Κορονοϊός: Πάνω από 2.000 κρούσματα σε μία ημέρα, πρώτος νεκρός στην Ευρώπη – Δύο Έλληνες σε πλοίο με 355 κρούσματα

10:37 16/2/2020 - Πηγή: People

Με γοργούς ρυθμούς καλπάζει ο κορονοϊός με την Κίνα να μην προλαβαίνει να μετράει νοσούντες και νεκρούς. Σε αυτή την αύξηση των τελευταίων ημερών έπαιξε σημαντικό ρόλο ότι οι επιστήμονες κατέληξαν σε μια διεύρυνση του ορισμού του COVID-19, για τη διάγνωση του οποίου δεν απαιτείται νουκλεϊνικός, αλλά μπορεί να διαγνωστεί με μια ακτινογραφία θώρακα ή μαγνητική τομογραφία.

Έτσι, την Πέμπτη είχαμε καταγραφή 15.000 νέων κρουσμάτων, τα οποία άρχισαν να μειώνονται μέχρι και χθες που εντοπίστηκαν

2.009 νέα κρούσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι στην επαρχία Χουμπέι, το μέρος δηλαδή όπου ο ιός ξεκίνησε την καταστροφική του πορεία.

Με τον συνολικό αριθμό των νοσούντων να ξεπερνάει τις 68.000 και τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.665, θα έλεγε κανείς πώς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να περιοριστεί σε μια περιοχή ο ιός. Ιδίως όταν οι εστίες εξάπλωσής του είναι τόσες πολλές.

Μέχρι στιγμής πάντως έχουν καταγραφεί μόλις 4 θάνατοι έξω από την Κίνα. Ένας στο Χονγκ Κονγκ, ένας στην Ιαπωνία, ένας στις Φιλιππίνες και την Παρασκευή είχαμε τον πρώτο νεκρό στην Ευρώπη, με τη Γαλλίδα υπουργό Υγείας να ανακοινώνει προς πρόκειται για έναν Κινέζο τουρίστα που βρισκόταν σε καραντίνα το τελευταίο διάστημα.

Το Σάββατο η Αίγυπτος ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα στα εδάφη της και φαίνεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα πέραν της επαρχίας Χουμπέι, είναι τα κρουαζιερόπλοια που είχαν τεθεί σε περιορισμό και ακινητοποιηθεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά της Κίνας και στα δυτικά της Ιαπωνίας.

Το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess στη θάλασσα της Γιοκοχάμα έχει ήδη 355 καταγεγραμμένες περιπτώσεις κορονοϊού μεταξύ 3.700 επιβατών, με τις ενδιαφερόμενες χώρες που έχουν κατοίκους τους στο πλοίο να στέλνουν ειδικά ελικόπτερα ή αεροπλάνα για να τους παραλάβουν και με την άφιξη τους στη χώρα τους, τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες. Κι αυτά τα κρούσματα αφορούν μόνο τους περίπου 1.300 που έχουν εξεταστεί.

Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονται και 2 Έλληνες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ο κ. Κικίλιας, και ανέφερε ότι «Ήδη συντονίζουμε και οργανώνουμε μια επιχείρηση ενδεχομένως για την άλλη εβδομάδα επαναπατρισμού αυτών των δυο Ελλήνων σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και όλους τους συναρμόδιους φορείς».

Την ίδια στιγμή, στο πλοίο βρίσκονται και δύο Ελληνοαμερικάνοι, η Κάθριν Κοντέκας και ο σύζυγος της Μάθιου Σμιθ. Η Κοντέκας μίλησε στο δελτίο του Open και περιέγραψε την κατάσταση στο πλοίο εδώ και δύο εβδομάδες.

«Έχεις δεσμοφύλακα. Οι ιαπωνικές αρχές μας λένε ότι αυτό πρέπει να κάνουμε. Οι υγειονομικές αρχές ανέβηκαν στο πλοίο και άρχισαν να μας περνούν έναν – έναν από «κόσκινο». Δεν αφήνεις το δωμάτιό σου. Αυτός είναι ο κόσμος σου για δύο εβδομάδες. Οπότε μετράω αντίστροφα. Λέω στον εαυτό μου ότι άλλη μία μέρα πέρασε και θα μπορέσω να φύγω από το πλοίο».

Στο τέλος της κουβέντας, η Κοντέκας είπε πως έχει αρχίσει να προγραμματίζει ταξίδια στα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι για να δει τους τόπους γέννησης των παππούδων της.

Ως προς την Κίνα, οι κινεζικές αρχές έχουν επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό της Γουχάν και συνολικά της Χουμπέι, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα μπαίνουν σε καραντίνα ακόμα και τα χαρτονομίσματα που βρίσκονται σε συναλλαγές με κρατικούς φορείς και θα περνούν 2 εβδομάδες μέχρι να επανακυκλοφορήσουν.

Πάντως, δε λείπουν οι προστριβές με κυβερνήσεις άλλων χωρών, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί για αδιαφάνεια την κινεζική κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα