Google Health: Επανάσταση στον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού

18:00 2/1/2020 - Πηγή: People

Η επανάσταση στον ακριβή εντοπισμό του καρκίνου του μαστού ίσως έρθει από το Google Health. Όπως έγινε γνωστό, πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (AI) φέρεται να εντοπίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον καρκίνο του μαστού στις μαστογραφίες, ακρίβεια που για την ώρα αποδεικνύεται μεγαλύτερη κι από αυτή των ακτινολόγων.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Guardian το σύστημα AI, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Google Health, εντόπισε καρκίνους που οι ακτινολόγοι ειχαν παραβλέψει, αυξάνοντας

την πιθανότητα να ασθενήσει κάποια από τις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε όλες τις μέχρι σήμερα γνωστές και αναγκαίες εξετάσεις.

Βάσει του ίδιου δημοσιεύματος, η  ανάλυση των μαστογραφιών μέσω της τεχνολογίας μείωσε το ενδεχόμενο λάθους τόσο στο θετικό αποτέλεσμα, κατά το οποίο διαγιγνώσκεται καρκίνος σε υγιή άτομα λανθασμένα, όσο και στο αρνητικό αποτέλεσμα, κατά το οποίο δεν εντοπίζεται ο καρκίνος στον ασθενή.

Το εν λόγω σύστημα μείωσε τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα κατά 5,7% στις Η.Π.Α., βάσει δεδομένων που περιλαμβάνουν πάνω από 28.000 μαστογραφίες που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Αμερική όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως έγινε γνωστό, τα πρώτα ευρήματα αναφορικά με την έρευνα για τον καρκίνο του μαστού δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, ενώ ηέρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με την DeepMind, το Cancer Research U.K. Imperial Center, το Πανεπιστήμιο Northwestern και το νοσοκομείο Royal Surrey County.

«Πρόκειται για μια σημαντική απόδειξη για το πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν, αλλά και να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της υγείας», ήταν η τοποθέτηση του Ντομινίκ Κινγκ, επικεφαλής της Google Health στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνέχισε: «Η τεχνητή νοημοσύνη μας λέει: «Εκτιμώ ότι εδώ μπορεί να υπάρξει θέμα. Να το ελέγξω;’».

Ας σημειωθεί ότι πριν από περίπου έναν χρόνο η Google είχε δημοσιεύσει έρευνα που αποδείκνυε πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να εξακριβωθεί αν ο καρκίνος του μαστού έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και από τότε αυτό είχε θεωρηθεί ένα βήμα ενισχυτικό στην προσπάθεια των γιατρών να προχωρούν σε ακριβέστερες διαγνώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα