Fitch: 4% θα πέσουν φέτος τα ακίνητα

Η πτώση στις τιμές των ελληνικών κατοικιών δεν έχει ακόμα τελειώσει, όπως τουλάχιστον προκύπτει από σημερινή έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του, η αγορά θα σημειώσει πτώση 4% φέτος, ενώ θα κινηθεί καθοδικά και το 2016.

Και αυτό, ενώ οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά 38% από τα προ της κρίσης υψηλά τους και σημείωσαν μείωση 5,2% κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2014.

Όπως επισημαίνει η Fitch, το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον

λειτουργεί σαν βαρίδι για την ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα οι αγοραπωλησίες να προβλέπεται ότι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Η επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν αναμένεται να έχει κάποια άμεση θετική επίπτωση στην αγορά κατοικιών, αφού τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν γρήγορα για τους δανειολήπτες.

Έτσι, η όποια συναλλακτική δραστηριότητα αναμένεται να περιοριστεί κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές και στους τόπους διακοπών, όπου οι τιμές θα βρουν κάποιο στήριγμα.

Σύμφωνα με τη Fitch, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια θα παραμείνει υποτονική, ως αποτέλεσμα της περιορισμένης δραστηριότητας στην αγορά του real estate, των υψηλών spreads των στεγαστικών δανείων, των χαμηλών αποταμιεύσεων και της οικονομικής αβεβαιότητας. Μετά από αυτά, οι όγκοι των δανείων αναμένεται να κυμανθούν φέτος στα περσινά επίπεδα και να σημειώσουν μια μικρή μόνο αύξηση, της τάξης του 10%, το 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα