Bloomberg: Το σενάριο καταστροφής παίζει σε επανάληψη στην Ελλάδα

Πολιτική αναταραχή, βουτιά του χρηματιστηρίου και των ομολόγων, απειλή χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ: Αυτό το σενάριο είναι τρομακτικά όμοιο με τα εφιαλτικά σενάρια του 2010 και του 2011, γράφει το Bloomberg σε σημερινή ανάλυσή του για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

Η «μολυσμένη από τα χρέη» Ελλάδα βρέθηκε τότε στο χείλος του γκρεμού και διασώθηκε με 240 δισ. ευρώ. Τώρα, και ενώ πέτυχε κάποια σημάδια οικονομικής

ανάκαμψης, η ελληνική κυβέρνηση παραπαίει και πάλι, πυροδοτώντας ένα νέο γύρο σεναρίων καταστροφής, τονίζεται.

Το χθεσινό ξεπούλημα σε μετοχές και ομόλογα αποδίδεται σε μία διάθεση των επενδυτών να προεξοφλήσουν το χειρότερο πιθανό σενάριο, μπροστά στο ενδεχόμενο να έρθουν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις στην εξουσία, θέτοντας ξανά υπό αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

«Η Ευρώπη δεν έχει διαφύγει ακόμα από τον κίνδυνο», λέει ο Peter Fisher, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και της Federal Reserve και νυν στέλεχος της BlackRock. «Έχουν πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουν για να δημιουργήσουν μια πραγματική νομισματική ένωση και μια ένωση των χρηματαγορών».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με το 2010. Όμως, το ότι το ευρώ έχει επιβιώσει έως σήμερα, δεν αποτελεί απόδειξη ότι η Ευρώπη έχει βρει τη σωστή μακροπρόθεσμη συνταγή. Τα πακέτα διάσωσης οδήγησαν την ανεργία σε αύξηση και ενίσχυσαν τα ακραία κόμματα.

Στην Ελλάδα, η αντίδραση σε αυτή την κατάσταση ακούει στο όνομα Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει το πρακτορείο.

«Ο κίνδυνος του να δούμε κόμματα με αντι-ευρωπαϊκή ατζέντα κοντά στην κατάκτηση της εξουσίας δεν είναι ένας κίνδυνος που αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. Αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει και σε άλλες χώρες», λέει ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Edward Scicluna.

Το Bloomberg τονίζει ότι η ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα θα έρθει στις 29 Δεκεμβρίου, στην τρίτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο. Όμως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συνηθισμένοι στα ριψοκίνδυνα πολιτικά στοιχήματα των Ελλήνων, όπως ήταν π.χ. η πρόταση για το δημοψήφισμα και οι διπλές εκλογές του 2012, επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στον Αντώνη Σαμαρά, σημειώνουν οι συντάκτες.

«Ξέρει τι κάνει. Εάν ο πρωθυπουργός Σαμαράς επέλεξε αυτό το δρόμο, είναι γιατί έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να εκλέξει επιτυχώς πρόεδρο», είπε ο επίτροπος Pierre Moscovici.

Όμως, εάν αποτύχει και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, τα χρονικά περιθώρια για διαχείριση της κρίσης θα είναι πολύ στενά, τονίζεται. Εάν ο Τσίπρας δεν κερδίσει την αυτοδυναμία, θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί ταυτόχρονα με την τρόικα και με τα κόμματα, για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στην περίπτωση που Τσίπρας και Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν, πρώτο θύμα θα είναι οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν λάβει «γραμμή ζωής» 44 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, προειδοποιεί το Bloomberg.

Keywords
Τυχαία Θέματα