ABN Amro: Ο Draghi μπορεί να κάνει "δώρο" 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Η Ελλάδα θα κερδίσει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης εάν ο Mario Draghi αποφασίσει τελικά να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα πρότυπα εκείνου της Fed, εκτιμά η ABN Amro.

Σημειώνεται ότι οι προσδοκίες της αγοράς για ένα πρόγραμμα QE ή τυπώματος χρήματος, όπως αλλιώς

ονομάζεται, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, έπειτα και από τις σημερινές δηλώσεις του Vitor Constancio. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, η τράπεζα θα μπορέσει να αποφασίσει για το εάν θα αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις της ABN Amro, η ΕΚΤ θα αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης ύψους 750 δισ. ευρώ, «ρίχνοντας» το 70% του ποσού αυτού σε ομόλογα από 5ετούς έως 15ετούς διάρκειας. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ισπανία θα ωφεληθούν περισσότερο, γιατί έχουν πολλά ομόλογα αυτής της διάρκειας.

Συγκεκριμένα, ο οίκος υπολογίζει ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 15 δισ. ευρώ, ή το 57% των ελληνικών τίτλων στις λήξεις από 5 έως 15 ετών.

Ο επόμενος μεγάλος κερδισμένος θα είναι η Γερμανία, με την ΕΚΤ να αγοράζει γερμανικά κρατικά ομόλογα ύψους 132 δισ. ευρώ ή το 32% των γερμανικών τίτλων αυτής της διάρκειας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην περίπτωση της Πορτογαλίας υπολογίζεται στο 30% και για την Ισπανία στο 22%.

Οι χώρες που θα ωφεληθούν λιγότερο είναι η Ιταλία, η Αυστρία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα