JP Morgan: Δεν έχουν φτάσει τα πολλά λεφτά των funds στην Ελλάδα

Αλλαγή στάσης όσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές το 2014, υιοθετεί η JP Morgan σε σημερινή της έκθεση, καθώς προβλέπει υψηλές αποδόσεις. Η μείωση των ρίσκων και τα καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας θα είναι οι βασικοί παράγοντες. Προβλέπονται καθαρές εισροές στα ομόλογα και τις μετοχές των αναδυομένων οικονομιών. Την ίδια ώρα, για την Ελλάδα “βλέπει” σαφή σημάδια δημιουργίας θετικού ΑΕΠ,

σημειώνει ωστόσο ότι το γεγονός πως το ονομαστικό ακαθάριστο προϊόν υπολείπεται κατά 25% από το υψηλότερο επίπεδο που έχει επιτύχει, αλλά και η ανεργία που παραμένει στο 28%, αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Στον σχετικό πίνακα που παρουσιάζει ο επενδυτικός οίκος, η Ελλάδα είναι η πρώτη σε απόδοση το 2013, χρονιά για την οποία τα κέρδη ανά μετοχή εκτιμώνται στο 20, ακολουθούν Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξουν καθαρές εισροές ύψους 30 – 40 δισ. δολάρια στις αναδυόμενες αγορές και, κυρίως, στην αγορά ομολόγων αυτή τη χρονιά. Αυτά τα ομόλογα υψηλής απόδοσης στα οποία εντάσσονται και τα ελληνικά, παρουσιάζουν υψηλές αποδόσεις για αντίστοιχο, όπως εκτιμά, ρίσκο που παρουσιάζουν αυτά των ανεπτυγμένων αγορών στον κρατικό ή επιχειρηματικό τομέα. Σε αυτό συντελούν και η αύξηση των αποθεμάτων σκληρού νομίσματος σε χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Ν. Αφρική και η Τουρκία για να περιοριστεί το ρίσκο περαιτέρω υποτίμησης των ισοτιμιών τους.

Όσον αφορά τα χρηματιστήρια, το discount σε σχέση με τη Wall σε μέσο επίπεδο από τη δεκαετία του '90 είναι στο 20%, με βάση το κριτήριο για τον δείκτη αποτιμήσεων προς κερδοφορία. Αν λοιπόν, ο δείκτης της Morgan Stanley (MSCI EM) των αναδυομένων αγορών, κλείσει την απόσταση από τη Wall σε ένα τέτοιο επίπεδο, μπορεί να φτάσει σε απόδοση μέχρι και το 39% τη χρονιά που διανύουμε. Τώρα, διαπραγματεύεται σε ένα discount 35%. Μια πιο συντηρητική εκτίμηση θα έβλεπε μια απόδοση της τάξης του 23%, οπότε και ο σχετικός δείκτης να πάει από τα 1.100 στα 1.200.

Οι βασικές χώρες που προτείνει για τοποθετήσεις είναι οι: Κορέα, Ταϊβάν, Μεξικό, Ινδία, Ρωσία, ΕΛΛΑΔΑ, Ταϊλάνδη και Περού.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αναμένει ράλι στις ελληνικές μετοχές ως συνέπεια της πτώσης στις αποδόσεις των ομολόγων για τις περιφερειακές χώρες που εκδίδουν ομόλογα ολοένα και πιο μακράς λήξης, χαρακτηρίζει δε ως “παράγοντα – κλειδί” το γεγονός ότι το 87% των funds που ασχολούνται με τις αναδυόμενες αγορές έχουν μηδενική έκθεση στην Ελλάδα και επισημαίνει ότι υπάρχουν λιγότεροι επενδυτές με έκθεση στην Ελλάδα απ' ό,τι στην Αίγυπτο. Έτσι, η Ελλάδα είναι τόσο υποτιμημένη (ξεχωρίζει ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές), ώστε ακόμα και η παραμικρή κίνηση μπορεί να δώσει ώθηση στην αγορά, σημειώνει ο οίκος.

Οι μετοχές σε τομείς όπως τράπεζες, τηλεπικοινωνίες και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας είναι φθηνές σε σχέση με τις αντίστοιχες της Δυτ. Ευρώπης, σημειώνει και οι αποδόσεις ανέβηκαν η το β' εξάμηνο του '13
Κορυφαίες επιλογές της JP Morgan είναι η μετοχή της Πειραιώς, της Alpha και του ΟΤΕ. Στον αντίποδα η μετοχή της Εθνικής, την οποία θεωρεί ως τη λιγότερο “ελκυστική” από τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα