Έτσι θα είναι οι νέες μας ταυτότητες

15:56 9/10/2019 - Πηγή: People

Στοιχεία για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και αναφορικά με την έκδοση νέων ταυτοτήτων εντός του 2021, μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από το τέλος του 2019, ενώ ένα από τα πιο δυνατά παραδείγματα που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο, είναι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Εσθονία.

Εκεί οι ταυτότητες «μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή. Η

κεντρική ιδέα, είναι όχι απλώς να έχω ένα πιστοποιητικό, αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης.

Μάλιστα κατά τον ίδιο, μία από τις λειτουργίες των νέων ταυτοτήτων, μπορεί να είναι η δυνατότητα να λαμβάνει ο πολίτης μια εξουσιοδότηση, ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση, χωρίς να προσφύγει σε κάποιο ΚΕΠ.

Όπως είπε, η υπηρεσία θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη μέσω ΚΕΠ για πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, αλλά «ένας νέος άνθρωπος ή ένας επαγγελματίας, είναι αμαρτία να μην μπορεί να το κάνει αυτό αυτόματα και να μην μπορεί να πιστοποιηθεί αυτόματα, όπως γίνεται σε τόσες άλλες χώρες του κόσμου.

Το άλλο χαρακτηριστικό, κατά τον υπουργό θα είναι η ηλεκτρονική υπογραφή, ωστόσο δεν υπήρξαν διευκρινίσεις από την πλευρά του για το κόστος των νέων ταυτοτήτων…

Με στοιχεία από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΣΚΑΪ

Keywords
Τυχαία Θέματα