#LoveYourSelf: Γιατί φοβόμαστε να χαρούμε; Μερικές σοκαριστικές, αλλά χρήσιμες απαντήσεις

19:54 18/6/2019 - Πηγή: People

Μην δείξεις τη χαρά σου, θα σε ματιάσουν.

Έβγαλες χρήματα με την αξία σου; Κρύψ’ το, θα σου την πέσουν. Μην βάλεις αυτή τη φωτογραφία, είσαι «χύμα». Μα αφού μου αρέσει, είμαι χαρούμενος… Άσε με, ρε φίλε, να χαρώ και να γελάσω λίγο. Όχουουου!

Η χαρά είναι το πιο παρεξηγημένο συναίσθημα. Μάθαμε να κρύβουμε τη χαρά μας, γιατί θα μας βγει σε κακό! Mετά από προσωπική αναζήτηση, ψυχοθεραπεία, απογραφή των αξιών σύμφωνα με τις οποίες είχα αποφασίσει να ζήσω, έπεσα στον τοίχο της πιο απλής ερώτησης: Θέλεις να είσαι

σωστός ή χαρούμενος; «You wanna be right or happy?»

Τα βασικά συναισθήματα είναι 8: Θυμός, φόβος, πόνος, χαρά, πάθος, αγάπη, ντροπή και ενοχή. Πίσω από αυτές τις λέξεις υπάρχουν αρκετές ακόμα που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε με ακρίβεια το συναίσθημα. Πίσω από τη χαρά κρύβεται η ευτυχία, ο ενθουσιασμός, η ικανοποίηση.

Ενώ όλοι κυνηγάμε την αγάπη, όταν τη βρούμε στον εαυτό μας αρχίζουμε να κυνηγάμε τη χαρά… Έχει πλάκα η ζωή. Όλοι κυνηγάμε τη χαρά, joy στα αγγλικά, όπως και η εκπομπή που κάποτε δημιούργησα μαζί με τους συνεργάτες μου στην τηλεόραση και σήμερα «ζει» μέσα από το joytv.gr.

Εκεί, λέγαμε ότι joy είναι όταν βλέπεις τα πράγματα αλλιώς. Η ζωή μας είναι γεμάτη αλλαγές. Πολλές και δύσκολες, ακόμα και οι θετικές αλλαγές που μας συμβαίνουν. Φοβόμαστε την αλλαγή, την αποτυχία, την προσαρμογή στο καινούργιο. Εύκολο συναίσθημα ο φόβος. Σιγουράκι. Ξέρω ακριβώς τι πρέπει να κάνω… Τίποτα! Ενώ η ευτυχία;

Η χαρά; Θέλει δουλίτσα. Θέλει χαμόγελο, θετική σκέψη, καλοσύνη, θέλει να πάρεις θέση στις δυσκολίες. Όποια και αν είναι η κατάληξη θα έχεις δώσει τη μάχη σου και αυτό θα σε κάνει χαρούμενο. Δοκίμασέ το.

#LoveYourSelf: «Να αγαπήσεις τον εαυτό σου» – Μια αληθινή ιστορία για τους γενναιόδωρους αυτής της ζωής

Τα συναισθήματά μας αλλάζουν ανάλογα με αυτά που μας συμβαίνουν, αντιδρούμε σε ό,τι μας συμβαίνει. Η ευτυχία, όμως, είναι δράση, όχι αντίδραση.

Αυτό μας φοβίζει. Η δράση. Γιατί αν είσαι (κατά τη γνώμη σου) politically correct, τα έχεις βάλει όλα σε τάξη: Στους γάμους γελάς, στις κηδείες είσαι λυπημένος, στα παιδιά σου αυστηρός και όπου πρέπει χαλαρός, στη δουλειά σου σπαθί. Η ζωή, όμως, δεν είναι κουτάκια. Κάνε αυτό που νιώθεις, αρκεί να μην βλάπτει τον άλλο. Πήγαινε βόλτα στη θάλασσα, κάτσε μόνος σου και γέλα, μίλα με τους άλλους για αυτά που νιώθεις. Άργησα πολύ να το κάνω, είναι τόσο ωραίο.

Η ευτυχία είναι απόφαση, μου είπε ένας φίλος, όταν είχαμε πιάσει την παραπάνω κουβέντα. Είναι ευχάριστο, γιατί τα τελευταία χρόνια οι κουβέντες των Ελλήνων άλλαξαν, είναι πιο ειλικρινείς, ανοιγόμαστε πιο εύκολα, ψάχνουμε έναν τρόπο ταύτισης πιο βαθύ σε σχέση με αυτά που πλανεμένοι κάποτε ζητούσαμε. Η ευτυχία είναι απόφαση, δεν είναι σκέψη.

Μην τη φοβάσαι.

[email protected]

INSTAFEED

Keywords
Τυχαία Θέματα