«H Marie Kondo μας δουλεύει»: άγρια κριτική στην guru καθαριότητας που εκμεταλλεύεται τους τηλεθεατές της

17:01 20/11/2019 - Πηγή: People

Μπορεί η Marie Kondo, η απόλυτη τηλεοπτική guru του… ξεσκαρταρίσματος στο σπίτι και της νοικοκυροσύνης να βλέπει τις δουλειές της να ανοίγουν και τον τραπεζικό της να φουσκώνει, όμως, τους τελευταίους μήνες η κριτική σίγουρα δεν είναι υπέρ της.

Τη μία κατηγορήθηκε για λογοκλοπή, την άλλη για ανορθόδοξες έως και εξοργιστικές συμβουλές (όπως το ότι είναι ok να πετάξει κάποιος βιβλία που έχει διαβάσει και δεν χρειάζεται πια…) και τώρα ο Τύπος ευθέως την εγκαλεί για εκμετάλλευση των τηλεθεατών και κυρίως, για το ότι άλλα λέει και άλλα κάνει.

Marie

Kondo: Ποιος κατηγορεί για λογοκλοπή τη «βασίλισσα» της τάξης και του νοικοκυριού;

Ποια είναι αυτά; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι πρεσβεύει τόσο καιρό η Kondo; Ότι οφείλει κανείς να πετάει από το σπίτι του, την καθημερινότητα και τη ζωή του γενικότερα ό,τι δεν του δίνει χαρά. Ότι όσο λιγότερα αντικείμενα μέσα σ’ ένα σπίτι τόσο το καλύτερο. Σωστά; Αμ, δε.

Η τηλεοπτική guru εδώ και λίγο καιρό εγκαινίασε το δικό της e-shop και καλεί τηλεθεατές, followers και υποστηρικτές των απόψεων της περί καθαριότητας και τάξης να αγοράσουν -τι άλλο;- αντικείμενα, μπιμπελό και πράγματα για το σπίτι.

View this post on Instagram

Tidying guru @MarieKondo appears to have adopted a new approach to decluttering: get rid of things that don’t “spark joy”, then replace them with items from her new online store. Items for sale include a pair of leather room shoes costing $206 and a flower bouquet tote bag for $42. Some people felt the business move was ironic given Kondo's 'less is more' philosophy. “Marie Kondo, who told you to throw away everything you own, apparently wants you to repopulate your now empty life with vaguely minimalist-looking junk that you, of course, buy from her,” someone wrote on Twitter. Kondo told the Wall Street Journal she wasn't trying to promote consumerism, claiming the idea for the store came from people who asked her what items she liked to have around the house. What are your thoughts? Let us know if this sparks joy or disappointment in the comments below.

A post shared by The Guardian (@guardian) on Nov 19, 2019 at 5:00am PST

Α, συγνώμη. Για την ακρίβεια να αγοράσουν αντικείμενα που «εκπέμπουν» καλή ενέργεια και που γεμίζουν χαρά τη δική της καθημερινότητα.

Για να δούμε, όμως, τι πουλάει η guru: σύμφωνα με τον Guardian που πρώτος άνοιξε τον χορό της σκληρής κριτικής στην Kondo  στο ηλεκτρονικό της κατάστημα μπορεί κανείς να βρει από ένα ζευγάρι παπούτσια από γνήσιο δέρμα, αξίας 206 δολαρίων, σαπούνια για το μπάνιο (22 δολάρια!), κιμονό (από 115 δολάρια, παρακαλώ), μπολ σερβιρίσματος (220 ευρώ) και άλλα τέτοια καθόλου φθηνά.

Αξίζει να διαβάσει κανείς τα σχόλια των αναγνωστών στον επίσημο λογαριασμό του Guardian στο Instagram για να καταλάβει το πώς αντιλαμβάνονται την μπίζνα της Kondo τόσο όσοι παρακολουθούσαν μετά μανίας την τηλεοπτική της εξέλιξη όσο και εκείνοι που δεν είχαν συγκινηθεί και τόσο από τις ιδέες της: οι περισσότεροι θεωρούν ότι η guru τους δουλεύει χωρίς ίχνος φιλότιμου, εξαργυρώνοντας την τηλεοπτική της επιτυχία κατά τρόπο ανήθικο.

Διότι, όπως εξηγείται τόσο στα άρθρα του ξενου Τύπου όσο και στα σχόλια των αναγνωστών, πλέον η Kondo δεν πουλά lifestyle ή έστω μία εναλλακτική φιλοσοφία ζωής, αλλά υλικά αντικείμενα και μάλιστα πολύ ακριβά.

Πού πήγε το «less is more», απορούν οι επικριτές της. «H Marie Kondo που σου έλεγε να πετάξεις όλα όσα έχεις, όλα τα υπάρχοντά σου ουσιαστικά, τώρα θέλει να γεμίσεις το σπίτι σου με τα δικά της μινιμαλιστικά σκουπίδια που φυσικά τα αγοράζεις και τα πληρώνεις σ’ αυτήν», γράφτηκε από κάποιον αναγνώστη στο Twitter και φυσικά αυτό είναι ένα από τα πιο ήπια μηνύματα.

Μετά τον σάλο με το e-shop εννοείται ότι η παρουσιάστρια αναγκάστηκε να πάρει θέση γι’ αυτή τη «διγλωσσία» και μιλώντας στη Wall Street Journal επιχείρησε να πετάξει το μπαλάκι ακριβώς σε τηλεθεατές και followers.

Κατά την ίδια, την ιδέα για το ηλεκτρονικό κατάστημα της την έδωσαν όσοι την παρακολουθούσαν, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται, τη ρωτούσαν επίμονα τι έχει στο δικό της σπίτι και από που προμηθεύεται εκείνη τα δικά της αγαπημένα πράγματα με τα οποία το έχει διακοσμήσει.

Πώς τακτοποιεί τα emails της η πιο οργανωτική γυναίκα στον κόσμο

Οπότε κι εκείνη με τη σειρά της, είπε να το κάνει επιχείρηση, για το καλό τους, για να μην τους παιδεύει, για να βρίσκουν κατευθείαν αυτό που θέλουν με ένα κλικ.

Καλοσύνη της, αλλά, όπως χαρακτηριστικά αναρωτιέται -και με εξαιρετικά δηκτικό τίτλο ο Guardian- γιατί κάποια που απεχθάνεται τα άχρηστα αντικείμενα, πουλάει σε εξωφρενική τιμή ένα… διαπασών και γενικώς προωθεί με τόσο κουτοπόνηρο τρόπο τον καταναλωτισμό; (Σ’ αυτό το παράλογο η κα Kondo δεν απαντά…).

Με στοιχεία από Guardian, Wall Street Journal, konmari.com

Keywords
Τυχαία Θέματα