Βαγγέλης Γιαννίσης: «Δεν είχα τηλεόραση και σκέφτηκα «αφού δεν μπορώ να βλέπω σειρές, ας γράψω μια»»

13:13 7/7/2019 - Πηγή: People

Αν κάποιος του έλεγε πριν από λίγα χρόνια ότι το 2019 θα είχε εκδώσει πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα, σίγουρα δεν θα το πίστευε. Η απόφασή του όμως να ταξιδέψει στη Σουηδία μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Παιδαγωγικό έμελλε να αλλάξει κατά πολύ τα πιθανά πλάνα ζωής του. Ο Βαγγέλης Γιαννίσης το 2014 είδε στους πάγκους των βιβλιοπωλείων να φιγουράρει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Το Mίσος, ενώ ακολούθησαν Το Kάστρο, Ο Xορός των Nεκρών, Η Σκιά και πρόσφατα Η Γυναίκα του Ίσνταλ. Κεντρικό πρόσωπο στα τέσσερα από τα πέντε βιβλία που μέχρι στιγμής έχουν

εκδοθεί είναι ο επιθεωρητής της σουηδικής αστυνομίας, Άντερς Οικονομίδης. Τα εγκλήματα, δε, που καλείται να εξιχνιάσει σε κάνουν να γυρνάς ανυπόμονα τις σελίδες.

«Η αλήθεια για το πώς ξεκίνησα να γράφω τα βιβλία είναι πεζή»

«Με το που έμαθα τη γλώσσα, έπιασα αμέσως δουλειά σε ένα δημοτικό σχολείο στη Σουηδία, ενώ τελικά έκανα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πάνω στην ειδική αγωγή στην Κύπρο. Κάθισα έναν χρόνο στο δημοτικό και μετά πήγα σε ένα community college για την εκπαίδευση ενηλίκων.

Στη Σουηδία, όταν τελειώνεις το λύκειο, μπορείς να πάρεις απολυτήριο ακόμα κι αν έχεις μείνει σε κάποια μαθήματα. Σου δίνουν τη δυνατότητα μέσω κάποιων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας να παρακολουθήσεις αργότερα αυτά τα μαθήματα. Ήρθα σε επαφή με υπέροχους ανθρώπους και έμαθα τις ιστορίες τους. Έμεινα δύο χρόνια και μετά πέρασε ένας χρόνος που πηγαινοερχόμουν γιατί είχα υπογράψει το πρώτο βιβλίο με τη Διόπτρα και παράλληλα ξεκίνησα να εργάζομαι και ως μεταφραστής.

Η αλήθεια για το πώς ξεκίνησα να γράφω τα βιβλία είναι πεζή. Απλά βαριόμουν. Ήμουν σε μια ξένη χώρα, προσπαθούσα να μάθω τη γλώσσα, για να αυξηθούν οι πιθανότητες να βρω δουλειά, και περνούσα πολλές ώρες μελετώντας. Στο μεταξύ, δεν είχα τηλεόραση, οπότε σκέφτηκα “αφού δεν μπορώ να βλέπω σειρές, ας γράψω μια”».

«Είναι σημαντικό να βρεις μια ιστορία που δεν θα βαρεθείς να τη γράψεις»

«Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι η συγγραφή διδάσκεται. Μπορείς να μάθεις κάποια πράγματα για το πώς να δομήσεις ένα βιβλίο, ανεξάρτητα από την ηλικία σου ή τις εμπειρίες. Αυτό που δεν διδάσκεται είναι οι ιδέες.

Πώς προέκυψε λοιπόν η ιδέα; Διάβαζα πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα. Βλέπεις, μέσα σε όλα τα άλλα, επισκεπτόμουν συχνά τη βιβλιοθήκη και δανειζόμουν βιβλία. Κάποια στιγμή σκέφτηκα τα κλισέ του Σκανδιναβού αστυνομικού: αλκοολικός, χωρισμένος, με κάποια προβλήματα στην προσωπική ζωή. Κάπου εκεί λοιπόν μου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσω έναν χαρακτήρα που δεν θα έχει τίποτα από αυτά, κι αυτός είναι ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης.

Όσον αφορά στις ιστορίες, η δημιουργία της πρώτης μπορώ να σου πω ότι ήταν εύκολη υπόθεση καθώς ξεκίνησα με κάτι, ας το πω, δοκιμασμένο, έναν serial killer. Είναι κάτι γνώριμο, το οποίο θα μπορούσα να ερευνήσω σχετικά εύκολα. Σκέψου ότι τότε δεν είχα επαφές με την αστυνομία, η μόνη μου πηγή ήταν το Ίντερνετ και τα κορίτσια της βιβλιοθήκης που με βοήθησαν στην έρευνα και μου μετέφραζαν κάποια άρθρα.

Όσο περισσότερο γράφεις, τόσο πιο εύκολα μπορείς να εξελίξεις την αρχική ιδέα. Μαθαίνεις να φιλτράρεις μεταξύ άλλων ποιες ιδέες, για παράδειγμα, έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ένα καλό βιβλίο και ποιες σε ενδιαφέρουν πραγματικά, γιατί είναι σημαντικό να βρεις μια ιστορία που δεν θα βαρεθείς να τη γράψεις».

Πηγή: People

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βαγγέλης Γιαννίσης, Δεν,vangelis giannisis, den