Economist για Ελλάδα: Το νέο αστέρι της Ευρωζώνης μπορεί να σκοντάψει στην πολιτική αβεβαιότητα

Η Ευρωζώνη συνολικά πηγαίνει άσχημα, αλλά η Ελλάδα κατάφερε να μπει σε φάση ανάκαμψης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και αναμένεται να συνεχίσει σε αυτή την τροχιά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αναφέρει ο Economist στο νέο τεύχος του.

Επικαλούμενοι τις προβλέψεις της Κομισιόν, οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ενισχυθεί το 2015, με ρυθμούς ανάπτυξης 2,9%. Η ανάπτυξη θα προέλθει κυρίως από την αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και τις επενδύσεις, καθώς η λιτότητα μετριάζεται, σε συνδυασμό με μία πρόσθετη ώθηση από τις εξαγωγές.

Όμως, ο Economist προειδοποιεί ότι αυτές οι θετικές προοπτικές ενδέχεται να υπονομευτούν από την πολιτική αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, που απομάκρυνε τη χώρα από την άβυσσο, έπειτα από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, ενδέχεται να καταρρεύσει του χρόνου, σημειώνεται.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα σχηματιστεί υπό το ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικές του οποίου θα τον φέρουν σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ειδικά με τη Γερμανία.

Το περιοδικό τονίζει πως ήδη, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί στο 8%, εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών για τις πολιτικές εξελίξεις, παρότι το καλοκαίρι είχε πέσει ακόμα και κάτω από το 6%.

«Οι βάσεις της φετινής ανάπτυξης τέθηκαν όταν η απειλή του Grexit απομακρύνθηκε. Εάν οι ανησυχίες επιστρέψουν, το Grecovery σίγουρα θα κλονιστεί», καταλήγει το περιοδικό.

Διαβάστε επίσης:

CNBC: Γιατί αυξάνεται το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα