Morgan Stanley: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ύφεση

Μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιμένει –για την ώρα, τουλάχιστον- στην πρόβλεψή του για ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% στην Ελλάδα φέτος, όμως, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι θεωρούν ότι ο στόχος αυτός είναι πλέον επιεικώς ανέφικτος.

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας

με τους ξένους εταίρους οδήγησαν τους περισσότερους ξένους οίκους σε μια δραματική υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την ελληνική οικονομία, με το μέσο όρο των προβλέψεων για τη φετινή ανάπτυξη να κυμαίνεται πλέον στο αναιμικό 0,5-0,6%.

Με τελευταία της έκθεση, ωστόσο, η Morgan Stanley πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα και γίνεται ο πρώτος μεγάλος οίκος που προβλέπει την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση. Ουσιαστικά, πιστεύει ότι η περσινή επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, δεν ήταν παρά ένα «διάλλειμα».

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ελληνική ανάπτυξη κατά 150 μονάδες βάσης και πλέον περιμένουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,7% φέτος. Για το 2016, η υποβάθμιση των 50 μονάδων βάσης αφήνει την πρόβλεψη στο +1%.

«Η οικονομία έχει αρχίσει να συρρικνώνεται και πάλι και το πιθανότερο είναι ότι η ύφεση θα επιδεινωθεί», γράφει η Morgan Stanley. «Η εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό βαρίδι για τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τις καταναλωτικές δαπάνες, οδηγώντας στην αναβολή τους, για τώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα