υτικής Μακεδονίας, εν όψει των επερχόµενων αυτοδιοικητικών εκλογών, διαψεύδει ο κ. Κασαπίδης, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως τον ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή. «Εγώ θέλω να εξαντλήσω τη θητεία µου ως βουλευτής και να συνεχίσω στην κεντρική πολιτική, για να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι στο κοµµάτι της αγροτικής πολιτικής», δηλώνει και ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση συνεργασίας. «Ο Σαµαράς προεκλογικά µας κάλεσε να αγωνισθούµε ωσάν στις Θερµοπύλες. Αισθάνοµαι, λοιπόν, ότι εγώ έχω παραµείνει στις Θερµοπύλες. Αλλοι εγκατέλειψαν αυτό το πεδίο της µάχης. Αν διορθώσει όλες τις αδικίες και τα φέρει ως νοµοσχέδια, θα τα ψηφίσω», σηµειώνει, απαντώντας αν υπάρχει ενδεχόµενο επιστροφής του στη Ν.∆. «Οδηγούµαστε µε µαθηµατική ακρίβεια σε ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου. Θα επανέλθουν τα µπαλωµένα ρούχα», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα