Eιναι αργά για... δάκρυα Γιώργο


Eξω φρενών έγιναν πολλά στελέχη του πάλαι ποτέ κραταιού «παπανδρεϊκού» µπλοκ µόλις πληροφορήθηκαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του βιβλίου που σκοπεύει να γράψει, ζητά τη γνώµη πρώην υπουργών για το εάν δέχτηκε υπονόµευση εκ των έσω. Και αυτό διότι θεωρούν πως όταν του ζητούσαν να καταγγείλει οργανωµένο σχέδιο αποστασίας σε βάρος του, ενθαρρύνοντάς τον να µην παραιτηθεί ούτε από πρωθυπουργός ούτε από πρόεδρος, εκείνος έδειχνε αδύναµος να αντιδράσει για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα.
Για την ιστορία, αξίζει να αποκαλύψουµε ότι λίγο πριν τον διαδεχτεί στην πρωθυπουργία ο

Λ. Παπαδήµος έγινε προσπάθεια να πεισθεί ότι δεν έπρεπε να παραιτηθεί. Στο γραφείο του στην οδό Ιπποκράτους τον είχαν επισκεφθεί κάποια στελέχη του κόµµατος, µε επικεφαλής τον Μ. Καρχιµάκη, και του είχαν ζητήσει να παραµείνει. Εκτός από τον Μ. Καρχιµάκη, ήταν οι τότε βουλευτές Λ. Μίχος, Ρ. Ζήση και Γρ. Νιώτης, καθώς και ο Π. Λάµπρου. «Είµαστε έτοιµοι για πόλεµο. Πες ποιοι θέλουν να σε ρίξουν. Να καταγγείλεις ευθέως την οµάδα του Ευ. Βενιζέλου. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγµατα, πρέπει να αντιδράσεις. Μη µας πάρεις µαζί στον βυθό σου. ∆εν πρόκειται να πάµε άκλαφτοι», ήταν µερικές από τις ατάκες που είχαν ακουστεί σε εκείνη τη συνάντηση. Φυσικά, ο Γ. Παπανδρέου δεν άκουσε τίποτα από αυτά, καθώς είχε ήδη λάβει τις αποφάσεις του να παραδώσει την ηγεσία στον Ευ. Βενιζέλο. Μάλιστα, όση ώρα προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν, η γραµµατέας του, Μ. Μακριδάκη, τους διέκοπτε συνεχώς, λες και είχε συνεννοηθεί µαζί του για να µην τους ακούει άλλο.

Αρχείο


Το καλύτερο αρχείο για τη συγγραφή του βιβλίου του Γιώργου Παπανδρέου το διατηρεί η στενή συνεργάτιδά του, Ρεγγίνα Βάρτζελη (φωτ.). Ακόµη και αν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν του αποστείλουν τα στοιχεία που έχει ζητήσει µέσω του επίµαχου ερωτηµατολογίου, ο Γ. Παπανδρέου έχει στη διάθεσή του τα πρακτικά από τις ανεπίσηµες συνεδριάσεις των υπουργικών συµβουλίων. Βεβαίως, η όλη προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού έχει και την κωµική της διάσταση. Οι πιο έµπιστοι συνεργάτες και σύµβουλοί του την περίοδο που αποφάσισε την υπαγωγή της χώρας στο Μνηµόνιο δεν είναι σήµερα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά σε άλλα κόµµατα.

Πρόκληση



Ετσι όπως είναι η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, κανένας από τους καταγεγραµµένους στο παρελθόν ως µνηστήρες της προεδρίας του κόµµατος δεν ξέρει εάν πρέπει να δώσει τη µάχη για την ηγεσία ή να προτιµήσει τη συνεργασία µε τη Νέα ∆ηµοκρατία του Αντ. Σαµαρά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (φωτ.), ο οποίος βολιδοσκοπείται για να διεκδικήσει τη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο είναι ριψοκίνδυνο για την πολιτική του καριέρα.

Η έδρα του ΠΑΣΟΚ


Η αποκάλυψη του Μίµη Ανδρουλάκη ότι προσφέρθηκε να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα όταν ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Ευ. Βενιζέλος τον πίεσε να µην το κάνει, για να µην πάρει τη θέση του στη Βουλή ο Γιάννης Ραγκούσης, εκθέτει ανεπανόρθωτα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό διότι, την ώρα που καταλογίζει πολιτική ανηθικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή προτρέπει σε αποστασία τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος προτίµησε να αποδυναµωθεί κατά µία έδρα η κοινοβουλευτική δύναµη του κόµµατός του, επειδή φοβόταν ότι ο Ραγκούσης µπορεί να του προκαλούσε προβλήµατα. Φυσικά, εάν ο Ευ. Βενιζέλος είχε αποδεχτεί την παραίτηση του Μίµη Ανδρουλάκη, θα µπορούσε να απαιτήσει να κάνουν το ίδιο και οι Λοβέρδος, Αηδόνης και Τζάκρη.

Τα παιχνίδια


Η αναµόχλευση της «µνηµονιακής» ιστορίας του ΠΑΣΟΚ µέσα από το ερωτηµατολόγιο του Γιώργου Παπανδρέου φέρνει στο προσκήνιο τις ίντριγκες και τα άγνωστα περιστατικά που είχαν λάβει χώρα όταν ο πρώην πρωθυπουργός εγκατέλειψε την εξουσία. Ο Ευ. Βενιζέλος δεν θα ήταν ο µόνος υποψήφιος να τον διαδεχτεί εάν δεν είχε «σπάσει», µε ευθύνη του Χρ. Παπουτσή, η συνεννόηση που γινόταν ανάµεσα στον τελευταίο και τους Χ. Καστανίδη (φωτ.) και Λ. Κατσέλη. Λεπτοµέρειες το επόµενο Σάββατο.

Επιµένει


∆ίνει τα ρέστα του ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σηµίτης (φωτ.) για να προχωρήσει το σενάριο της «Ελιάς», ακόµη και αν αυτό προϋποθέτει διάσπαση της ∆ηµοκρατικής Αριστεράς. Εκτιµά, ωστόσο, ότι στο τέλος τόσο η Χαριλάου Τρικούπη όσο και η Αγίου Κωνσταντίνου θα υποχρεωθούν να συνεργαστούν και να προσέλθουν στις κάλπες, µε επικεφαλής είτε τον Τ. Γιαννίτση είτε τον δήµαρχο Αθήνας, Γ. Καµίνη.

Ποιος, θέλω να ξέρω ποιος


Είναι αρχηγός κόµµατος και καταγγέλλει τη διαπλοκή όχι επειδή τη φοβάται, αλλά για να εξασφαλίσει επικοινωνιακή ασυλία όταν έρθει η στιγµή να αναλάβει τις ευθύνες του. ∆εν αποκλείεται να του δοθεί και το βήµα για να γράψει το editorial των θέσεών του.

Keywords
Τυχαία Θέματα