Μειώθηκαν έως και 80% τα επιβλαβή αμερικανικά μινκ στη Β. Ελλάδα

07:24 20/12/2023 - Πηγή: iHunt
Μειώθηκαν έως και 80% τα επιβλαβή αμερικανικά μινκ στη Β. Ελλάδα

Εξαιρετικά ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου LIFE ATIAS που έχει στόχο την αποτροπή εξάπλωσης αλλά και τον έλεγχο και τη μείωση του πληθυσμού του αμερικανικού μινκ, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα επιβλαβές είδος για την ορνιθοπανίδα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Μείωση που υπολογίζεται περίπου στο 80% του αρχικού πληθυσμού, κατέγραψαν οι επιστήμονες στα αμερικανικά μινκ

που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα και που αποτελούν ένα ξενικό και εισβλητικό είδος, ιδιαίτερα απειλητικό για την ορνιθοπανίδα.

Τα ημι-υδρόβια σαρκοφάγα θηλαστικά που δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα όταν περίπου 65.000 από αυτά είχαν απελευθερωθεί από ακτιβιστές στην Καστοριά και τη Σιάτιστα την περίοδο 2010-2011, αποτέλεσαν και το αντικείμενο προγράμματος LIFE ATIAS που είχε ως στόχο, αρχικά την αποτροπή της εξάπλωσης τους και στη συνέχεια τη μείωση του πληθυσμού τους.

Τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος που ξεκίνησε το 2019, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας με τίτλο “Διαχείριση του Αμερικανικού Μινκ στη Βόρεια Ελλάδα” / LIFE ATIAS, που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕΤΚΜ, με τους συμμετέχοντες να εκτιμούν ότι αποκτήθηκε πολύτιμη εμπειρία αλλά και σημαντική τεχνογνωσία για την προσπάθεια διαχείρισης του πληθυσμού του αμερικανικού μινκ, το οποίο από ότι φαίνεται, δεν πρόκειται να εξαλειφθεί ποτέ πλήρως από τα ενδιαιτήματα στα οποία έχει εγκατασταθεί και έχει εγκλιματιστεί .

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Δρ. Ιωάννης Σάββας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το πρώτο που χρηματοδοτείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο LIFE και αφορά τα ξενικά είδη στον ευρωπαϊκό χώρο γενικότερα.

Αναφέροντας πως το αμερικανικό μινκ είναι ένα είδος που εξαπλώνεται πάρα πολύ γρήγορα και μπορεί να επιφέρει πολλές συνέπειες, υπογράμμισε πως το LIFE ATIAS επικεντρώνεται στα αρνητικά αποτελέσματα που προκαλεί η ύπαρξη του για το επίπεδο της βιοποικιλότητας και γενικότερα του περιβάλλοντος.

Δείτε τι είπε ο κ. Σάββας αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί:

Ο συντονιστής του προγράμματος, Δημήτρης Μπακαλούδης, Καθηγητής στην Οικολογία και Διαχείριση Άγριας Πανίδας, στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, ανέπτυξε στο GRTimes τους στόχους που είχε θέσει το πρόγραμμα, κατά πρώτον να αποτραπεί η εξάπλωση του ζώου «ιδιαίτερα προς τα βόρεια, προς την περιοχή της Πρέσπας η οποία φιλοξενεί και τις μοναδικές πανευρωπαϊκά αναπαραγόμενες αποικίες των αργυροπελεκάνων».

Η άλλη προτεραιότητα του LIFE ATIAS, σύμφωνα με τον κ. Μπακαλούδη, ήταν ο έλεγχος και η μείωση του πληθυσμού του μινκ σε όλη τη ζώνη που εξαπλώνεται κυρίως στον Αλιάκμονα, περιφερειακά της λίμνης Καστοριάς, από Καστοριά, μέχρι και Κοζάνη.

Μιλώντας για τα βασικά συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν και στο πλαίσιο της ημερίδας, ο Καθηγητής του ΑΠΘ έκανε λόγο για μείωση του μινκ σε όλη τη ζώνη υλοποίησης του προγράμματος, που ανέρχεται περίπου στο 80% του αρχικού πληθυσμού.

«Ιδιαίτερα ως προς αυτό, το δείχνουν και διάφορες – ας πούμε – μεθοδολογικές προσεγγίσεις που κάνουμε στην εκτίμηση της αρχικής αφθονίας του μινκ, με τις τελευταίες που ήταν φέτος την άνοιξη» δήλωσε, προσθέτοντας πως ήταν πολύ θετικό το γεγονός ότι αρκετά είδη που δέχονταν πιέσεις από το μινκ, ιδιαίτερα στη λίμνη της Καστοριάς έχουν επανέλθει και έχουν αυξήσει και τα πληθυσμιακά τους δεδομένα, όπως ο κορμοράνος, η λαγγόνα και κάποια χηνόμορφα.

Ο κ. Μπακαλούδης τέλος, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε με το LIFE ATIAS, με μακροχρόνια προγράμματα που θα στηρίζονται πάνω στα δεδομένα και στην τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς – Σε αναμονή η στείρωση και το DNA

«Θεωρούμε ότι ένα σημαντικό μέρος θα συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο πληθυσμός που έχει εναπομείνει» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπακαλούδης.

Αναλυτικά η δήλωση του στο παρακάτω βίντεο:

Στο πλαίσιο του προγράμματος, δημιουργήθηκε μεταξύ άλλων διαδικτυακή φόρμα καταγραφής ειδών, που έχει σκοπό να επιτρέψει στο ευρύ κοινό (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) να λάβουν και να μοιραστούν πληροφορίες για τα εισβλητικά ξενικά είδη μινκ (Neovison vison) και μυοκάστορα (Myocastor coypus) αλλά και για τη βίδρα (Lutra lutra) που αποτελεί προστατευόμενο είδος στην περιοχή μελέτης.

Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος, lifeatias.gr

The post Μειώθηκαν έως και 80% τα επιβλαβή αμερικανικά μινκ στη Β. Ελλάδα appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μειώθηκαν, Ελλάδα,meiothikan, ellada