Τοξότες κυνηγοί βοηθούν στη διαχείριση της αστικής άγριας ζωής

15:48 20/12/2021 - Πηγή: iHunt

Σε πολλά μέρη της Ευρώπης, οι πληθυσμοί των αγριόχοιρων αυξάνονται και η ικανότητά τους να αποικίζουν και να ευδοκιμούν κοντά ή μέσα σε αστικές περιοχές προκαλεί αυξανόμενες περιβαλλοντικές και κοινωνικές συγκρούσεις. Πολλαπλά παραδείγματα μπορούν να βρεθούν σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Το 2011, μια εξειδικευμένη ομάδα κυνηγών με τόξο κλήθηκε να βοηθήσει στη διαχείριση των αγριόχοιρων που προκαλούσαν κοινωνικές συγκρούσεις στην Ισπανία.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από εκτεταμένη μελέτη, ενώ παράλληλα λήφθηκε υπόψη η διεθνής εμπειρία από σχέδια διαχείρισης όπου κυνηγοί

τόξου χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο πληθυσμών θηλαστικών σε αστικές ή ημιαστικές περιοχές (π.χ. αστικός έλεγχος του ελαφιού με λευκή ουρά στις ΗΠΑ).

Το έργο έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία της SCAES-FMC – Servicio de Controladores con Arco de Especies Silvestres de la Federación Madrileña de Caza, (Υπηρεσία Ελέγχου με τόξο άγριων ειδών της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας της Μαδρίτης), η οποία δημιουργήθηκε σε στενό συντονισμό με την Κυνηγετική Ομοσπονδία της Μαδρίτης, μέλος της Βασιλικής Ισπανικής Κυνηγετικής Ομοσπονδίας (RFEC). Οι πράκτορες αυτής της υπηρεσίας, οι οποίοι είναι εθελοντές, επιλέγονται ανάλογα με τις δεξιότητες και την εμπειρία τους για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Μετά την ίδρυση της SCAES-FMC, ξεκίνησε μια εξάμηνη πειραματική φάση. Καθώς τα αποτελέσματα ήταν θετικά, το έργο έλαβε το πράσινο φως, καθώς και ένα ειδικό νομικό πλαίσιο με εξαιρέσεις για να μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντα.

Μόλις συμφωνήθηκε το πλαίσιο, οι πράκτορες του SCAES-FMC ήταν σε θέση να διαχειρίζονται τους αστικούς αγριόχοιρους ή άλλα είδη που προκαλούσαν διενέξεις όποτε ο επηρεαζόμενος δήμος είχε λάβει την αντίστοιχη άδεια. Αυτό σημαίνει ότι η SCAES-FMC αναπτύσσεται μόνο για να ενεργήσει για τους αγριόχοιρους που προκαλούν προβλήματα ή άλλα ζώα, όταν τους ζητηθεί να το πράξουν.

Μέχρι σήμερα, η SCAES-FMC και οι 58 πράκτορές της έχουν απομακρύνει πάνω από 550 προβληματικά αστικά αγριογούρουνα και ορισμένα άλλα είδη σε διάφορους δήμους. Επιπλέον, λόγω της πίεσης της ομάδας SCAES-FMC, τα αστικά ζώα άρχισαν να μεταναστεύουν σε ασφαλέστερες περιοχές μακριά από τους οικισμούς.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Μαδρίτης θεωρεί το SCAES-FMC ως ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης. Άλλες πόλεις της Ισπανίας, όπως το Οβιέδο, η Γκιχόν, η Βιτόρια, το Αλικάντε, το Λούγκο ή η Μάλαγα, έχουν πλέον αρχίσει να δημιουργούν ειδικές ομάδες ελέγχου του κυνηγιού με τόξο και βέλος σε συνεργασία με τις αντίστοιχες εδαφικές κυνηγετικές ομοσπονδίες, μέλη του RFEC. Λόγω αυτού του φαινομένου ντόμινο, περισσότερες ισπανικές πόλεις και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ενδιαφέρον για το έργο αυτό.

Η σημασία αυτού του έργου για τη διαχείριση της άγριας πανίδας, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των ζημιών στα θηράματα και των ασθενειών των ζώων, ιδίως στις (υπο)αστικές περιοχές, είναι σημαντική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το έργο αυτό και άλλα παρόμοια έργα έχουν συμπεριληφθεί στο μανιφέστο της FACE για τη βιοποικιλότητα.

Απόδοση στα Ελληνικά  – Αλέξανδρος Παλαιολόγος 

The post Τοξότες κυνηγοί βοηθούν στη διαχείριση της αστικής άγριας ζωής appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα