Bloomberg: Η ανεργία καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα στα ναυπηγία Σκαραμαγκά για την καθέλκυση του πρώτου υποβρυχίου στην Ελλάδα

για να τονίσει ότι αποτελούν «ένα όπλο για την ανάπτυξη» και πως μια περίοδος αδράνειας και αχρηστίας δίνει την θέση της σε μια νέα εποχή.

«Για τον 55χρονο άνεργο εργάτη Mouzafer Palikar, τα λόγια αυτά ακούγονται κούφια» σημειώνεται στο δημοσίευμα. «O Palikar, 55 ετών, είναι ένας από τους 1,3 εκατομμύρια Έλληνες ανέργους που αντιπροσωπεύουν μια από τις μεγαλύτερες ουλές σε μια οικονομία που ανακάμπτει ακόμα από την χειρότερη ύφεση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη, ο Αντώνης Σαμαράς δυσκολεύεται να επαναπλασάρει την Ελλάδα και να προσελκύσει επενδυτές μετά την πτώση της απόδοσης του 10ετους ομολόγου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών» επισημαίνεται.

«Δεν θα επιστρέψει η ανάπτυξη εδώ» δήλωσε στο Bloomberg ο Palikar. «Πριν υπήρχαν χρήματα. Εργαζόμασταν σκληρά για αυτά, πολλές ώρες, αλλά δεν μας ένοιαζε. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα» τόνισε.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η ελληνική οικονομία έχει χάσει πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας από την έναρξη της κρίσης χρέους. Το ποσοστό ανεργίας βρισκόταν στο 26,4% τον Ιούλιο και στο 26,7% τον Ιούνιο, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη κινείται 11,5%.

Έξοδος από το μνημόνιο

Οι πιέσεις που δέχεται ο κυβερνητικός συνασπισμός ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία σύμφωνα με το Bloomberg αναμένεται να κερδίσει.

Τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν την καλύτερη απόδοση στους δείκτες του Bloomberg για το 2014, έχοντας κερδίσει 20% μέχρι την Τετάρτη. Η απόδοση του 10ετους έπεσε 10 μονάδες βάσης στο 6,59%.

Mετά τα μέτρα χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν διολισθήσει στο 5,52% στις 8 Σεπτεμβρίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010. Αν και έχει αυξηθεί πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα από τότε, η πτώση από το ρεκόρ του 44% το 2012 είναι αρκετά μεγάλη για να ενθαρρύνει τον Αντώνη Σαμαρά προς μια έξοδο από το μνημόνιο στο τέλος του έτους, εκτιμά ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Σε χθεσινή του δήλωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως αισθάνεται βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια και ότι είναι προετοιμασμένος να διαπραγματευθεί έναν εποπτικό ρόλο της ελληνικής οικονομίας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Εύθραυστη οικονομία

«Ακόμα και αν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο θα γίνει με την στενή εποπτεία των πιστωτών της» δήλωσε στο Bloomberg, ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, αλλά παραμένει κάπως εύθραυστη» πρόσθεσε.

Στον προϋπολογισμό του 2015, η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 2,9% μετά από ανάπτυξη 0,6% το 2014. Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο τουρισμός ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής για την τόνωση της ανάπτυξης που παρουσίασε τον Μάιο ο Αντώνης Σαμαράς, όταν υποσχέθηκε να δημιουργήσει 770.000 θέσεις εργασίας ως το 2020. Το σχέδιο περιλαμβάνει εξαπλασιασμό του αριθμού των λιμανιών.

«Θα πρέπει να υπάρξει ένας ρόλος για επεξεργασία, αν πρόκειται να είμαστε σοβαροί στις προσπάθειες μας να δημιουργήσουμε νέα ανάπτυξη βασιζόμενοι στις εξαγωγές» σημείωσε ο Ηλίας Λέκκος, επικεφαλής οικονομολόγος της Πειραιώς. «Για τα ναυπηγεία πρέπει να βρούμε ένα ξένο επενδυτή» πρόσθεσε.

Εκλογικό δώρο

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ναυπηγεία αποτελούν μέρος του ελληνικού αναπτυξιακού οχήματος, αλλά την ίδια ώρα αποτελούν και ένα σύνδεσμο με το διεφθαρμένο παρελθόν της χώρας.

Ωστόσο δεν είναι η μόνη βιομηχανία της περιοχής που παλεύει να επιβιώσει, τονίζει το δημοσίευμα. Τον Ιούνιο, η Ελληνική Χαλυβουργία έκλεισε το εργοστάσιο της, κόβοντας τις μισές από τις 74 θέσεις εργασίας που είχαν απομείνει. Πριν από δύο χρόνια, μια από τις πρώτες ενέργειας της νέας κυβέρνησης Σαμαρά ήταν να καλέσει αστυνομικές δυνάμεις για να βάλουν τέλος στην απεργία στο εργοστάσιο που κάποτε απασχολούσε 450 υπαλλήλους.

Οι απώλειες σε έναν από τους πιο υποβαθμισμένους βιομηχανικούς πυρήνες αποδείχτηκε ένα εκλογικό δώρο για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο, όταν κέρδισε για πρώτη φορά την περιφέρεια Αττικής.

«Αυτή ήταν μια σημαντική εξέλιξη» ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος. Όπως τόνισε έδωσε στο κόμμα μια πλατφόρμα για να δείξει ότι είναι ικανό να εφαρμόσει τις υποσχέσεις του.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, σε ομιλία του για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ για κοινωνικά προγράμματα και να τονώσει τις δημόσιες επενδύσεις κατά 4 δισ. ευρώ.

«Αν ο Τσίπρας κάνει τα μισά από όσα λέει, θα είναι και πάλι καλύτερα» υποστήριξε ο Palikar, ο οποίος μετακινήθηκε στην Ελευσίνα το 1982 από την Θράκη. «Ξέρεις τι είναι να μην έχεις ηλεκτρικό ; Δεν πρέπει να βλέπουμε τους ανθρώπους σαν νούμερα. Δεν λέω ότι θέλω απλά να κάθομαι ενώ κάποιος με ταίζει. Θέλω να δουλέψω» πρόσθεσε.

Keywords
bloomberg, ελλαδα, bloomberg, ανεργια, περιφέρεια αττικής, αλέξης τσίπρας, συριζα, σαμαρας, νέα, τραπεζες, μνημονιο, ΔΝΤ, αθηνα, απεργια, τσιπρας, ηλεκτρικος, Αντωνης Σαμαρας, σταση εργασιας, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργια 11 μαιου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, κοινωνικος τουρισμος, απεργια 26 σεπτεμβριου, τραπεζα πειραιως, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, εκλογες 2014, αλέξης τσίπρας, περιφέρεια αττικής, θρακη, οικονομια, ομολογα, πειραιως, περιοδος, προγραμμα, υφεση, ωρα, απλα, γινει, δευτερο, δηλωση, δωρο, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, εβδομαδα, επενδυσεις, εποχη, ετων, ιδια, υπηρχαν, θεσεις εργασιας, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λογια, ορος, ουλες, πανεπιστημιο αθηνων, προγραμματα, ρεκορ, ρολο, σχεδιο, τι ειναι, τουρισμος, φορα, ωρες, δημητρης, ελληνικα, θελω να, θεσεις
Τυχαία Θέματα