Woven City: Αυτή είναι η πόλη του (πολύ κοντινού) μέλλοντος – Θα λειτουργεί με ηλεκτρισμό και κυψέλες υδρογόνου για καύσιμο

15:58 7/1/2020 - Πηγή: People

1 από 6

2 από 6

3 από 6

Sponsored Ad

4 από 6

5 από 6

6 από 6

Τα περισσότερα φουτουριστικά έργα από τη δεκαετία του 1980 και πίσω ανέφεραν το 2020 ως μια χρονιά όπου ο πλανήτης Γη θα μοιάζει με τους κόσμους του Space Odyssey ή του Star Wars. Μπορεί η ανθρωπότητα να μην ανταποκρίθηκε σε αυτά τα όραματα, αλλά δεν σημαίνει

πως δεν υπάρχουν βήματα προόδου προς την δημιουργία κοινωνιών που θα βασίζονται στις μηχανές.

Κι όπως ίσως θα αναμέναμε οι περισσότεροι, το ξεκίνημα της επανάστασης στον τρόπο που ζούμε θα ξεκινήσει από την Ιαπωνία και πιο συγκεκριμένα στους πρόποδες του όρους Φούτζι. Εκεί η Toyota έχει ξεκινήσει να χτίζει την επονομαζόμενη Woven City με στόχο το 2021 να την θέσει σε λειτουργία.

Μέχρι σήμερα όλες οι επιστημονικές έρευνες χρησιμοποιούσαν δείγμα από ένα μέρος του πληθυσμού για να δοκιμάσουν τεχνολογικές εξελίξεις. Η Woven City θα προσφέρει την δυνατότητα για ένα τεράστιο δείγμα που θα μπορεί να αναχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκεί θα μένουν περίπου 2.000 άνθρωποι, κυρίως συνταξιούχοι πρώην εργαζόμενοι της Toyota, αλλά και οι νυν με τις οικογένειες τους. Δεν θα είναι ακριβώς σαν μια κλειστή κάστα, αφού θα υπάρχει χώρος για επιστήμονες που θα δουλεύουν πάνω στις νέες ανάγκες που θα εμφανίζονται στην πορεία της ζωής αυτής της πόλης.

Τα βασικά χαρακτηριστικά πάνω στα οποία θα λειτουργεί είναι ένα καθαρό αποτύπωμα στο περιβάλλον και μια υπερδιευκόλυνση της ανθρώπινης ζωής. Ο ηλεκτρισμός θα είναι το καύσιμο για όλα τα οχήματα, άρα δεν θα υπάρχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, ενώ θα χρησιμοποιούνται και κυψέλες υδρογόνου. Η πόλη θα χωρίζεται σε τρία επίπεδα.

Το ένα επίπεδο θα αφορά οδούς όπου θα κυκλοφορούν αποκλειστικά οχήματα μαζικής μεταφοράς. Το δεύτερο θα αφορά ατομικά οχήματα, κυρίως πατίνια και σκούτερ, αφού τα αυτοκίνητα δεν θα υπάρχουν. Και το τρίτο επίπεδο θα είναι αποκλειστικά για τους πεζούς.Αναγκαία προϋπόθεση για την Woven City είναι οι πλατείες, πολλές μικρές και μια τεράστια που θα χρησιμοποιείται για τη συνάθροιση όλων των πολιτών και για εκδηλώσεις. Στόχος είναι οι άνθρωποι να αναπτύσσουν δεσμούς κι όχι να υπάρχει μια ρομποτική ανθρώπινη ζωή, όπως έχουμε δει σε διάφορα sci-fi.

Όσον αφορά στα σπίτια, το κάθε ένα θα είναι smart και θα διαθέτει ρομποτικές συσκευές που θα φροντίζουν για όλες τις ανάγκες των ενοίκων. Ιδίως για τους γηραιότερους θα υπάρχουν ρομπότ-βοηθοί για να τους πάνε τα φάρμακα και για να ενημερώνουν τις πρώτες βοήθειες.

Τέλος, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα είναι απαραίτητα σε κτήρια. Σε διάφορα σημεία της πόλης θα υπάρχουν οχήματα που θα ποικίλλουν στο μέγεθος, ανάλογα την υπηρεσία που παρέχουν. Μιλάμε ουσιαστικά για φορητά νοσοκομεία, φορητά σχολεία κοκ.

Αυτό το θαύμα της νέας εποχής έχει ανατεθεί στον φημισμένο Δανό αρχιτέκτονα Μπιάρκε Ίνγκελς που έχει στο βιογραφικό του τα κτήρια του World Trade Center 2 στη Νέα Υόρκη, το Lego House στη Δανία και τα γραφεία της Google σε ΗΠΑ και Λονδίνο.

Φυσικά δεν είναι τόσο εύκολο όσο διαβάζεται. Σε αυτή την έκταση 175 εκταρίων, η Toyota θα πρέπει να συμμορφωθεί με πολλούς κανόνες της περιοχής, ενώ όσοι μείνουν εκεί θα κληθούν να υπογράψουν πιθανότατα ρήτρα εμπιστευτικότητας.


Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2017 ξεκίνησε σε μικρότερη κλίμακα κάτι αντίστοιχο και η Google στο Τορόντο που είναι κάποια από τα γραφεία της.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Woven City, Αυτή,Woven City, afti