Bloomberg: Ο Σαμαράς έκανε λάθος

Άμεση ήταν η αντίδραση των αγορών με την επιθυμία της Ελλάδας και τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να αποχωρήσει από τα Μνημόνια νωρίτερα απ' ό,τι είχε συμφωνηθεί.

Το πρακτορείο Bloomberg μάλιστα, φαίνεται να προχώρησε σε "γκάλοπ" μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων προκειμένου να πείσει και τους πιο δύσπιστους πως μία πιθανή αποχώρηση της

χώρας μας από το ΔΝΤ "δεν είναι πολύ καλή ιδέα"! Όπως ήταν αναμενόμενο, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών - της τάξεως του 85% - θεωρούν λάθος και χωρίς κανένα νόημα την κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να αποχωρήσει. Ιδίως από τη στιγμή που ο Μάριο Ντράγκι επιμένει ότι οι χώρες σαν την Ελλάδα οφείλουν να παραμείνουν κάτω από κάποιο είδος προγράμματος επιτήρησης, αν θέλουν να επωφεληθούν από τα νέα μέτρα της ΕΚΤ, τα επιχειρήματα των οικονομολόγων, φαίνεται να έχουν άλλη "βαρύτητα", ενώ την ίδια άποψη - με δανειστές και οικονομολόγους - έχουν και οι υπουργοί Οικονομικών που συναντήθηκαν στη Σύνοδο της 13ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Αναλυτικότερα, το Bloomberg στο γκάλοπ που σημείωσε ανάμεσα στους 15 οικονομολόγους ( από 3 έως 15 Οκτωβρίου) για το μέλλον της Ελλάδας και την έξοδο της από το Μνημόνιο το 73% των ερωτηθέντων είπε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο και το 50% ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χωρίς τα χρήματα του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, ο οικονομολόγος Τζέιμς Νίξον της Oxford Economics Ltd αναφέρει χαρακτηριστικά στο Bloomberg: «Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να δεσμευτεί σε ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση κάποια στιγμή πήρε το πόδι της από το πεντάλ του γκαζιού για να αυξήσει τη δημοτικότητά της».

Τέλος, το αφιέρωμα του Bloomberg ολοκληρώνεται αναφερόμενο σε πρόβλημα που υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας, με την Αξιωματική αντιπολίτευση να πιέζει για πρόωρες εκλογές, με αφορμή τα ποσοστά που τις δίνουν οι δημοσκοπήσεις και τη θέλουν με μεγάλη διαφορά μπροστά.

Σχετικά με πιθανές εκλογές στη χώρα ο οικονομολόγος Γκιγιόμ Μενουέ ανέφερε πως "ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προσθέσει πολλούς κινδύνους στην εύθραυστη ψυχολογία των ξένων επενδυτών. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει ακόμα υψηλότερα τον βαθμό αντιπαράθεσης με τους δανειστές".

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Κλειδώνει η νέα ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις

Ρέγκλινγκ: «Βιώσιμο το ελληνικό χρέος με μεταρρυθμίσεις»

Το Χρηματιστήριο καταρρέει παρά τις "ενέσεις" στήριξης

Μήνυμα καθησυχασμού και σταθερότητας από Γκίκα Χαρδούβελη

Σάιμον Ο'Κόνορ: "Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα"

Κώστας Μποτόπουλος: "Δεν τίθεται θέμα εξόδου από το Ευρώ" (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα