Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για να είσαι γυναίκα

13:29 16/10/2019 - Πηγή: People

Μπορεί καμία χώρα να μην είναι τέλεια αναφορικά με θέματα ισότητας των δυο φύλων, ωστόσο υπάρχουν κάποιες οι οποίες σαφώς προσφέρουν πολύ καλύτερο περιβάλλον για τις γυναίκες από άλλες.

Το Georgetown Institute for Women, Peace and Security σε συνεργασία με το περιοδικό National Geographic δημοσιεύει τον κατάλογο

για τις Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια (Women, Peace and Security Index) και σ’ αυτό μπορεί να δει κανείς τις καλύτερες, αλλά και τις χειρότερες χώρες για να είσαι γυναίκα.

Το Women, Peace and Security Index προσπαθεί να κατανοήσει τις παγκόσμιες αυτές διαφορές ανάμεσα στις χώρες, μετρώντας την ενσωμάτωση των γυναικών στην κοινωνία, τα αίσθημα ασφάλειας, και την έκταση των διακρίσων. Τα δεδομένα, μάλιστα, έδειξαν ότι κάποιες από τις χειρότερες χώρες για μια γυναίκα έχουν κάνει κάποια θετικά βήματα, ενώ κάποιες από τις καλύτερες έχουν μείνει πίσω σε κάποιους βασικούς τομείς.

Οι 11 κατηγορίες τις οποίες εξετάζει το Women, Peace and Security Index αναφορικά με τις επιδόσεις σ’ αυτούς κάθε χώρας σε σχέση με τις γυναίκες είναι: η εκπροσώπηση στην κυβέρνηση, τη χρήση κινητών, τα ποσοστά ανεργίας, οι τραπεζικοί λογαριασμοί, την εκπαίδευση, την ενδοοικογενειακή βία, τον βαθμό ασφάλειας στην κοινωνία, τη βία σε συνολικό επίπεδο (πόλεμοι), τις διακρίσεις σε επίπεδο δικαιοσύνης, τις γεννήσεις, τις κοινωνικές αντιλήψεις.

Ο κατάλογος: οι 11 καλύτερες χώρες για μια γυναίκα

1-Νορβηγία

2-Ελβετία

3-Φιλανδία

4-Δανία

5- Ισλανδία

6-Αυστρία

7-Μεγάλη Βρετανία

8-Λουξεμβούργο

9-Σουηδία

10- Ολλανδία

Ο κατάλογος: οι 11 χειρότερες χώρες για μια γυναίκα

Τελευταία στη λίστα, στη θέση 167, βρίσκεται η Υεμένη. Προηγούνται αυτής στις τελευταίες θέσεις (από τη χαμηλότερη στη ψηλότερη): Αφγανιστάν, Συρία, Πακιστάν, Νότιο Σουδάν, Ιράκ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μαλί, Λιβύη, Σουδάν.

Όσο για τη θέση της Ελλάδας, αυτή βρίσκεται στο νούμερο 51 κάτω από χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τζαμάικα, η Μονγκολία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Καζακστάν και πάνω από τη Ρωσία, τη Χιλή, τη Βραζιλία και την Κίνα.

Δείτε όλες της χώρες και τα infographics εδώ.

*Με στοιχεία από το National Geographic

Keywords
Τυχαία Θέματα