Πέθανε ο σπουδαίος Νάνος Βαλαωριτης

13:52 13/9/2019 - Πηγή: People

Μετά από 98 χρόνια που κινήθηκαν μέσα στη φιλοσοφία, την εσωτερική αναζήτηση, την ποίηση και τον «χαρούμενο πεσιμισμό», ο Νάνος Βαλαωρίτης πέθανε χθες ολοκληρώνοντας μια ζωή που μοιάζει και ήταν γεμάτη.

Γεμάτη από σημαντικές συναντήσεις, γεμάτη από βυσσοδομητικές συζητήσεις, γεμάτη από γράψιμο.

Ο γεννηθείς το 1921 στη Λωζάννη της Ελβετίας Ιωάννης Βαλαωρίτης, έκανε το όνομά του Νάνος, ίσως γιατί ήθελε να κινείται χωρίς να φαίνεται, να μην πέφτουν τα βλέμματα πάνω του. Ίσως γιατί ήθελε τα έργα

του να μην ανήκουν κάπου, αλλά να γίνονται κτήμα όποιου τα διάβαζε. Ήταν όμως αναπόφευκτο αυτός ο Νάνος να είναι Γίγαντας.

Έχοντας σπουδάσει σε Αθήνα, Λονδίνο και Σορβόνη, ο Νάνος Βαλαωρίτης ανέλαβε πρώτα το έργο της λαμπαδηδρομίας των Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών της δεκαετίας του ’20 και του ’30 στην αγγλική γλώσσα και συνολικά στο εξωτερικό. Η γενιά του κοινωνικού πεσιμισμού ακούστηκε στην Ευρώπη μέσα από την διαχείρισή του Νάνου Βαλαωρίτη.

Μια υπηρεασία στα ελληνικά γράμματα που για να την προσφέρει, έπρεπε πρώτα να φύγει από την κατεχόμενη Αθήνα, να φτάσει στο Χαλέπι της Συρίας και με μεγάλη τύχη να βγάλει διαβατήριο και να πάει στο Λόνδινο.

Στα 23 του, το 1944, είχε τις πρώτες του επαφές με τον Κύκλο των Καταραμμένων στην Αγγλία και τη Γαλλία, με τον Τ. Σ. Έλιοτ να είναι μια γνωριμία-προίκα για όλη του τη ζωή. Στη Γαλλία αναμείχθηκε και με τους υπερρεαλιστές, μεταξύ των οποίων και τον Αντρέ Μπρετόν. Μέχρι το 1960 μοιραζόταν ιδέες με αυτό το περιβάλλον και κυρίως ήταν ακροατής στις ιδέες πουυ διαχέονταν απ΄αυτούς.

Το 1960 ο Νάνος Βαλαωρίτης επέστρεψε στην Ελλάδα κι από τότε μέχρι και τα βαθιά του γεράματα κινήθηκε στον κόσμο των περιοδικών, πάντοτε περιμετρικά και στο βάθος της ποίησης, ενώ τιμήθηκε με εγχώρια και διεθνή βραβεία όπως το βραβείο που του απένειμε η Αμερικάνικη Εταιρεία Ποίησης.

Μερικά από τα πιο σημαντικά του έργα ήταν το νιτσεϊκό Ή Του Ύψους Ή Του Βάθους, η κάπως φουτουριστική Δολοφονία, το Πικρό Καρναβάλι, Η Γη του Διαμαντιού και πολλά ακόμα.

Την ανακοίνωση για τον θάνατο του έκανε ο στενός του φίλος Ντίνος Σιώτης.

«Χθες βράδυ χάσαμε τον Νάνο, τον Νάνο τον Βαλαωρίτη, τον Νάνο όλων μας, τον Νάνο που σημάδεψε όσο λίγοι , με τις πολλές του ιδιότητες, τα ελληνικά γράμματα. Έφυγε πλήρης ποίησης και ημερών στα 98 του χρόνια, αφού έζησε μια πλούσια σε πολλά αγαθά ζωή. Γενναίος, αιρετικός, απρόβλεπτος, όπως αρμόζει στους γνήσιους σουρεαλιστές, άφησε τα ίχνη του να τα ακολουθούμε όσο μπορούμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα