Η Σοφία Κοκοσαλάκη μέσα από τα λόγια φίλων και συνεργατών της

12:01 19/10/2019 - Πηγή: People

«Έχω μια φαντασίωση, ότι μετά τα 89 μου θα πάω να μείνω στην Κρήτη. Όχι πριν όμως, γιατί θέλω να βρίσκομαι στο γίγνεσθαι». Η τελευταία συνέντευξη της Σοφίας Κοκοσαλάκη στην Καθημερινή μαρτυρούσε μια επιθυμία που δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει. Στις 14 Οκτωβρίου και σε ηλικία 47 ετών, έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο, βυθίζοντας στο πένθος την κόρη, τον σύζυγό της, τους γονείς και τα αδέλφια της, μαζί με πλήθος κόσμου που την θαύμαζε για την προσωπικότητα και το ταλέντο της.

Από τη Γεωργία Χαλκιά   

Ποια ήταν η Σοφία
Κοκοσαλάκη;

Γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα, με καταγωγή από το Ρέθυμνο της Κρήτης. Η αγάπη της για την ιδιαίτερη πατρίδα της ήταν φανερή σε κάθε της βήμα, αφού, όπως αποδείχθηκε, την ακολουθούσε ως έμπνευση ζωής. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ αργότερα ξεκίνησε το ταξίδι της μόδας φοιτώντας στο Κεντρικό Κολέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου (Central Saint Martins College of Art and Design) του Λονδίνου, από όπου αποφοίτησε το 1998. Ενδιάμεσα η σχεδιάστρια είχε συνεργαστεί με το ελληνικό περιοδικό Γυναίκα, ενώ ήδη δημιουργίες της πωλούνταν σε καταστήματα μόδας της Ελλάδας.

1 από 6

2 από 6

3 από 6

Sponsored Ad

4 από 6

5 από 6

6 από 6

Το 1999 παρουσίασε την πρώτη της συλλογή για άντρες και γυναίκες. Το 2002 έλαβε το βραβείο του περιοδικού ELLE και δυο χρόνια αργότερα το βραβείο New Generation Designer. Έγινε παγκοσμίως γνωστή από το 2004 και μετά, όταν σχεδίασε σε συνεργασία με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου τα κοστούμια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η βαθιά της επιρροή από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό ήταν εμφανής στα ρούχα της, για τον λόγο αυτό κορυφαία περιοδικά μόδας, ανάμεσά τους και η Vogue, την αποκαλούσαν βασίλισσα του «Grecian chic», εξυμνώντας τις μοναδικές δημιουργίες της, στις οποίες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η επιστροφή του αρχαιοελληνικού στιλ στη βιομηχανία της μόδας.

Η καταξιωμένη σχεδιάστρια το 2015 άφησε το στίγμα της και στον εναέριο χώρο αφού η αεροπορική εταιρεία Aegean την προσκάλεσε να σχεδιάσει την ενδυμασία του στόλου της, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Μετά από ένα διάστημα αποφάσισε να ασχοληθεί με τον χώρο του κοσμήματος και μέσα στο 2016 κυκλοφόρησε την πρώτη της συλλογή από χρυσό, πέρλες, μάρμαρο Νάξου και πολύτιμους λίθους.

Οι στολές της Aegan

Η είδηση του θανάτου της ήταν αναπάντεχη. Φίλοι, γνωστοί, αγαπημένοι συνεργάτες, ακόμη και όσοι δεν τη γνώριζαν προσωπικά αλλά τη θαύμαζαν μέσα από τις δημιουργίες της, έμειναν άφωνοι με τη δυσάρεστη είδηση. Όπως περιγράφουν στο People, η αγαπημένη τους Σοφία ήταν ένας σπάνιος, αυθεντικός άνθρωπος. Οι ιστορίες που μοιράζονται μαζί μας αποδεικνύουν πόσο πολύ τους λείπει. Η Σοφία λείπει και πλέον θα κάνει τα δικά της σχέδια στον ουρανό…

Μιχάλης Πάντος, Fashion Editor

«’Ήταν αμαζόνα και τρομερή μαχήτρια. Έγραψε ιστορία και θα μείνει για πάντα στην ιστορία»

Η είδηση του θανάτου της ήταν πολύ ξαφνική για όλους μας. Η θλίψη μεγάλη. Παρόλο που μιλούσαμε σχεδόν καθημερινά, δεν γνώριζα για το πρόβλημα υγείας της. Το μόνο που μου είχε αναφέρει ήταν για έναν ιό που την ταλαιπωρούσε. Θεώρησα ότι ήταν κάτι περαστικό. Το τελευταίο μήνυμα που της έστειλα ήταν μια ημέρα πριν από τον θάνατό της. Δεν μου απάντησε. Με πρόλαβαν τα γεγονότα. Τη γνώρισα πριν από περίπου 30 χρόνια. Εκείνη 20 και εγώ 23.

Αναζητούσα τότε νέους σχεδιαστές και ανακάλυψα τους Les Visionnaires, το δίδυμο Σοφία Κοκοσαλάκη – Άγγελος Φρέντζος, οπότε και συνεργαστήκαμε. Λίγο καιρό μετά έφυγε για να σπουδάσει στο Λονδίνο, όπου την επισκεπτόμουν συχνά. Η φιλία μας ήταν δυνατή, μοιραστήκαμε πολλά όμορφα πράγματα. Όταν την επισκεπτόμουν στο Λονδίνο, υπήρχαν στιγμές που ένιωθα μόνος και η Σοφία ήταν εκεί για εμένα, ήταν η παρέα μου. Διακατεχόταν από πραότητα, ηρεμία και ψυχραιμία η οποία ήταν καθηλωτική. Συνεργαστήκαμε πολλές φορές και ήμουν από τους πρώτους που φωτογράφισε τα κοσμήματα με τα οποία ασχολήθηκε μετέπειτα.

Η σημαντικότερη συνεργασία μας ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, με τις δημιουργίες της Σοφίας Κοκοσαλάκη στην πρώτη τους παγκόσμια εμφάνιση, ως κοστούμια της τελετής έναρξης. Μπορεί στην Ελλάδα να τη γνωρίζουν ως τη σχεδιάστρια που έχει διαπρέψει στο εξωτερικό, αλλά για να τα καταφέρει πέρασε από πολλές δυσκολίες. Η Σοφία ήταν αμαζόνα, ήταν τρομερή μαχήτρια. Έγραψε ιστορία και θα μείνει για πάντα στην ιστορία».

Λάκης Γαβαλάς, Σχεδιαστής μόδας

«Κορίτσι με αξιοπρέπεια, σου έσφιγγε το χέρι σαν μάγκας και σε κοίταζε στα μάτια»

Η Σοφία, δυστυχώς, χάθηκε γρήγορα. Δεν γνώριζα τίποτα για την ασθένειά της, μάλιστα τελευταία φορά την είδα στην Αθήνα σε γεύμα με φίλες της. Ήταν ένα πολύ καλό κορίτσι, με αξιοπρέπεια, σου έσφιγγε το χέρι σαν μάγκας και σε κοίταζε στα μάτια. Εκμεταλλεύτηκε σωστά τη ζωή και της ανταποδόθηκε με τον καλύτερο τρόπο, άφησε το στίγμα της. Σίγουρα έφυγε άδικα, αλλά πιστεύω ότι έφυγε ικανοποιημένη και γεμάτη από τη ζωή.

Θυμάμαι τη Σοφία να έρχεται στα γραφεία μου στην Κηφισίας ώστε να προμηθευτεί ρούχα για τα περιοδικά με τα οποία συνεργαζόταν. Έπειτα γνώρισα τον σύντροφό της, έναν από τους καλύτερους φωτογράφους, και μου είπε ότι η Σοφία θα μετακομίσει στο Λονδίνο για σπουδές. Αποδείχθηκε σοφή η απόφασή της. Η Σοφία ήταν εξαιρετικά ταλαντούχα, ήξερε όλους τους συνδυασμούς και την εμπορικότητά τους και είχε πάντα έναν ethnic χαρακτήρα. Ήταν εμπνευσμένη από την ελληνική chic εκδοχή της αμφίεσης. Η Σοφία τα τελευταία χρόνια διέπρεπε επίσης στον χώρο του κοσμήματος, με εκπληκτικές δημιουργίες που αποτελούν πραγματική έμπνευση για εμένα και είμαι σίγουρος ότι ενέπνευσε πολλούς δημιουργούς».

Βασίλης Μπόνιος, Δημοσιογράφος

«Η σιωπή της ήταν τόσο εκκωφαντική που κέρδισε για πάντα τη θέση της Αθάνατης στον κόσμο της Μόδας».

Η Σοφία ξεκίνησε ως στιλίστρια στο Colt, ένα περιοδικό που είχα βγάλει στα 29 μου χρόνια, πουλώντας ένα διαμέρισμα στο Μπραχάμι και ένα Fiat Uno. Στα 20 της ήρθε να δουλέψει στο Colt και να ξεδιπλώσει το ταλέντο της. Θα ήταν η πρώτη φορά που θα έβλεπε το όνομά της τυπωμένο στο χαρτί, ένα όνομα που η ίδια στη συνέχεια θα το έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο.

Η Σοφία ήταν πάντα ταπεινή και λιγομίλητη, όπως οι άνθρωποι που είναι φτιαγμένοι από μια ξεχωριστή στόφα και αποφασισμένοι να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα με λίγα λόγια, δουλειά, επιμονή και υπομονή. Έγινε διάσημη γιατί το άξιζε, δεν εξέθεσε τον σπουδαίο εαυτό της σε φτηνά επικοινωνιακά κόλπα. Μια ήρεμη δύναμη, που άφησε τις δημιουργίες της να μιλήσουν και έβαλε τη σφραγίδα της στην παγκόσμια μόδα.

Δεν ξέρω εάν η Ελλάδα διαθέτει άλλη Κοκοσαλάκη. Όταν συμβεί αυτό, θα το μάθει σίγουρα όλος ο πλανήτης της μόδας – όχι από το Instagram, αλλά από το δέος που θα προκαλέσουν οι δημιουργίες της. Η σιωπή της Σοφίας ήταν τελικά τόσο εκκωφαντική που κέρδισε για πάντα τη θέση της Αθάνατης στον συναρπαστικό κόσμο της μόδας…».

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής

Keywords
λογια, σοφια, ολυμπιακοί αγώνες, Τελετή Έναρξης, λακης γαβαλας, κρητη, γίγνεσθαι, αθηνα, central, art, design, ελλαδα, elle, επιρροή, vogue, οφείλεται, εταιρεία, aegean, people, fashion, θλίψη, εμφάνιση, εκκωφαντική, fiat, uno, instagram, νέα, εθνος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, instagram, μια ημερα, θλίψη, βημα, γυναικα, δουλεια, καθημερινη, λονδινο, μοδα, ονειρο, περιοδικα, ρεθυμνο, ρουχα, τα νεα, φιλια, aegean, fiat, people, uno, vogue, αγαπη, αγωνες, ανθρωπος, αξιζε, αξιοπρεπεια, γαβαλας, γεγονοτα, γεωργια, γονεις, γραφεια, δεος, διαστημα, δυναμη, δυστυχως, διδυμο, εγινε, ειπε, εκκωφαντική, εμειναν, εμπνευση, εμφάνιση, επιρροή, επιθυμια, ερχεται, εταιρεία, ετων, εφυγε, ζωη, ζωης, ιδια, ηλικια, υπηρχαν, υπομονη, ηρεμια, κηφισιας, κοσμηματα, κοστουμια, λειπει, λογο, ματια, παντα, ονομα, οφείλεται, πανεπιστημιο αθηνων, πενθος, σιγουρα, σιγουρος, συζυγο, συνεχεια, σιωπη, στιγμα, σφραγιδα, σχεδια, το εθνος, φορα, χερι, χαθηκε, ψυχραιμια, ομορφα, αντρες, art, elle, fashion, φιλοι, μεινει, ταξιδι, θελω να, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Σοφία Κοκοσαλάκη,sofia kokosalaki