Edith Piaf: Τo “σπουργίτι” που έγινε σύμβολο της Γαλλίας

Edith Piaf. Γεννήθηκε 19 Δεκεμβρίου 1915. Τη γνωρίσαμε μέσα από το “La vie en Rose”, “Non, je ne regrette rien”, Padam… Padam”, “La foule” και τόσα άλλα.

Μεγάλωσε μοναχικά. Οι γονείς της ήταν –ίσως- το χειρότερο παράδειγμα οικογένειας. Ο πατέρας της εργαζόταν περιστασιακά σε τσίρκο ως ακροβάτης και η μητέρα της τραγουδούσε σε καμπαρέ της εποχής. Ο ναρκισσισμός της φαίνεται να την “κατέστρεψε”. Η αγωνία της να χτίσει την καριέρα της, την απομάκρυνε από το ρόλο της μητέρας…Η Edith αρχικά ακολουθούσε τον πατέρα της στα τσίρκο μέχρι που την άφησε να τη μεγαλώσει η μητέρα του σε έναν οίκο

ανοχής.

Μεγαλώνοντας δύσκολα καθώς από τη γέννησή της αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, αρχίζει να τραγουδά σε δρόμους του Παρισιού μέχρι που ο Λεπλέ την ακούει και την παρακινεί να τραγουδήσει σε πολυτελές μπαρ. Διακρίθηκε αμέσως για το ταλέντο της.
Φάνηκε ότι πρόκειται για μία διαφορετική φωνή, μία ιδιαίτερη γυναίκα που λάτρευε αυτό που έκανε γι αυτό και τα τραγούδια της έχουν μείνει μέχρι σήμερα αλώβητα στο χρόνο.

Στην προσωπική της ζωή θα τη χαρακτηρίζαμε άτυχη. Ερωτεύτηκε τον παντρεμένο Μαρσέλ Σερντάν ο οποίος χάνει τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα το 1949. Από τότε η ζωή της αλλάζει. Πάσχει από κατάθλιψη, λαμβάνει ιατρικές αγωγές και γίνεται ακόμη χειρότερα μετά από τροχαία ατυχήματα. Ωστόσο, συνεχίζει θριαμβευτικά σε παραστάσεις να μαγεύει με τη φωνή της τα πλήθη.

Φεύγει το 1963 σε ηλικία 48 ετών αφήνοντας χρέη στο σύντροφό της αλλά και μία μεγάλη πνευματική περιουσία στον κόσμο.

Άννα Κερώση

Μεγάλες στιγμές και εικόνες από το τελευταίο αντίο στην Edith Piaf:

Keywords
Τυχαία Θέματα