Γιάννης Αντετοκούμπο: «Υπήρξαν μέρες που δεν είχαμε ούτε ένα κομμάτι ψωμί να φάμε»

14:14 12/7/2013 - Πηγή: People

Μια ζωή σαν παραμύθι με δράκους, λύκους και λιοντάρια αλλά και την καλή νεράιδα που ήρθε για να βάλει σε τάξη τα πράγματα να φέρει την καταξίωση, την ανταμοιβή και την αναγνώριση. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ζωή του Γιάννη Αντετοκούμπο. Ο 19χρονος μπασκετμπολίστας άφησε πίσω τα δύσκολα παιδικά χρόνια και τις στιγμές εξαθλίωσης που βίωσε εκείνος και η οικογένειά του και γεμάτος περηφάνια φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και είναι έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο. Ο Γιάννης Αντετοκούμπο λίγο πριν ετοιμάσει βαλίτσες για το Bucks στο Μιλγουόκι όπου θα παίξει

στο NBA διηγείται στο People τη συναρπαστική του ζωή.

Παιδικά χρόνια

Για να βγουν τα προς το ζην ο άσσος του μπάσκετ αντί να προπονείται και να παίζει σε αλάνες με τους φίλους του, πουλούσε cd, τσάντες και αρώματα στους δρόμους της Αθήνας. Τι γινόταν όμως όταν δεν υπήρχε ανταπόκριση από το αγοραστικό κοινό;

«Υπήρχαν μέρες που δεν πουλάγαμε τίποτε στους δρόμους, το ψυγείο μας ήταν άδειο και δεν είχαμε ούτε ένα κομμάτι ψωμί να φάμε, γουργούριζε η κοιλιά μας. Ή άλλες φορές που λέγαμε ψέματα στη μητέρα μας ότι είχαμε φάει έξω με τους φίλους μας ή ότι δεν πεινούσαμε για να περισσέψει ένα πιάτο για τα μικρότερα αδέλφια μας, τον Κώστα και τον Άλεξ», λέει ο Γιάννης Αντετοκούμπο στο περιοδικό People ενώ δεν ξεχνά να τονίσει: «Περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές μέσα στη φτώχεια και στην αβεβαιότητα, αλλά είμαι πολύ υπερήφανος για τους γονείς μου και για όλη την οικογένειά μου. Οι δυσκολίες, αντί να μας διαλύσουν, μας συσπείρωσαν και σφυρηλάτησαν τους δεσμούς και τις προσωπικότητές μας. Ευγνωμονώ τους γονείς μου διότι είχαν υπομονή, δεν με πήραν από το σχολείο, με άφησαν να παίξω μπάσκετ, με φρόντισαν με πολλά βάσανα και τώρα επιτέλους θα ανταμειφθούν κι αυτοί»

Όλα ξεκίνησαν

Ήταν 7 Σεπτεμβρίου του 2010, όταν ο δικηγόρος Αθηνών Παναγιώτης Πρόκος χτυπούσε, με μπόλικες επιφυλάξεις, την πόρτα ενός ημιυπογείου στη συμβολή των οδών Χρηστομάνου 4 & Δωδώνης στην Πλατεία Βάθη, όπου διέμενε μια οικογένεια μεταναστών, ονόματι Αντετοκούμπο, με μισθωτήριο από την άνοιξη του 2009.

Ο ιδιοκτήτης είχε καιρό να πληρωθεί το ενοίκιο των 250 ευρώ μηνιαίως και έδωσε εντολή στο δικηγόρο για το πρώτο εξώδικο. Η Βερόνικα Αντετοκούμπο, που άνοιξε την πόρτα, του είπε ότι δυσκολεύονταν να τα φέρουν βόλτα με τέσσερα παιδιά και υποσχέθηκε πως θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να καλύψουν την οφειλή…

Πέρασε ένας χρόνος κι ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τους ενοικιαστές. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2011 ο δικηγόρος, εντελλόμενος πάλι από την πελάτη του, ξαναχτύπησε την ίδια πόρτα, για να επιδώσει το δεύτερο εξώδικο. Συνάντησε πάλι τα ίδια πρόσωπα, μόνο που αυτή τη φορά αντίκρισε και δύο… μαντράχαλους, που, λόγω της επαφής του με το άθλημα, αμέσως τους έκοψε για μπασκετμπολίστες.

Το λόγο τον πήραν τα παιδιά, ο Γιάννης και ο Θανάσης. «Το ξέρουμε ότι χρωστάμε πολλά νοίκια, αλλά, σας παρακαλούμε, πείτε στον άνθρωπο να κάνει λίγη υπομονή ακόμη» του είπαν. «Είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση, σκεφθείτε ότι το βράδυ που πέφτουμε για ύπνο γουργουρίζει η κοιλιά μας από την πείνα».

Ο Παναγιώτης Πρόκος δεν ήθελε περισσότερα για να… συγκινηθεί. Όχι μόνο ανέβαλε για λίγο την έξωση, αλλά έβγαλε κιόλας από την τσέπη του όσα λεφτά κρατούσε και τα έδωσε στα δύο παιδιά. Μόλις επέστρεψε στο γραφείο του, τηλεφώνησε στο φίλο του, παλιό παράγοντα του μπάσκετ Γιάννη Παλάτο, και του είπε: «Γιάννη, είδα δύο παιδιά με κορμιά σαν λαμπάδα που παίζουν μπάσκετ και μου φάνηκαν πολύ εξελίξιμα. Κάνε κάτι μέσω της ομοσπονδίας για να μη χαθούν…»

Έπειτα από λίγο καιρό, η οικογένεια εγκατέλειψε το σπίτι και χάρη στα χρήματα που πήραν τα παιδιά από το Φιλαθλητικό μετακόμισαν όλοι μαζί σε ένα καλύτερο διαμέρισμα στου Ζωγράφου. Έστω και με καθυστέρηση, τα εξώδικα έπιασαν τόπο, εξομολογείται στο People ο μπασκετμπολίστας.

Η νέα ζωή

Το γεγονός ότι ο τριτότοκος γιος των φτωχών μεταναστών θα εισπράξει κοντά στα 5 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν στο τετραετές συμβόλαιό του με τους Milwaukee Bucks, και θα περπατάει πια πάνω σε κόκκινα χαλιά δεν σημαίνει κιόλας ότι ξεχνάει εκείνες τις πολύ δύσκολες μέρες και νύχτες, στα Σεπόλια, στου Ζωγράφου, όπου γης και πατρίς.

«Όλα μου φαίνονται σαν παραμύθι, αλλά είναι η πραγματικότητα κι αυτό που ονειρευόμουν. Από μικρό παιδί, όταν παράτησα το ποδόσφαιρο και αφοσιώθηκα στο μπάσκετ, αυτό ακριβώς λαχταρούσα: να έρθει μια μέρα που θα βρεθώ στο ΝΒΑ, μαζί με τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Όταν βρέθηκα στο Barkley’s Center του Μπρούκλιν, δεν με ένοιαζε ποια ομάδα και σε ποιο νούμερο θα με επιλέξει. Βρισκόμουν στην… κοσμάρα μου και απολάμβανα τη στιγμή» εκμυστηρεύεται ο 19χρονος point forward, όπως τον βάφτισε, μόλις τον καλωσόρισε στο Μιλγουόκι ο προπονητής των Bucks, Λάρι Ντρου, χρησιμοποιώντας έναν αδόκιμο μπασκετικό όρο, που ωστόσο ταιριάζει γάντι στα προσόντα, τις φιλοδοξίες και το prospect του Γιαννάκη!

Όσα χρήματα όμως και να μπουν στον τραπεζικό λογαριασμό του Γιάννη Αντετοκούμπο κι όση δόξα κι αν γνωρίσει ο μεγαλύτερος πλούτος του θα είναι η οικογένειά του. Ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούμπο έχουν 5 γιους. Ο 29χρονος Φράνσις παίζει επαγγελματικά ποδόσφαιρο στη Νιγηρία. Ο Θανάσης, 21, είναι κι αυτός μπασκετμπολίστας. Ο μικρότεροι, Κώστας, 15, και Άλεξ, 11, μαζί με τους γονείς τους θα ακολουθήσουν τον Γιάννη στο Μιλγουόκι.

Διαβάστε ολόκληρη τη συγκλονιστική εξομολόγηση του Γιάννη Αντετοκούμπο στο People που κυκλοφορεί, μαζί με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, αυτή την Κυριακή 14 Ιουλίου.

The post Γιάννης Αντετοκούμπο: «Υπήρξαν μέρες που δεν είχαμε ούτε ένα κομμάτι ψωμί να φάμε» appeared first on People Greece.

Keywords
Τυχαία Θέματα