Τροχαίο με τσακάλι στο Μώλο Φθιώτιδας

15:25 11/2/2024 - Πηγή: iHunt
Τροχαίο με τσακάλι στο Μώλο Φθιώτιδας

Την Τετάρτη 07/02/24 ο συνάδερφος Βασίλης Καρατζαβελος, εντόπισε ακόμα ένα νεκρό τσακάλι θύμα τροχαίου, λίγο έξω από τον Μώλο Φθιώτιδας και πιο συγκεκριμένα κάτω από την γέφυρα του τρένου πού πάει στο Ρεγγίνι.

Ο Βασίλης που είναι άριστος γνώστης της περιοχής, σχολιάζει : ” Έχει πάρα πολλά από πέρυσι, όλος ο κάμπος της Φθιώτιδας είναι γεμάτος, ιδίως στις Θερμοπύλες στα μοσχάρια ενός φίλου το βράδυ, ουρλιάζουν όλη νύχτα. Αυτό ήταν κάτω από την γέφυρα του τρένου πού πάει στο Ρεγγίνι, όλος ο κάμπος γέμισε τσακάλια είχα

να δω από το ’85. Πέρυσι ένα στην Μακρή Δομοκού μας έφαγε 5 φάσσες σε ένα ρέμα.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Ξεκινάει το «κυνήγι» στα αεροδρόμια της χώρας μας…

Ο Βασίλης συνεχίζει : ” Επίσης έχουμε τεράστιο πρόβλημα και με τους “σπάνιους” λύκους, την προηγούμενη Πέμπτη στην Ηράκλεια ένας φίλος είδε λύκο με μεγάλο, οικόσιτο σκύλο να τον κουβαλάει στο στόμα, έχουν ξεφύγει τα αρπακτικά στην Φθιώτιδα. Το καλοκαίρι που μας πέρασε εμφανίστηκε οικογένεια λύκων ( 9 ) στον Άγιο Λουκά Λαμίας προφανώς ακολούθησαν τα περίπου 70-80 γουρούνια που βρίσκονται εκεί και είναι όλα κοντά στα σπίτια. Δεν μιλάμε για υβρίδια αλλά λύκους γνήσιους !!! Δεν υπάρχει κτηνοτροφία πλέον στα ορεινά ότι έχει μείνει κοντά στα χωριά δίπλα στις πόλεις τα μονοπάτια άρχισαν να κλείνουν σε λίγα χρόνια το βουνό δεν θα περπατιέται.”

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός τσακαλιού στην Ευρώπη βρίσκεται στα Βαλκάνια. Στην Ελλάδα ήταν παλαιότερα «επικηρυγμένο» είδος (από το 1974 – 1981), αλλά στα χρόνια που ακολούθησαν έως σήμερα φαίνεται να ανακάμπτουν οι πληθυσμοί του και να εποικίζονται περιοχές που απουσίαζε για δεκαετίες.

Αυτό οφείλεται στη μεγάλη προσαρμοστικότητά του σε ανθρωπογενή ενδιαιτήματα, αλλά και στη δυνατότητά του να αξιοποιεί κατάλληλα ενδιαιτήματα μικρού εμβαδού.

Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει μια μεγάλη αύξηση του πληθυσμού του τσακαλιού, με την κατανομή του να καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας. Το συναντάμε σχεδόν σε όλους του βιότοπους που υπάρχουν στην Ελλάδα, από το ύψος της θάλασσας μέχρι και τα 1700 μέτρα υψόμετρο. Οι λόγοι αυτής της αύξησης έχουν άμεση σχέση με την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των λύκων στην χώρα μας, μιας και το τσακάλι ζει παρασιτικά εις βάρος του λύκου, με δύο λόγια τρώει από τα υπολείμματα των κουφαριών που αφήνουν οι λύκοι ή πολλές φορές κλέβει και τροφή.

Αλέξανδρος Παλαιολόγος

The post Τροχαίο με τσακάλι στο Μώλο Φθιώτιδας appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα