Το απόλυτο κυνήγι λύκου….VIDEO

20:56 16/2/2022 - Πηγή: iHunt

Η επιτυχημένη επανεισαγωγή λύκων από την Αλμπέρτα του Καναδά στο Εθνικό πάρκο Γελοουστόουν των Η.Π.Α το 1995, έγινε γνωστή σε όλο σχεδόν τον κόσμο μέσω του εξίσου επιτυχημένου αλλά προπαγανδιστικού βίντεο με τίτλο How Wolves Change Rivers και στα Ελληνικά “Πώς οι λύκοι αλλάζουν τα ποτάμια”, “Οι λύκοι μεταμορφώνουν το περιβάλλον”, “Πως οι λύκοι μεταμορφώνουν τα ποτάμια” κ.τ.λ. Η πλειοψηφία των ανθρώπων

παντού σε όλο τον κόσμο ( κυρίως αστοί, κάτοικοι μεγαλουπόλεων) εκστασιασμένοι με την μεταμόρφωση του πάρκου έπειτα από την επανεισαγωγή των Καναδικών λύκων έμαθαν για την σημασία των κορυφαίων αρπακτικών, την χρησιμότητα τους σε κάθε υγειές οικοσύστημα και αυτό ήταν όλο. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες τους σχετικά με τις λειτουργίες της φύσης και της άγριας ζωής τελείωναν εκεί, στο τέλος του βίντεο που τόσο επιτυχημένα δημιούργησαν και προώθησαν οι υποστηρικτές της εν λόγω επανεισαγωγής.

Το Εθνικό πάρκο Γελοουστόουν με έκταση 8.991 km² βρίσκεται κυρίως στην πολιτεία του Ουαϊόμινγκ, αν και επεκτείνεται και στη Μοντάνα και στο Άινταχο. Η επανεισαγωγή 39 λύκων από την Αλμπέρτα του Καναδά στο πάρκο Γελοουστόουν το 1995 έγινε έπειτα από απόφαση των Βιολόγων άγριας ζωής του πάρκου για να ρυθμιστεί ο πληθυσμός των οπληφόρων θηλαστικών όπως το elk, moose, mule deer, and white-tailed deer (είδη ελαφοειδών) που με την απουσία των λύκων είχαν αυξηθεί ανεξέλεγκτα τρώγοντας τα πάντα.

Οι λύκοι λοιπόν σαν φιλότιμα και εργατικά ζωάκια, έπεσαν αμέσως με τα μούτρα στην δουλειά και κυριολεκτικά άλλαξαν τα φώτα όχι μόνο στα ποτάμια, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα ζώα του πάρκου, ακόμα και στις αρκούδες τρώγοντας τα μικρά αρκουδάκια. Οι λύκοι λοιπόν ως κορυφαία αρπακτικά άρχισαν να τρώνε ανεξαιρέτως τα πάντα, να αυξάνονται εις βάρος όλων των υπόλοιπων ζώων και φυσικά κάποια στιγμή λόγω της αύξησης τους άρχισαν έπειτα από κάποια χρόνια να εποικίζουν νέες περιοχές εκτός πάρκου. Η αύξηση του πληθυσμού τους ήταν τόσο μεγάλη που έπειτα από μερικά χρόνια είχαν επεκταθεί πλήρως σε όλες τις γειτονικές με το πάρκο Πολιτείες όπως σε όλη την Μοντάνα, σε όλο το Άινταχο, σε όλο το Γουαιόμινγκ, ακόμα και στις Πολιτείες που συνορεύουν με τις 3 παραπάνω, δηλαδή το Όρεγκον, το Ουισκόνσιν, Βορειοανατολική Ουάσινγκτον, Βόρεια Γιούτα, Μινεσσότα, Νεμπράσκα, Μίσιγκαν και Άιοβα.

Οι Αμερικάνοι ως πρακτικός λαός που είναι όπως δεν είχαν διστάσει να τον προστατεύσουν παλιότερα που τελούσε υπό εξαφάνιση, έτσι και έπειτα από την αύξηση του πληθυσμού του δεν δίστασαν να τον επαναφέρουν αμέσως στα θηρεύσιμα είδη και να τον θέσουν υπό καθεστώς διαχείρισης με πρώτες πολιτείες την Μοντάνα, το Γουαιόμινγκ και το το Άινταχο. Έτσι λοιπον το 2011, 16 χρόνια έπειτα από την περίφημη επανεισαγωγή, ο λύκος ανακατατάχθηκε και αφαιρέθηκε από την λίστα απειλούμενων ειδών και εντάχθηκε στην λίστα με τα θηρεύσιμα είδη ώστε να ελεγχθεί και ο δικός του πληθυσμός αφού δεν έχει εχθρούς στην φύση. Σύντομα την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι υπόλοιπες γειτονικές και διπλανές πολιτείες, δηλαδή το Όρεγκον, το Ουισκόνσιν, Βορειοανατολική Ουάσινγκτον, Βόρεια Γιούτα, Μινεσσότα, Νεμπράσκα, Μίσιγκαν και Άιοβα με διάφορες παραλλαγές στις ημερομηνίες έναρξης και λήξης, τους τρόπους θήρευσης, ραβδωτά αλλά και σεζόν για παγίδευση με θηλιές και δόκανα, διαφορές στις ποσοστώσεις ανά πολιτεία κ.τ.λ. Επίσης κάποιες πολιτείες έπειτα από μια 4ετία κυνηγετικής διαχείρισης, επανέφεραν τον λύκο σε καθεστώς προστασίας, για να επιτρέψουν το κυνήγι του ξανά μετά από 3 χρόνια, ενώ κάποιες άλλες όπως το Μίσιγκαν και η Άιοβα έπειτα από κάποια χρόνια που επέτρεψαν το κυνήγι, επέλεξαν στην συνέχεια να το απαγορεύσουν για ένα διάστημα, δίνοντας ωστόσο το δικαίωμα σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων και κτηνοτρόφους να έχουν το δικαίωμα να πυροβολούν σε περίπτωση επίθεσης στα ζώα τους.

Στην Αμερική που τέτοια θέματα δεν αντιμετωπίζονται ως ταμπού, δεν υπάρχουν “σπάνιοι” και δήθεν είδη υπό εξαφάνιση που συνεχίζουν να παραμένουν “υπό εξαφάνιση” και σε απόλυτο καθεστώς προστασίας για πάντα. Στην Αμερική με μια Δασική Υπηρεσία άρτια επανδρωμένη και πλήρως καταρτισμένη στα καθήκοντα της, χωρίς την παραμικρή ανάμειξη καμίας Μ.Κ.Ο σε αρμοδιότητες και υποθέσεις της πολιτείας, ο λύκος παρέμεινε για 16 χρόνια σε καθεστώς προστασίας και αφού οι πληθυσμοί του όπως είναι απολύτως φυσιολογικό αυξήθηκαν, τέθηκε σε καθεστώς κυνηγετικής διαχείρισης.

Στην Ελλάδα μας που δυστυχώς δεν έχουμε τίποτα από τα παραπάνω, αλλά διαθέτουμε 2 Μ.Κ.Ο που με τις ευλογίες της πολιτείας, έχουν αναλάβει εργολαβικά και κυρίως “εθελοντικά” να αναπληρώσουν το δικό της κενό, ο πληθυσμός του λύκου συνεχίζει και θα συνεχίσει να παραμένει στα 700 άτομα σε όλη την χώρα (με μετρήσεις του 1999) και με το αξιαγάπητο είδος ως σπάνιο να τελεί υπό καθεστώς απόλυτης προστασίας για 31 ολόκληρα χρόνια, αφού το 1991 αφαιρέθηκε από την λίστα θηρεύσιμων και από τότε χάθηκε και η όποια έννοια διαχείρισης του πληθυσμού του.

Απολαύστε το βίντεο …

του Αλέξανδρου Παλαιολόγου για το iHunt.gr

The post Το απόλυτο κυνήγι λύκου….VIDEO appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα