Τεχνητές κυλινδρικές φωλιές για πάπιες: Μια ιστορία επιτυχίας στις προσπάθειες διατήρησης και προστασίας των υδρόβιων της Ιρλανδίας…VIDEO

10:45 8/4/2024 - Πηγή: iHunt
Τεχνητές κυλινδρικές φωλιές για πάπιες: Μια ιστορία επιτυχίας στις προσπάθειες διατήρησης και προστασίας των υδρόβιων της Ιρλανδίας

Καθώς ταξιδεύετε στην ύπαιθρο της Ιρλανδίας, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπετε κυλινδρικούς σωλήνες να στέκονται σαν φρουροί κατά μήκος των υδατορεμάτων ανάμεσα σε φρύγανα και καλάμια. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι κύλινδροι πάπιας ή πολύ απλά, φωλιές για πάπιες. Αρχικά ήταν μια Ολλανδική ιδέα, αλλά η Delta waterfowl στις ΗΠΑ

προσάρμοσε το μοντέλο και δημιούργησε ένα αποτελεσματικό εργαλείο διατήρησης, το οποίο αποτελεί πλέον βασικό τρόπο προστασίας των παπιών από τη λεηλασία κατά την τόσο σημαντική περίοδο της φωλεοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Φωλεοποιηση Μπεκατσας στην Βορεια Ελλαδα

Οι κυλινδρικοί σωλήνες δεν είναι άλλο από μια τεχνητή πλατφόρμα φωλιάς που δίνει στην αναπαραγόμενη αγριόπαπια ένα πλεονέκτημα, αυτό της απόκρυψης από τα αρπακτικά. Ο κύλινδρος είναι απλώς ένα συρμάτινο ρολό, τυλιγμένο, γεμισμένο με άχυρο, σε συγκεκριμένη απόσταση πάνω από το νερό και τοποθετημένο σε μια βάση και ένα γερό στύλο.

Η λεηλασίες στις φωλιές είναι ένα τεράστιο ζήτημα στην Ιρλανδία. Οι κύριοι θηρευτές είναι το εισβολικό βορειοαμερικανικό μινκ, ο αρουραίος και η αλεπού μαζί με αρπακτικά πουλιά όπως οι κουρούνες οι καρακάξες και γενικότερα όλα τα κορακοειδή. Ενώ οι κυνηγοί επιδιώκουν να μειώνουν τον πληθυσμό αυτών των αρπακτικών κατά την περίοδο αναπαραγωγής, ο μεγάλος αριθμός όλων αυτών των αρπακτικών αποτελεί συχνά πρόβλημα.

Οι κυλινδρικοί σωλήνες, όταν εγκαθίστανται και χρησιμοποιούνται, έχουν ποσοστό επιτυχίας εκκόλαψης μεταξύ 60% και 80% μόλις οι πάπιες συνηθίσουν σε αυτούς, πράγμα που μπορεί να διαρκέσει έως και 1 έτος. Αυτό είναι ένα φανταστικό νούμερο και μεγάλη απόδοση της προσπάθειας. Όταν συνδυάζεται με ένα αποτελεσματικό στοχευμένο πρόγραμμα ελέγχου των θηρευτών, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει μαζικά τους αριθμούς των παπιών σε μια δεδομένη περιοχή.

Η λέσχη Lorrha/Rathcabbin Game & Conservation Club είναι ένα παράδειγμα μιας από τις λέσχες που έχουν υιοθετήσει ένα ισχυρό καθεστώς κυλινδρικών σωλήνων για τις πάπιες, τοποθετώντας πάνω από 30 σωλήνες φωλιάσματος γύρω από το τμήμα τους στο Lough Derg. Το Lough Derg, είναι μια λίμνη γλυκού νερού στη λεκάνη του ποταμού Shannon στην Ιρλανδία.

Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός στο νησί της Ιρλανδίας (μετά τον Lough Neagh και τον Lough Corrib). Άλλοι σύλλογοι που ασχολούνται με τους σωλήνες φωλιάσματος είναι το Woodford στο Galway, που κατάφεραν να κινηματογραφήσουν μερικές αγριόπαπιες που χρησιμοποιούν τους σωλήνες.

Οι σύλλογοι που ανήκουν στο Wexford Regional Game Council στα νοτιοανατολικά της χώρας άρχισαν να οργανώνουν εργαστήρια και κατασκεύασαν και τοποθέτησαν πάνω από 50 τέτοιες φωλιές κατά μήκος των τμημάτων του ποταμού Slaney, του Ladies Island και του κόλπου Bannow για να αναφέρουμε μόνο μερικά και πάλι η απόδοση της επένδυσης σε χρόνο και προσπάθεια για να μην αναφέρουμε τα χρήματα φαίνεται χρόνο με το χρόνο. Οι σωλήνες φωλιάσματος παπιών είναι πραγματικά μια φανταστική ιστορία επιτυχίας και θα ενθαρρύναμε όλους να το δοκιμάσουν.

Τοποθεσία του έργου: Ιρλανδία
Τύποι δράσεων που πραγματοποιήθηκαν: Διαχείριση οικοτόπων και άγριας ζωής
Τύποι οικοτόπων: Υγρότοποι
Καθεστώς προστασίας των σχετικών περιοχών: Εθνική προστατευόμενη περιοχή, κυνηγετικό καταφύγιο, Ramsar
Ενδιαφερόμενα είδη: Θηρεύσιμα είδη, Πουλιά, Αρπακτικά γενικής χρήσης, Πρασινοκέφαλη πάπια (Anas platyrhynchos)
Έτος έναρξης του έργου: 2021 σε εξέλιξη
Κύριοι εμπλεκόμενοι εταίροι: NARGC και συνδεδεμένοι σύλλογοι και περιφερειακά συμβούλια θηραμάτων

Απόδοση στα Ελληνικά, Αλέξανδρος Παλαιολόγος – FACE 

Το άρθρο Τεχνητές κυλινδρικές φωλιές για πάπιες: Μια ιστορία επιτυχίας στις προσπάθειες διατήρησης και προστασίας των υδρόβιων της Ιρλανδίας…VIDEO εμφανίστηκε πρώτα στο iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τεχνητές, Ιρλανδίας,technites, irlandias